1 στους 7 νέους στην Ελλάδα ζουν αντιμέτωποι με την φτώχεια
Αντιμέτωποι με την φτώχεια βρίσκονται ένας στους επτά νέους ηλικίας 15-29 ετών στην χώρα μας, καθώς αντιμετωπίζουν σημαντικές υλικές και κοινωνικές στερήσεις. Μάλιστα η Ελλάδα είναι μία από τις μόλις τρεις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες το ποσοστό των νέων που υποφέρουν είναι διψήφιο.
Νέα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat) αποκαλύπτουν ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το 6,1% των νέων αντιμετώπιζαν το 2022 στερήσεις σε αγαθά, υπηρεσίες ή κοινωνικές δραστηριότητες.
Το ποσοστό αυτό παρουσίαζε τεράστια διακύμανση μεταξύ των διαφορετικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Ειδικότερα, κυμαινόταν από κάτω από 3% σε 12 κράτη-μέλη έως και πάνω από 10% σε τρία άλλα. Τα υψηλότερα ποσοστά είχαν:
- Η Ρουμανία (25,4% των νέων ηλικίας 15-29 ετών)
- Η Βουλγαρία (18,6%)
- Η Ελλάδα (14,9%)
Οι 12 χώρες με ποσοστά κάτω από 3% είναι οι Σλοβενία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Κροατία, Πολωνία, Τσεχία, Ολλανδία, Εσθονία, Μάλτα, Κύπρος, Φινλανδία και Σουηδία.
Τι στερούνται
Τα νέα δεδομένα της Eurostat αφορούν το λεγόμενο ποσοστό σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης (SMSD). Με τον όρο αυτό περιγράφεται η επιβληθείσα (αναγκαστική) έλλειψη των απαιτούμενων και επιθυμητών αγαθών, ώστε να ζει ένας άνθρωπος μία ζωή με επάρκεια.
Αντιπροσωπεύει το ποσοστό του πληθυσμού που βιώνει αναγκαστική έλλειψη τουλάχιστον 7 εκ 13 βασικών υλικών και κοινωνικών αγαθών. Τα έξι από αυτά αφορούν το ίδιο το άτομο και τα υπόλοιπα το νοικοκυριό όπου ζει. Σε επίπεδο νοικοκυριού, λ.χ., αξιολογείται μεταξύ άλλων:
- Η δυνατότητα αντιμετώπισης απροσδόκητων εξόδων
- Η δυνατότητα πληρωμής για ετήσιες διακοπές διαρκείας μίας εβδομάδας μακριά από το σπίτι
- Η δυνατότητα διατήρησης του σπιτιού επαρκώς ζεστού
- Η δυνατότητα κατανάλωσης κάθε δύο ημέρες ενός γεύματος με κρέας, κοτόπουλο ψάρι ή χορτοφαγικό ισοδύναμο
- Η δυνατότητα αλλαγής των φθαρμένων επίπλων
Αντίστοιχα, σε ατομικό επίπεδο αξιολογούνται μεταξύ άλλων αν ένας άνθρωπος:
- Έχει σύνδεση στο διαδίκτυο
- Μπορεί να αντικαθιστά τα φθαρμένα ρούχα με καινούργια
- Έχει δύο ζευγάρια παπούτσια που του ταιριάζουν καλά
- Ξοδεύει κάθε εβδομάδα λίγα χρήματα για τον εαυτό του
- Βγαίνει για ποτό/φαγητό με τους φίλους/την οικογένειά του τουλάχιστον μία φορά τον μήνα
Φωτογραφία: iStock