Iatropedia

Υγιεινή συνταγή: Ρολό γαλοπούλας με ριζώδη λαχανικά

Μία συνταγή που μπορείτε να δοκιμάσετε στις γιορτές, αντί για τα κλασικά πουλερικά στον φούρνο.

Τα γιορτινά τραπέζια είναι ευκαιρία να απολαύσουμε πιάτα που δεν συνηθίζουμε στη διάρκεια του χρόνου, αλλά δεν χρειάζεται να «κολυμπάνε» στα λιπαρά και τις θερμίδες. Ένας αμερικανός ειδικός προτείνει ένα υγιεινό ρολό γαλοπούλας με ριζώδη λαχανικά, που υπόσχεται ότι είναι πεντανόστιμο.

Η συνταγή είναι απλή και εύκολη, λέει ο οικογενειακός ιατρός Dr. Mark Hyman, από το Κέντρο Λειτουργικής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Επομένως μπορείτε να τη δοκιμάσετε πριν τη μεγάλη μέρα. Χρειάζεστε 15 λεπτά για να φτιάξετε το ρολό για τέσσερα άτομα και περίπου μισή ώρα για να το ψήσετε. Αν, βεβαίως, θέλετε να σερβίρετε περισσότερο κόσμο, οι χρόνοι αυτοί θα αυξηθούν.

Το πιάτο περιέχει γιαμ, έναν αμυλούχο βολβό με σχετικά ουδέτερη γεύση που θυμίζει αρκετά την πατάτα. Μάλιστα έχει περίπου τις ίδιες θερμίδες με αυτήν. Μερικά σούπερ μάρκετ έχουν γιαμ, αλλά αν δεν βρείτε, μπορείτε να βάλετε στη θέση του πατάτα.

Η βασική συνταγή για τέσσερα άτομα είναι η εξής:

Προαιρετικά: 1/4 κουταλάκι του γλυκού καυτερό πιπέρι

Εκτέλεση

Βάλετε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 190 βαθμούς Κελσίου (ή 375 βαθμούς Φαρενάιτ).

Αναμίξτε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά έως ότου συνδυαστούν καλά. Πλάστε το μίγμα σε σχήμα ρολού και τοποθετήστε το σε ένα ταψί. Καλύψτε το με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήστε για 20 λεπτά. Ύστερα αφαιρέστε το κάλυμμα και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά έως ότου ροδίσει.

Σημειώνεται πως οι χρόνοι αυτοί είναι ενδεικτικοί. Γνωρίζετε καλύτερα πως ψήνει ο φούρνος σας και πόσο λεπτό ή χοντρό θα είναι το ρολό που θα φτιάξετε, επομένως προσαρμόστε κατάλληλα τον χρόνο ψησίματος.

Διατροφική αξία

Το ρολό γαλοπούλας με ριζώδη λαχανικά παρέχει ανά μερίδα:

Φωτογραφία: iStock