Iatropedia

Υποκατάστατα ζάχαρης: Γιατί η στέβια είναι καλύτερη από τη φρουκτόζη

Υπάρχουν τόσες πολλές εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες διαθέσιμες πλέον στα ράφια των καταστημάτων, ώστε είναι ολοένα και πιο εύκολο να περιορίσετε στο ελάχιστον την επιπλέον ζάχαρη στη διατροφή σας.

Αλλά τι υποκατάστατα ζάχαρης υπάρχουν; Και, βασικά, τι είναι τόσο λάθος με τη ζάχαρη; Έχει 15 θερμίδες ανά κουταλάκι του γλυκού, το οποίο δεν είναι και τόσο τραγικό, λέει η δρ Lona Sandon, επίκουρη καθηγήτρια κλινικής διατροφής Ιατρικό Κέντρο Southwestern του πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας των ΗΠΑ. Και προσθέτει: “Τα φυσικά σάκχαρα σε ένα μήλο είναι εντάξει, αλλά αν μπορείτε να μειώσετε την επιπλέον ζάχαρη στη διατροφή σας, τότε θα αφαιρέσετε εύκολα πολλές κενές θερμίδες”.

Λιγότερο από το 25% των ημερήσιων θερμίδων σας πρέπει να προέρχονται από την ζάχαρη σε τρόφιμα, όπως τα μπισκότα, τα δημητριακά, η κέτσαπ κλπ. Για να ικανοποιήσετε την ανάγκη σας για κάτι γλυκό, ειδικά αν είστε σε πρόγραμμα διατροφής όπου μετράτε θερμίδες, ή περιορίζετε υδατάνθρακες, ή έχετε πρόβλημα διαβήτη, μπορείτε να δοκιμάστε υποκατάστατα ζάχαρης. Πόσα, όμως γνωρίζετε για αυτά;

Δείτε τι ισχύει για δύο από τα πιο διαδεδομένα υποκατάστατα ζάχαρης στην αγορά, την στέβια και την φρουκτόζη.

Στέβια

Είναι ένα βότανο από την Κεντρική και Νότια Αμερική, που είναι έως και 40 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, αλλά έχει μηδέν θερμίδες και δεν αυξάνει απότομα το σάκχαρο στο αίμα σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη στεβιοσιδών (ενώσεις από το φυτό stevia) ως συμπλήρωμα μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Το γιατί συμβαίνει αυτό δεν έχει αναλυθεί πλήρως, αλλά ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η στέβια μπλοκάρει τους διαύλους ιόντων ασβεστίου σε κυτταρικές μεμβράνες, με έναν μηχανισμό παρόμοιο με κάποια φάρμακα μείωσης της πίεσης του αίματος. Βάλτε τη σε ροφήματα όπως καφέ και τσάι, αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη ζάχαρη στα ψημένα γλυκά κλπ, γιατί τα προϊόντα αυτά είναι πιο γλυκά από τη ζάχαρη και δεν προσφέρουν το ίδιο χρώμα και υφή.

Φρουκτόζη

Η κανονική ζάχαρη (σακχαρόζη) και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και παρέχουν ένα σημαντικό μέρος των συνολικών θερμίδων στην δυτική διατροφή. Και τα δύο αποτελούνται από δύο απλά σάκχαρα: γλυκόζη και φρουκτόζη. Η γλυκόζη προέρχεται επίσης από άμυλα, όπως οι πατάτες, το σώμα μας την παράγει μόνο του και κάθε κύτταρο έχει γλυκόζη μέσα του. Η γλυκόζη είναι ένα μόριο απολύτως ζωτικής σημασίας για τη ζωή. Η φρουκτόζη, ωστόσο, δεν είναι. Το σώμα μας δεν παράγει φρουκτόζη και σε όλη την εξελικτική του ιστορία, ο άνθρωπος ποτέ δεν κατανάλωνε φρούτα εκτός της εποχής τους, όταν είναι ώριμα. Η γλυκόζη και η φρουκτόζη μεταβολίζονται πολύ διαφορετικά από το σώμα. Το βασικό πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, είναι ότι ενώ κάθε κύτταρο στο σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη, το ήπαρ είναι το μόνο όργανο που μπορεί να μεταβολίσει φρουκτόζη σε σημαντικές ποσότητες. Όταν οι άνθρωποι ακολουθούν μια διατροφή που είναι πλούσια σε θερμίδες και πλούσια σε φρουκτόζη, το ήπαρ υπερφορτώνεται και μετατρέπει τη φρουκτόζη σε λίπος.

http://www.webmd.com
http://authoritynutrition.com (1)
http://authoritynutrition.com (2)