Υποκατάστατα ζάχαρης: Πώς επηρεάζουν τη γενικότερη διατροφή μας

  • Iatropedia newsroom
υποκατάστατα ζάχαρης, καφές
Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τεχνητά γλυκαντικά σε ποτά και φαγητά μπορεί να οδηγηθούν σε άλλα είδη ανθυγιεινής διατροφής, υποβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα της διατροφής τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη για τα υποκατάστατα ζάχαρης, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, παρακολούθησε τη διατροφή σχεδόν 164.000 ατόμων ηλικίας 53 ετών κατά μέσο όρο, από τους οποίους 4 στους 5 ήταν γυναίκες. Όλοι συμμετείχαν σε μια συνεχιζόμενη μελέτη της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ACS) με στόχο την πρόληψη του καρκίνου.

Τα επίπεδα πρόσληψης τεχνητών γλυκαντικών ουσιών -σε συσκευασίες, ροφήματα και γιαούρτι- παρακολουθήθηκαν μαζί με πολλά άλλα τρόφιμα. Η ποιότητα της συνολικής διατροφής των ατόμων αξιολογήθηκε με τη χρήση του ACS Diet Score.

Η έρευνα έδειξε ότι όσο αυξάνονταν τα επίπεδα των τεχνητών γλυκαντικών, η ποιότητα της διατροφής των ανθρώπων έπεφτε.

Για παράδειγμα, η αυξημένη πρόσληψη τεχνητών γλυκαντικών συνδέθηκε με χαμηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, όπως διαπίστωσε η μελέτη, αλλά με περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Αν και τα γλυκαντικά «χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν την προστιθέμενη ζάχαρη, η μελέτη μας δείχνει ότι οι καταναλωτές τροφίμων και ποτών με υποκατάστατα ζάχαρης καταναλώνουν επίσης άλλα τρόφιμα και ποτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που προκαλούν ανησυχία, όπως κορεσμένα λίπη, νάτριο και προστιθέμενη ζάχαρη», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Allison Sylvetsky, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιστημών άσκησης και διατροφής στο Πανεπιστήμιο George Washington.

Στην πραγματικότητα, στο υψηλότερο επίπεδο πρόσληψης τεχνητών γλυκαντικών – τέσσερις μερίδες ή περισσότερο την ημέρα – οι άνθρωποι είχαν 43% περισσότερες πιθανότητες να έχουν μια χαμηλής ποιότητας διατροφή από ό,τι οι άνθρωποι που δεν χρησιμοποιούσαν τα υποκατάστατα ζάχαρης, διαπίστωσε η ομάδα της Sylvetsky.

Το συμπέρασμα, σύμφωνα με τους ερευνητές: «Οι καταναλωτές μη θρεπτικών γλυκαντικών ουσιών είχαν χειρότερη ποιότητα διατροφής σε μια μεγάλη ομάδα ενηλίκων των ΗΠΑ».

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Snowmanning: Το χριστουγεννιάτικο trend στα ραντεβού – Γιατί οι γιατροί λένε να το αποφύγετε

Πόσο πιθανό είναι να έχει κάποιος αλλεργία στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Υπέρταση: Τα 10 προειδοποιητικά σημάδια όταν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση