13o Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ουρογεννητικού Καρκίνου στην Αθήνα: «Δουλεύουμε για να βελτιώσουμε τη φροντίδα των ασθενών»
Όταν, όμως, ο καρκίνος είναι ανεγχείρητος ή μεταστατικός, τότε η βασική θεραπεία είναι συστηματική-φαρμακευτική και η έκβαση δεν είναι τόσο ευνοϊκή, όσο σε πιο πρώιμα στάδια.
Η τελευταία δεκαετία έφερε σημαντικές προόδους, τόσο στην τοπική όσο και στην συστηματική θεραπεία αυτών των νοσημάτων. Σαν αποτέλεσμα, ακόμη και στις προχωρημένες περιπτώσεις, μπορούμε να επιτύχουμε μακροχρόνιο έλεγχο της νόσου, με άριστη ποιότητα ζωής, σε μερικές δε περιπτώσεις και την ίαση των ασθενών μας. Στον τομέα της συστηματικής θεραπείας, αυτό σε μεγάλο βαθμό επετεύχθη με την αποκρυπτογράφηση των μηχανισμών που καθορίζουν την συμπεριφορά και την εξέλιξη του κάθε όγκου σε κυτταρικό επίπεδο αλλά και στο μικροπεριβάλλον του. Η πρόοδος αυτή έφερε νέες θεραπείες που δεν ανήκουν στην κατηγορία της χημειοθεραπείας, αλλά σε άλλες κατηγορίες, όπως ορμονική θεραπεία, στοχευμένη θεραπεία και ανοσοθεραπεία.
Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στην μοριακή βιολογία, διάγνωση και θεραπεία (τοπική και συστηματική) θα παρουσιασθούν και θα συζητηθούν στις 25-28 Νοεμβρίου στο 13o Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ουρογεννητικού Καρκίνου (EMUC21). Για πρώτη φορά στα 13 χρόνια της διεξαγωγής του, το συνέδριο θα διεξαχθεί στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Μέγαρο-Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών. Η τιμητική αυτή διάκριση αποτελεί στην ουσία αναγνώριση της εξέχουσας θέσης στην οποία βρίσκεται η Ελληνική Ουρογεννητική Ογκολογία σήμερα διεθνώς. Παράλληλα, η Αθήνα αποτελεί ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για διεθνή Συνέδρια, λόγω του εξαιρετικού κλίματος, εύκολης πρόσβασης αλλά και άρτιων υποδομών που κάνει δυνατή την φιλοξενία ενός Συνεδρίου, όπως το EMUC, που παραδοσιακά προσελκύει πάνω από 1500 συνέδρους από όλο τον πλανήτη.
Οι εξελίξεις στον ουρογεννητικό καρκίνο θα παρουσιασθούν από προβεβλημένους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν παίξει αποφασιστικό ρόλο στην σημαντική πρόοδο που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια στο πεδίο αυτό της Ιατρικής Επιστήμης. Το κεντρικό μήνυμα του Συνεδρίου είναι: «ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΑΣ». Το μήνυμα αυτό υπογραμμίζει την ιδιαιτερότητα του Συνεδρίου, που φέρνει στο ίδιο τραπέζι ουρολόγους, ογκολόγους, ακτινοθεραπευτές, αλλά και πολλούς άλλους ειδικούς, όπως Παθολογοανατόμους, Μοριακούς Βιολόγους, Ακτινολόγους, Πυρηνικούς Ιατρούς, Νοσηλευτές και γενικότερα όσους ασχολούνται επικεντρωμένα με τον ουρογεννητικό καρκίνο. Ταυτόχρονα, θα αναδειχθεί ο τομέας της εξατομικευμένης θεραπείας, που οι τελευταίες πρόοδοι στις στοχευμένες θεραπείες, αρχίζουν να εισαγάγουν με γοργά βήματα και στους καρκίνους του ουροποιογεννητικού συστήματος.
Η Ελληνική ιατρική κοινότητα και πιο συγκεκριμένα η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία, η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος και η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στο σημαντικό αυτό ιατρικό γεγονός διαδίδοντας την πληροφορία στα μέλη της, αλλά και παρέχοντας την δυνατότητα εγγραφής σε νέους συναδέλφους, οι οποίοι στερήθηκαν μεγάλο μέρος της εκπαίδευσής τους, λόγω της πανδημίας.
Αριστοτέλης Μπάμιας
Καθηγητής Θεραπευτικής-Παθολογίας-Ογκολογίας, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών & Διευθυντής 2ης Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ ΑΤΤΙΚΟΝ Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο