1.700 άνθρωποι πεθαίνουν από την COVID κάθε εβδομάδα, λέει ο ΠΟΥ

  • Ρούλα Τσουλέα
COVID
Προειδοποίηση από τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο.

Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας η COVID εξακολουθεί να απειλεί τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις ο Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, κάθε εβδομάδα πεθαίνουν εξαιτίας της σχεδόν 1.700 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ηλικιωμένοι και εργαζόμενοι στην υγεία, που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον επικίνδυνο κορωνοϊό.

Ο Dr. Ghebreyesus έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Όπως είπε η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί, δεδομένου ότι ελάχιστοι κάνουν πλέον τα απαιτούμενα εμβόλια.

«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η εμβολιαστική κάλυψη έχει μειωθεί σημαντικά στους εργαζομένους στην υγεία και τα άτομα άνω των 60 ετών. Αυτές όμως είναι οι δύο πληθυσμιακές ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο», είπε.

Και συνέστησε σε όσους ανήκουν σε αυτές να σπεύσουν να εμβολιαστούν κατά της COVID, εάν έχουν παρέλθει 12 μήνες από την τελευταία δόση τους.

Αυξάνονται κρούσματα, νοσηλείες και θάνατοι

Η προειδοποίηση του ΠΟΥ γίνεται σε μία περίοδο νέας έξαρσης του κορωνοϊού στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη. Όπως ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στη χώρα μας καταγράφεται αυξημένη δραστηριότητα του ιού, με αυξητική τάση στις εισαγωγές για νοσηλεία.

Την τελευταία εβδομάδα 575 ασθενείς χρειάσθηκε να εισαχθούν στα νοσοκομεία. Ωστόσο τις τέσσερις προηγούμενες εβδομάδες κατά μέσον όρο εισάγονταν 380. Σε σύγκριση με το 2023, δε, ο αριθμός των νέων εισαγωγών είναι σχεδόν τριπλάσιος. Tην αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 είχαν γίνει μόλις 198 εισαγωγές.

Επιπλέον, εννέα ασθενείς με COVID χρειάσθηκαν διασωλήνωση και 21 έχασαν τη ζωή τους. Ο μέσος όρος των θανάτων κατά τις τέσσερις προηγούμενες εβδομάδες ήταν 13.

Ο ΕΟΔΥ συνιστά στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα πρόληψης κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Να αναζητούν επίσης αμέσως ιατρική συμβουλή μόλις εκδηλώσουν ύποπτα συμπτώματα, ώστε να αρχίσουν εγκαίρως την απαιτούμενη θεραπεία.

Τέλος, να μειώνουν την επαφή με τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όσοι δεν ανήκουν σε αυτές και έχουν συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης.

Φωτογραφία: iStock