Ζήτησαν από Τανζανούς να τρώνε για δύο εβδομάδες όπως οι κάτοικοι της Δύσης: Διαβάστε τι έπαθαν

  • Ρούλα Τσουλέα
διατροφή
Πρωτότυπο πείραμα αποδεικνύει τις ολέθριες επιπτώσεις που έχει στην υγεία η δυτικού τύπου διατροφή.

Δύο εβδομάδες μακριά από την παραδοσιακή, υγιεινή διατροφή είναι αρκετές για να αρχίσουν στον ανθρώπινο οργανισμό οι βιολογικές διεργασίες που οδηγούν στην καρδιοπάθεια και άλλες ασθένειες του τρόπου ζωής, προειδοποιεί διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Σε πρωτότυπη μελέτη που πραγματοποίησαν ζήτησαν από νεαρούς, υγιείς άνδρες από την ευρύτερη περιοχή του Κιλιμάντζαρο, στην Τανζανία, να ξεχάσουν για λίγο την παραδοσιακή αφρικανική διατροφή, που αποτελείται από άφθονα:

  • Λαχανικά
  • Φρούτα
  • Φασόλια
  • Μη επεξεργασμένα (ολικής αλέσεως) δημητριακά
  • Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Αντ’ αυτής, έπρεπε να καταναλώνουν μια δυτικού τύπου διατροφή, πλούσια σε τηγανητά και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Οι επιστήμονες ζήτησαν επίσης από μία άλλη ομάδα συμπατριωτών τους που ζουν σε μεγάλη πόλη της Τανζανίας και ήδη έτρωγαν όπως οι κάτοικοι της Δύσης, να επιστρέψουν στην παραδοσιακή αφρικανική διατροφή.

Από τρίτη ομάδα εθελοντών, οι οποίοι έτρωγαν ανθυγιεινά, ζήτησαν να προσθέσουν απλώς ένα ρόφημα ζύμωσης με μπανάνα (στην Αφρική λέγεται Mbege) στην ημερήσια διατροφή τους.

Τέλος, από 10 εθελοντές ζήτησαν να μην αλλάξουν τίποτα στην καθημερινή διατροφή τους. Αυτή ήταν η ομάδα ελέγχου, με την οποία συγκρίθηκαν οι υπόλοιπες.

Παραδείγματα γευμάτων

Συνολικά στη μελέτη συμμετείχαν 77 νεαροί και υγιείς άνδρες. Είχαν ηλικία από 21 έως 27 ετών. Άλλοι ζούσαν σε αγροτικές περιοχές του Κιλιμάντζαρο και άλλοι σε πόλεις.

Ένα παραδοσιακό αφρικανικό πιάτο που έτρωγαν για πρωινό ήταν χυλός από κεχρί με ξινόγαλα και κολοκάσι. Αντίστοιχα, ένα παραδοσιακό γεύμα ήταν το Ugali (χυλός καλαμποκιού και μανιόκας), με μπάμιες και πράσινα λαχανικά. Παραδοσιακό γεύμα ήταν επίσης το Kiburu (βρασμένη πράσινη μπανάνα με φασόλια) με αβοκάντο.

Αντίστοιχα, ένα δυτικού τύπου πρωινού συμπεριλάμβανε λουκάνικα και άσπρο ψωμί με μαργαρίνη και μαρμελάδα. Ένα γεύμα ήταν το Chipsi Mayai (τηγανητές πατάτες με αυγά) με κοτόπουλο, μαγιονέζα και κέτσαπ. Και ένα άλλο γεύμα περιείχε τηγανίτες, λουκάνικα, τηγανητές πατάτες με κέτσαπ και μπισκότα.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές υπέβαλλαν τους εθελοντές τους σε διάφορες εξετάσεις για να δουν πως επηρέαζε την υγεία τους η αλλαγή στη διατροφή τους. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine.

Όπως διαπίστωσαν, η αλλαγή στη διατροφή τους είχε σημαντικό αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό σύστημα και τον μεταβολισμό τους. Όσοι άλλαξαν την παραδοσιακή αφρικανική διατροφή με την δυτικού τύπου παρουσίασαν:

  • Αύξηση στους δείκτες της φλεγμονής στο αίμα τους
  • Μείωση της αντίδρασης του ανοσοποιητικού τους στους παθογόνους μικροοργανισμούς
  • Ενεργοποίηση άλλων εγγενών μηχανισμών που σχετίζονται με τις ασθένειες του τρόπου ζωής, όπως η καρδιοπάθεια

Όσοι άλλαξαν την δυτικού τύπου διατροφή με την παραδοσιακή και όσοι ενέταξαν το ρόφημα ζύμωσης με μπανάνα στην δική τους, παρουσίασαν μείωση της φλεγμονής στον οργανισμό τους.

Το πιο σημαντικό, όμως, εύρημα ήταν ότι οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν στον οργανισμό των εθελοντών επέμειναν όταν ξανάρχισαν να τρώνε όπως συνήθιζαν. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι ακόμα και οι σύντομες διατροφικές παρεμβάσεις έχουν μακροχρόνιο αντίκτυπο, τόνισαν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν στο άρθρο τους ότι στην υποσαχάριο Αφρική παρατηρείται ραγδαία αύξηση στους ασθενείς με μη-μεταδοτικά νοσήματα, όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης. Αυτή αποδίδεται στο ότι μετακομίζουν ολοένα περισσότερο σε αστικά κέντρα και αλλάζουν, μεταξύ άλλων, την διατροφή τους.

Φωτογραφία: iStock