Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ). Το συνέδριο είχε τίτλο «Από το παρελθόν, στο μέλλον» και διεξήχθη στις 4 και 5 Νοεμβρίου 2022 στην Αθήνα.
Στη διάρκειά του, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη απ’ όλη τη χώρα, καθώς και οι γονείς παιδιών με διαβήτη είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από έγκριτους επιστήμονες για μία σειρά ζητημάτων που απασχολούν την καθημερινότητά τους.
Το συνέδριο της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ήταν εναρμονισμένο με το μήνυμα της εφετινής Παγκόσμιας Ημέρας Σακχαρώδους Διαβήτη, το οποίο ήταν η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και των πασχόντων. Έτσι, προσέφερε στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να εμπλουτίσουν ακόμη περισσότερο τις γνώσεις τους για τον διαβήτη και να εκπαιδευτούν με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σε συνεργασία με τον επίκουρο καθηγητή Οικονομικών της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Υγείας Κωνσταντίνο Αθανασάκη, παρουσίασε τα δεδομένα της πρώτης πανελλαδικής έρευνας για τον σακχαρώδη διαβήτη. Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο 9-27 Οκτωβρίου 2022 στα μέλη των συλλόγων της. Συμμετείχαν συνολικώς 843 άτομα.
Όπως έδειξε, σημαντικό ποσοστό των ασθενών εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα που απορρέουν από:
- Την επαφή τους με το σύστημα Υγείας
- Την καθημερινότητά τους, σε σχέση με τη διαχείριση του διαβήτη
- Την επαφή τους με τους παρόχους που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ
Και αυτό, μολονότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς είναι μέλη των συλλόγων και επομένως αποδέκτες όλων των πληροφοριών για τον διαβήτη.
Αύξηση των ασθενών
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι πολύ συχνός. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), το πλήθος των μοναδικών πασχόντων που έχουν ενταχθεί σε τουλάχιστον ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο για τη νόσο ανέρχεται σε 1.130.505. Αγγίζει, δηλαδή, το 11% του πληθυσμού της χώρας, βάσει της απογραφής του 2021 της ΕΛΣΤΑΤ. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό των ασθενών πέρυσι.
Το γεγονός αυτό αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για άμεση εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, με εμπλοκή της ιδίας, τονίζει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.
Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση των περιστατικών σακχαρώδη διαβήτη κύησης. Εφέτος είναι αυξημένα κατά 20% σε σύγκριση με πέρυσι. Σημαντική είναι η αύξηση και στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, η οποία κυμαίνεται περί το 5%. Πολύ μικρότερη, όμως, είναι η εκείνη στους πάσχοντες από τύπου 1 διαβήτη – αγγίζει το 0,6%.
Στους υπόλοιπους τύπους διαβήτη η αύξηση φθάνει στο 19%. Τέλος, στις περιπτώσεις ινσουλινοπενίας μετά από ιατρικές πράξεις η αύξηση αγγίζει το 23%, προσθέτει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.
Έτσι, ο αριθμός των πασχόντων ανά θεραπευτικό πρωτόκολλο σακχαρώδους διαβήτη διαμορφώνεται για το έτος 2022 ως εξής:
- Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος): 48.954
- Σακχαρώδη διαβήτης τύπου 2: 1.082.027
- Άλλοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη: 27.965
- Σακχαρώδης διαβήτης κύησης: 18.227
- Νεογνικός σακχαρώδης διαβήτης: 37
- Ινσουλινοπενία μετά από ιατρικές πράξεις: 1.009
Όπως επισημαίνει η ΗΔΙΚΑ στο έγγραφό της: «Για το πλήθος των πασχόντων ανά πρωτόκολλο προσμετρούνται τα άτομα που έχουν ενταχθεί σε κάθε ένα πρωτόκολλο. Σε περίπτωση που ένα άτομο έχει ενταχθεί σε περισσότερα του ενός πρωτόκολλα, τότε θα προσμετρηθεί σε κάθε ένα από τα πρωτόκολλα αυτά. Για τον λόγο αυτό, δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αθροιστεί το πλήθος των πασχόντων ανά πρωτόκολλο για να παραχθεί ο συνολικός αριθμός των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα».
Φωτογραφία: iStock