Iatropedia

Ζέστη: Τα καλύτερα και τα χειρότερα τρόφιμα, σύμφωνα με τους ειδικούς

Τα παγωμένα τρόφιμα είναι δελεαστικά, αλλά παρέχουν μόνο προσωρινή ανακούφιση. Ποια είναι προτιμότερα.

Αν θέλετε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την έντονη ζέστη που μόλις αρχίζει στη χώρα μας, προσέξτε τι τρώτε και τι πίνετε. Η διατροφή σας πρέπει να σας ενυδατώνει και να σας παρέχει την ενέργεια που χρειάζεστε για να ρυθμίσετε τη σωματική θερμοκρασία σας.

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ εξηγούν ποιες είναι οι καλύτερες και οι χειρότερες επιλογές για τις καυτές μέρες του καλοκαιριού.

Οι χειρότερες επιλογές…

Τα βαριά γεύματα είναι ό,τι χειρότερο για τη ζέστη. Η διαδικασία της πέψης παράγει θερμότητα και τα τρόφιμα με πολλά λιπαρά και θερμίδες είναι δύσπεπτα. Επομένως όσο περισσότερο πασχίζει το σώμα να διασπάσει και να μεταβολίσει το φαγητό, τόσο περισσότερη θερμότητα παράγει, λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Dr. Leigh A. Frame, διευθύντρια του Προγράμματος Ολιστικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Τζωρτζ Ουάσινγκτον.

Τα βαριά γεύματα θα σας προκαλέσουν επίσης νωθρότητα και κόπωση, καθώς το σώμα σας θα προσπαθεί να ρυθμίσει ζέστη και πέψη μαζί, αναφέρει η Dr. Cecilia Sorensen, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επειγούσης Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Εξίσου κακή επιλογή είναι να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες καφεΐνης. Ένας  καφές δεν θα σας δημιουργήσει πρόβλημα. Δεν μπορείτε όμως να πίνετε από το πρωί ως το βράδυ καφέ, ενεργειακά ροφήματα και αναψυκτικά τύπου κόλα για να ξεδιψάσετε. Σε μεγάλες ποσότητες η καφεΐνη είναι διουρητική και αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης, που ήδη αυξάνεται όταν κάνει πολλή ζέστη.

Σύμφωνα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα (EUFIC), οι ενδεικτικές περιεκτικότητες σε καφεΐνη διαφόρων ροφημάτων είναι οι εξής:

Προσέξτε επίσης τα πολλά παγωμένα τρόφιμα (π.χ. παγωτά, γρανίτες) και ροφήματα. Αν τα υπερκαταναλώσετε, μπορεί να μειωθεί η εσωτερική θερμοκρασία του σώματός σας. Σε τέτοια περίπτωση ο οργανισμός σας θα αντιδράσει αυξάνοντας την παραγωγή θερμότητας.

…και οι καλύτερες

Οι σαλάτες φρούτων, λαχανικών και οσπρίων είναι οι καλύτεροι φίλοι σας στη ζέστη. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον τα περισσότερα είναι εύπεπτα.

Ειδικά τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να καταναλωθούν ωμά, οπότε θα γλιτώσετε και τη θερμότητα από το μαγείρεμα.

Δοκιμάστε τα είδη με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως καρπούζι, πεπόνι, ροδάκινα, αγγούρια, τομάτες, σέλερι, πιπεριές, μούρα, μαρούλια, σπανάκι κ.λπ. Δημιουργήστε λ.χ. σαλάτα λαχανικών, προσθέστε λίγο τυρί και λίγο ωμό ελαιόλαδο και θα έχετε το ιδανικό γεύμα για τη ζέστη. Εναλλακτικά δοκιμάστε γιαούρτι λίγων λιπαρών με λίγο μέλι, φρούτα και μίγμα μη επεξεργασμένων δημητριακών πρωινού. Ή σαλάτα λαχανικών με όσπρια.

Για να αντέξετε τη ζέστη, χρειάζεστε επίσης άφθονα υγρά χωρίς προσθήκη ζάχαρης και χωρίς καφεΐνη. Η καλύτερη επιλογή είναι το νερό. Εάν δεν κάνετε γυμναστική ή δεν καταπονήστε σωματικά στη ζέστη, το πιθανότερο είναι πως δεν χρειάζεστε ενεργειακά ροφήματα. Μπορείτε επίσης να πίνετε και ένα ποτήρι γάλα ή ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό φρούτων την ημέρα. Θα ξέρετε πως είστε καλά ενυδατωμένοι εάν τα ούρα σας έχουν πολύ ανοικτό κίτρινο-υποκίτρινο χρώμα.

Τέλος μην ξεχνάτε και καλής ποιότητας πρωτεΐνες, όπως ψάρι ή πουλερικό. Προτιμήστε τα ψητά ή βραστά και όχι τηγανητά, για να μην τροφοδοτήσετε τον οργανισμό σας με περιττά λίπη και θερμίδες.

Φωτογραφία: iStock