Η παραδοσιακή ιαπωνική σος wasabi (γουασάμπι) που είθισται να συνοδεύει το σούσι και άλλα ασιατικά πιάτα μπορεί να βελτιώνει τη μνήμη μετά τα 60, αναφέρουν επιστήμονες από την Ιαπωνία.
Το γουασάμπι είναι το ιαπωνικό χρένο. Είναι ένα φυτό της οικογένειας των σταυρανθών, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της καυτερής ομώνυμης σάλτσας ή πάστας.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Tohoku και άλλα ερευνητικά κέντρα εκτιμούν ότι οι ωφέλιμες επιδράσεις του οφείλονται στην ουσία 6-MSITC που περιέχει.
Πρόκειται για ένα βιοδραστικό συστσατικό, το οποίο σε προγενέστερες μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι διαθέτει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Χάρη σε αυτές προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες που τους προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και η φλεγμονή.
Τα θρεπτικά συστατικά με αυτού του είδους τις ιδιότητες θεωρούνται προστατευτικά και για τις νοητικές δεξιότητες. Την υπόθεση αυτή θέλησαν να εξετάσουν οι ερευνητές, σε μικρή μελέτη που πραγματοποίησαν.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην διατροφική επιθεώρηση Nutrients. Όπως γράφουν, ενέταξαν σε αυτήν 72 εθελοντές ηλικίας άνω των 60 ετών, τους οποίους παρακολουθούσαν επί 12 εβδομάδες.
Οι ερευνητές τους χώρισαν σε δύο ομάδες, ζητώντας τους να παίρνουν ένα δισκίο την ημέρα. Οι μισοί από αυτούς έπαιρναν ένα δισκίο με γουασάμπι και οι άλλοι με μία ανενεργή ουσία (εικονικό φάρμακο). Κανένας εθελοντής δεν γνώριζε ποιο από τα δύο δισκία λάμβανε.
Πριν και μετά τη λήψη των δισκίων, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε διάφορα τεστ αξιολόγησης των νοητικών δεξιοτήτων τους.
Η επεισοδιακή και η λειτουργική μνήμη
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι εθελοντές είχαν πάρει τα δισκία με το γουασάμπι είχαν αισθητά καλύτερες επιδόσεις στα τεστ που αξιολογούσαν:
- Την επεισοδιακή μνήμη (είναι η ανάκληση γεγονότων από το παρελθόν)
- Την λειτουργική (εργασιακή) μνήμη (είναι η παροδική συγκράτηση πληροφοριών)
Αντιθέτως, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές σε άλλες γνωστικές επιδόσεις, όπως:
- Η λογική σκέψη
- Η συγκέντρωση της προσοχής
- Η ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το γουασάμπι και ιδιαιτέρως η ουσία 6-MSITC επηρεάζουν τον ιππόκαμπο του εγκεφάλου – μία δομή σημαντική για τη μνήμη.
Οι ερευνητές συνεχίζουν τις έρευνές τους για να εξακριβώσουν πως ακριβώς δρα το γουασάμπι σε βιολογικό και μοριακό επίπεδο. Στην παρούσα μελέτη δεν μέτρησαν, λ.χ., τους δείκτες φλεγμονής στο αίμα των εθελοντών τους, ούτε αντιοξειδωτικούς δείκτες. Το κενό αυτό θα προσπαθήσουν να καλύψουν στη συνέχεια της έρευνάς τους.
Φωτογραφία: iStock