Ζάχαρη: 12 ανησυχητικά σημάδια ότι το παρακάνετε με την κατανάλωσή της

  • Γιάννα Σουλάκη
ζάχαρη
Η ζάχαρη είναι για πολλούς, ένα από τα μεγαλύτερα διατροφικά προβλήματα της σύγχρονης εποχής, όμως, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη.

Η ζάχαρη αποτελεί βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας και είναι απαραίτητη για την επιβίωση του ανθρώπου. Όμως, δεν είναι όλα τα σάκχαρα ίδια, αφού διαχωρίζονται σε φυσικά και πρόσθετα σάκχαρα, με τα πρώτα να είναι ευεργετικά και τα δεύτερα επιβλαβή.

Τα φυσικά σάκχαρα, όπως η φρουκτόζη στα φρούτα και η λακτόζη στα γαλακτοκομικά προϊόντα, περιέχουν κι άλλες θρεπτικές ουσίες, όπως φυτικές ίνες και ασβέστιο. Αυτά τα συστατικά επιβραδύνουν την απορρόφηση της ζάχαρης στο αίμα και έχουν μακροπρόθεσμες θετικές επιδράσεις στην υγεία.

Αντίθετα, τα πρόσθετα σάκχαρα, που περιλαμβάνουν πιο φυσικές γλυκαντικές ουσίες όπως το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου, δεν περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, ή μέταλλα), ενώ συμβάλλουν στην αύξηση των θερμίδων.

Σύμφωνα με τις διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες των ΗΠΑ, ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει 270 θερμίδες από πρόσθετα σάκχαρα καθημερινά, κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 17 κουταλάκια του γλυκού.

Η υπερβολική κατανάλωση έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακές παθήσεις.

  • Οι ειδικοί συνιστούν να μην ξεπερνάμε το 10% των ημερήσιων θερμίδων μας από πρόσθετα σάκχαρα.

Αυτό σημαίνει ότι για έναν άνθρωπο που καταναλώνει 2.000 θερμίδες την ημέρα, η ανώτατη ποσότητα είναι περίπου 12 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Ο περιορισμός της κατανάλωσης πρόσθετων σακχάρων μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας, χωρίς να χρειάζεται να αποκλείσουμε εντελώς τα φυσικά σάκχαρα από τη διατροφή μας.

Ζάχαρη και υπερβολική κατανάλωση: 12 ανησυχητικά σημάδια

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας με διάφορους τρόπους. Μπορεί να εμφανίσετε αυξημένη σωματική κούραση, ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και σοβαρές ασθένειες.

Ακολουθούν 12 συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι ίσως καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα ζάχαρης:

  1. Συνεχής κούραση: Η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης οδηγεί σε αύξηση ενέργειας, που ακολουθείται από απότομη πτώση.
  2. Αυξημένη πείνα: Η ζάχαρη αποδιοργανώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, δημιουργώντας αίσθηση πείνας ταχύτατα μετά το φαγητό.
  3. Αύξηση βάρους: Η ζάχαρη περιέχει πολλές «κενές» θερμίδες και αποθηκεύεται στο σώμα ως λίπος.
  4. Δυσκολίες στον ύπνο: Η κατανάλωση ζάχαρης το βράδυ αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και δυσκολεύει τον ύπνο.
  5. Προβλήματα πέψης: Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια.
  6. Συχνές μολύνσεις: Τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας το σώμα ευάλωτο σε μολύνσεις.
  7. Προβλήματα μνήμης: Η ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συγκέντρωση και τη μνήμη.
  8. Αλλαγές στη διάθεση: Η ζάχαρη επηρεάζει την παραγωγή σεροτονίνης, οδηγώντας σε συχνές μεταβολές στη διάθεση.
  9. Δερματικά προβλήματα: Η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει ακμή και πρόωρη γήρανση του δέρματος.
  10. Πονόδοντος: Τα βακτήρια στο στόμα τρέφονται από τη ζάχαρη, προκαλώντας τερηδόνα και οδοντικά προβλήματα.
  11. Αυξημένη δίψα: Τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν συχνή δίψα.
  12. Μεταπτώσεις γλυκόζης: Η συνεχής κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει αυξομειώσεις στα επίπεδα γλυκόζης, οδηγώντας σε υπογλυκαιμία.

Τέλος, οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, γι’ αυτό και είναισημαντικό να αναγνωρίζουμε έγκαιρα αυτά τα σημάδια, ώστε να περιορίσουμε την πρόσληψη ζάχαρης και να διατηρήσουμε την υγεία μας σε καλή κατάσταση.

Πηγή: everydayhealth.com

Φωτογραφία: iStock