Ζάχαρο: Πώς να φτιάχνετε τα μακαρόνια για να μην αυξάνεται!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
σάκχαρο
Το να μαγειρεύετε τα μακαρόνια από την προηγούμενη μέρα και στη συνέχεια να τα ξαναζεστένετε πριν το σερβίρισμα την επόμενη μέρα, μετατρέπει ένα το απλό άμυλο που περιέχουν σε ανθεκτικό άμυλο.

Αυτό αποτελεί ωφέλιμη ίνα για το έντερο και μπορεί να περιορίσει τις αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος. Το υψηλό σάκχαρο αίματος αυξάνει τον κίνδυνο διαφόρων απειλητικών για τη ζωή παθήσεων.

Γι’ αυτό και, σύμφωνα με διατροφολόγους, οι ασθενείς με διαβήτη πρέπει να βράζουν τα μακαρόνια από την προηγούμενη ημέρα!

Σάκχαρο: Τι γίνεται με τα ζυμαρικά που ξαναζεσταίνονται

“Όταν ψύχονται τα αμυλώδη τρόφιμα, όπως τα ζυμαρικά, η δομή τους αναδιοργανώνεται και τα πεπτικά ένζυμα στο έντερό σας δεν μπορούν να τα διασπάσουν τόσο εύκολα”, υποστηρίζει ο φιλανθρωπικός οργανισμός υγείας Diabetes UK.

Όταν τα μακαρόνια κρυώνουν και ξαναζεσταίνονται πριν το γεύμα “περιέχουν περισσότερο ανθεκτικό άμυλο, το οποίο δεν διασπάται και ουσιαστικά γίνεται ίνα. Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρηθεί ένα υγιές βάρος και μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν τον διαβήτη τύπου 2 ή να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξής του”.

Τα τρόφιμα που περιέχουν ανθεκτικό άμυλο συμβάλλουν σε αυτή την ισορροπία και επιτρέπουν στο άτομο να ενσωματώσει περισσότερες φυτικές ίνες στην διατροφή του.

“Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσουμε τις οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων κατά την ψύξη, την αποθήκευση και την επαναθέρμανσή τους, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος πιθανής τροφικής δηλητηρίασης”.

Σάκχαρο και διαβήτης

Ο διαβήτης τύπου 2 προκαλείται από το γεγονός ότι το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, ή επειδή δεν αντιδρά στην ινσουλίνη.

Η ινσουλίνη βοηθάει στην ρύθμιση της ποσότητας σακχάρου στο αίμα και χρησιμοποιεί τη γλυκόζη για ενέργεια. Εάν το σάκχαρο παραμείνει στο αίμα, το σώμα δεν το χρησιμοποιεί ως καύσιμο για ενέργεια.

Αυτή η κατάσταση (διαβήτης) μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης ή τύφλωση.

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη, ακολουθώντας μια υγιή, ισορροπημένη διατροφή. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, το κόψιμο του καπνίσματος και ο περιορισμός στην κατανάλωση αλκοόλ θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη.

Εκείνοι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη περιλαμβάνουν τα παχύσαρκα ή το υπερβολικό βάρος.

Σάκχαρο αίματος: Τα φυσιολογικά όρια για τους ενήλικες

Για όλα τα παραπάνω είναι σώφρον, όχι μόνο να γνωρίζουμε ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές για το σάκχαρο στο αίμα, ανάλογα με την ηλικία μας, αλλά και να φροντίζουμε να παίρνουμε τακτικές μετρήσεις (τα άτομα με διαβήτη μπορεί να το κάνουν και πολλές φορές μέσα στην ημέρα, αλλά όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να το κάνουν με τακτικές εξετάσεις αίματος).

Ο βασικός σκοπός της μέτρησης της γλυκόζης (σακχάρου) του αίματος είναι για να μας βοηθήσει στην πρόληψη της υπογλυκαιμίας και της υπεργλυκαιμίας. Αν τα επίπεδα είναι σταθερά χαμηλά ή υψηλά, θα πρέπει να συζητήσετε πιθανή θεραπεία με το γιατρό σας.

Δείτε ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές για το σάκχαρο αίματος για τα άτομα που είναι 20 χρόνων και πάνω:

  • Σάκχαρο νηστείας: Κάτω από 100 mg/dL
  • Πριν από το γεύμα: Μεταξύ 70 mg/dL και 130 mg/dL
  • Μετά το γεύμα (1-2 ώρες): Κάτω από 180 mg/dL
  • Πριν από σωματική άσκηση: Αν παίρνετε ινσουλίνη, τότε πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 mg/dL
  • Όταν πέφτετε για ύπνο: Μεταξύ 100 mg/dL και 140 mg/dL

Σημειώσεις:

  • Κατά κανόνα μετράμε την φυσιολογική τιμή όταν δεν έχουμε φάει τίποτα (μόνο νερό) για τουλάχιστον 8 ώρες. Αυτή είναι η τιμή του σακχάρου νηστείας και δεν πρέπει να ξεπερνάει ποτέ τα 100 mg/dL.
  • Οποιαδήποτε μέτρηση άνω του 180 mg/dL ή κάτω του 50 mg/dL θεωρείται επικίνδυνη και πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Πηγές: http://www.webmd.com, https://www.express.co.uk