Ζεστή σοκολάτα: Τα οφέλη στην υγεία από το αγαπημένο χειμωνιάτικο ρόφημα

  • Ελισάβετ Σταύρου
ζεστή σοκολάτα
Ποιος δεν έχει φανταστεί τον εαυτό του μια κρύα χειμωνιάτικη ημέρα να ζεσταίνεται μπροστά στο τζάκι με μια κούπα ζεστή σοκολάτα;

Η ζεστή σοκολάτα είναι το αγαπημένο ρόφημα του χειμώνα για μικρούς και μεγάλους, ειδικά όταν ο καιρός είναι πολύ κρύος και έξω χιονίζει.

Αν και το πρώτο που αποκομίζουμε από τη ζεστή σοκολάτα είναι η ζεστασιά και η γλύκα της, αυτό το ζεστό ρόφημα μπορεί επίσης να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας.

Όταν παρασκευάζεται με τα σωστά συστατικά, μπορεί, πέρα από το να είναι νόστιμη, αλλά και να προσφέρει σημαντικά θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην καλή υγεία.

Διατροφικά οφέλη του κακάο

Το κύριο συστατικό της ζεστής σοκολάτας – η σκόνη κακάο – έχει πολλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία. Το κακάο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία του οργανισμού σας από επιβλαβείς ουσίες.

Σύμφωνα με το Healthy HomeFront, αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν επίσης να μειώσουν τη φλεγμονή, την κακή χοληστερόλη (LDL) και να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς. Το κακάο έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της ροής του αίματος και μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη μνήμη σας. Το κακάο είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών και σιδήρου.

Εάν χρησιμοποιείτε γάλα στη ζεστή σοκολάτα σας, προσθέτετε επιπλέον οφέλη για την υγεία, όπως βιταμίνη D και πρωτεΐνη, τα οποία κάνουν καλό στα οστά και τους μυς.

Δείτε επίσης: Ποια τρόφιμα προτείνουν ειδικοί να περιορίσετε από την διατροφή σας με τη νέα χρονιά

Το κακάο περιέχει μικρές ποσότητες καφεΐνης και σεροτονίνης, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και να προσφέρουν μια μικρή ώθηση ενέργειας. Αυτό κάνει ένα φλιτζάνι ζεστής σοκολάτας, όχι μόνο μια γλυκιά απόλαυση, αλλά και ένα «boost» στη διάθεσή μας τις σκοτεινές και κρύες μέρες του χειμώνα.

Έχει σημασία πως την φτιάχνετε

Αν και η ζεστή σοκολάτα μπορεί να είναι υγιεινή, τα οφέλη εξαρτώνται από τον τρόπο προετοιμασίας της. Δεν είναι όλες οι σκόνες κακάο ίδιες. Για να έχετε τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία, επιλέξτε σκόνη κακάο που να έχει τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο.

Πολλές σκόνες κακάο που βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ είναι εξαιρετικά επεξεργασμένες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να έχουν χάσει κάποιες από τις ιδιότητες που ενισχύουν την υγεία μας.

Είναι επίσης σημαντικό να προσέχετε πόση ζάχαρη και λιπαρά έχει το ρόφημά σας.

Δείτε επίσης: Τζίντζερ: Το εορταστικό και θαυματουργό για την πέψη και τον πόνο μπαχαρικό

Για να κάνετε ακόμα πιο υγιεινή την απόλαυση αυτού του ζεστού ροφήματος, σκεφτείτε να το φτιάξετε με μαύρη σοκολάτα (η οποία πρέπει και πάλι να έχει τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο).

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει περισσότερες φλαβονόλες από τη σοκολάτα γάλακτος και είναι φτωχότερη σε ζάχαρη. Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης βάρους.

Φωτογραφία iStock