Κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης που υπερβαίνουν τα 140 εκ. ευρώ κατευθύνονται σε προγράμματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία και υλοποιούνται από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Μιλώντας για τα προγράμματα αυτά και τις πολιτικές που εφαρμόζονται, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, επισήμανε πως διασφαλίζουν στα άτομα με αναπηρία, προσωπική και εργασιακή αυτονομία.
Η κυρία Ζαχαράκη αναφέρθηκε ειδικότερα στο πιλοτικό πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού, το οποίο έχει επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα και έως το ’25 αναμένεται περισσότεροι από 1.800 ωφελούμενοι να έχουν αποκτήσει τον προσωπικό τους βοηθό.
Όπως σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, βελτιώνονται αισθητά τα ποσοστά των συνδέσεων των ωφελούμενων με τους προσωπικούς βοηθούς και στην Αττική, όπου υπήρχε μεγαλύτερη δυσκολία.
Συγκεκριμένα στην τελευταία καταβολή από τον ΟΠΕΚΑ έλαβαν το μισθό τους 708 άτομα-προσωπικοί βοηθοί.
Προοπτικά και αφού αξιολογηθεί η πιλοτική φάση του προγράμματος, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταστεί και εθνική πολιτική.
Ένταξη στην αγορά εργασίας 200 ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού
Η κα. Ζαχαράκη αναφέρθηκε, επίσης, και στο πρόγραμμα για την ένταξη στην αγορά εργασίας 200 ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.
«Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ατόμων με αναπηρία που εργάζονται και αυτό θέλουμε να αλλάξει. Το πρόγραμμα αυτό θα είναι και ο οδηγός μας για την υποστηριζόμενη απασχόληση» σημείωσε.
Στο διευρυμένο πρόγραμμα λειτουργικών ανακαινίσεων σπιτιών και εργασιακών χώρων ατόμων με αναπηρία, προκειμένου να ενισχυθεί η προσβασιμότητα και να επιτευχθεί η μέγιστη αυτονομία τους.
Τέλος στη φάση ολοκλήρωσης, είναι το πρόγραμμα της πρώιμης παρέμβασης. Δηλαδή η δυνατότητα εντοπισμού προβλημάτων ανάπτυξης του παιδιού ήδη από την ηλικία 0 – 3 ετών, πριν καν πάνε στο βρεφονηπιακό σταθμό.