Υπέρταση: Βάλτε σκόρδα, βότανα και τσίλι για να κάνετε τα φαγητά σας νόστιμα χωρίς αλάτι

Τα μπαχαρικά, τα βότανα, τα λαχανικά και οι πιπεριές τσίλι μπορούν να μας βοηθήσουν να δώσουμε νοστιμιά στο φαγητό που μαγειρεύουμε, χωρίς να χρειαστεί να προσθέσουμε αλάτι και να μας ανεβάσει κι άλλο την αρτηριακή πίεση.
Η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας (AHA) συνιστά περίπου 1.500 mg νατρίου την ημέρα για τους περισσότερους ενήλικες. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος για τα άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως η υπέρταση.
Μειώνοντας την πρόσληψη αλατιού , μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ή επιδείνωσης της υπέρτασης (υψηλή αρτηριακή πίεση), μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων προβλημάτων υγείας», όπως εξηγεί ο Δρ.George Thomas, MD.
Οι υψηλές ποσότητες αλατιού μπορούν επίσης να καταπονήσουν τα νεφρά σας και να ερεθίσουν το πεπτικό σας σύστημα.
Δείτε επίσης: Keto diet: Ποια φρούτα έχουν λιγότερους υδατάνθρακες και ποια να αποφεύγετε
Πώς να νοστιμήσετε το φαγητό χωρίς αλάτι
Αν θέλετε να κόψετε το αλάτι από τη μαγειρική σας, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να δώσετε γεύση στο φαγητό σας.
Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε φυσικά υποκατάστατα, όπως λεμόνι, τζίντζερ, λάιμ, ή ακόμη και χυμό πορτοκαλιού στις σάλτσες σε κάποιο μαγειρευτό ή ψητό φαγητό.
Επίσης, νοστιμιά μπορούν να δώσουν και τα μπαχαρικά και αποξηραμένα βότανα, όπως τα φύλλα δάφνης, ο βασιλικός, το δεντρολίβανο, η ρίγανη, το θυμάρι, το κύμινο, η πάπρικα και ο κουρκουμάς.
Δείτε επίσης: Συστατικό σε καθημερινά μυρωδικά μπορεί να αντιστρέφει τη νόσο Αλτσχάιμερ
Επίσης, το κρεμμύδι και το σκόρδο δίνουν πάμτα μια πολύ πλούσια γεύση στα φαγητά μας. Αν θέλετε να κάνετε και λίγο πιο πικάντικα τα φαγητά σας, δοκιμάστε να προσθέσετε ψιλοκομμένες φρέσκες ή αποξηραμένες πιπεριές τσίλι.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε υποκατάστατα αλατιού, δηλαδή αλάτια χαμηλότερης περιεκτικότητας σε νάτριο που αντικαθιστούν το χλωριούχο νάτριο με χλωριούχο κάλιο για γεύση. «Αν και αυτή είναι μια καλή επιλογή για μερικούς, η εναλλαγή των συστατικών μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο για άλλα προβλήματα, οπότε φροντίστε να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν δοκιμάσετε αυτά τα προϊόντα», συμβουλεύει ο ειδικός.
Δείτε επίσης: Μηλόξιδο: Πώς επηρεάζει το σάκχαρο στο αίμα, τι πρέπει να προσέχει κανείς
Φωτογραφία iStock