Στόχος των επιστημόνων είναι η ανάπτυξη νέων θεραπειών, συγκρίνοντας λεπτομερείς πληροφορίες από καρδιές και γονίδια ασθενών αποθηκευμένες για τις έρευνες που θα ακολουθήσουν. Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Βig Data», ερευνητές από το Κέντρο Κλινικών Επιστημών του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών του Νοσοκομείου Hammersmith «σάρωσαν» ηλεκτρονικώς τρισδιάστατα λεπτομερή βίντεο από τις πάλλουσες καρδιές 1.600 ασθενών παράλληλα με την συλλογή γενετικών πληροφοριών από κάθε εθελοντή.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η νέα αυτή προσέγγιση στην έρευνα μπορεί να αποκαλύψει πολύ περισσότερα απ’ ό,τι οι συνηθισμένες κλινικές δοκιμές οι οποίες δίνουν σχετικά λίγες πληροφορίες σε μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το σκεπτικό του «Big Data» είναι ότι η αποθήκευση τόσο μεγάλου όγκου 3D δεδομένων από τόσες καρδιές θα βοηθήσει στην εξακρίβωση της πολύπλοκης σχέσης μεταξύ γονιδίων και καρδιοπαθειών, με τον εντοπισμό των κοινών παραγόντων που οδηγούν στην εκδήλωσή τους. Η καλύτερη κατανόηση των αιτίων και των αποτελεσμάτων των καρδιακών νοσημάτων, τονίζουν, «θα δώσει στους κατάλληλους ασθενείς, την κατάλληλη θεραπεία, την κατάλληλη στιγμή».
Αυτού του είδους η ανάλυση τείνει να γίνει ο κανόνας στο μέλλον καθώς υπάρχουν αδιόρατα σημάδια του πρώιμου σταδίου μιας νόσου που μόνο ένας πολύ ευαίσθητος υπολογιστής είναι σε θέση να εντοπίσει, πολύ πριν η ασθένεια καταστεί πρόβλημα. Όμως η μέθοδος δεν περιορίζεται στην Ιατρική. Ήδη το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Βιοπληροφορικής στο Καίμπριτζ αποθηκεύει τους γενετικούς κώδικες δεκάδων χιλιάδων διαφορετικών ζώων και φυτών –δεδομένα που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 5.000 λάπτοπ. Μικρός όγκος δεδομένων αν αναλογισθεί κανείς τις 30.000 τρισδιάστατες τομογραφίες εγκεφάλου που βρίσκονται στο Ινστιτούτο Νευροαπεικόνισης και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας απαιτώντας χώρο σκληρού δίσκου 10.000 κομπιούτερ.
Αλέξανδρος Θεολόγου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: