Η ημερομηνία του ετήσιου Συνεδρίου της ΕΛΛ.Ο.Κ. 2-4 Φεβρουαρίου, επιλέχθηκε ήδη από πέρυσι με ισχυρό σημείο αναφοράς την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, που παρέχει την ευκαιρία ευρύτερης συζήτησης των θεμάτων που αφορούν την ογκολογία και τα μέλη μας. Η EΛΛ.Ο.Κ. έχει σκοπό να τονίσει και φέτος τη σημασία της ενεργού συμμετοχής όλων των εμπλεκομένων στον έλεγχο του καρκίνου, σε επιστημονικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.
Η δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου και πληθυσμιακού Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, ήταν το κεντρικό θέμα του 1ου συνεδρίου μας το 2017 και το κεντρικό αίτημα της ογκολογικής κοινότητας και θα συνεχίσει να είναι και φέτος, δεδομένου ότι δεν έχει υπάρξει πρόοδος.
Το 2018 είναι η τρίτη και τελευταία χρονιά, κατά την οποία η UICC θα «τρέξει» την εκστρατεία ενημέρωσης #WeCanICan για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.
Εκστρατεία
Η ΕΛΛ.Ο.Κ. όπως και το προηγούμενο έτος συμμετέχει ενεργά στην Ευρωπαϊκή εκστρατεία και στηρίζει τα μηνύματα της UICC στις εκδηλώσεις που προγραμματίζει για το 2018 κάνοντας την αρχή και εντάσσοντας στον Παγκόσμιο Χάρτη με τις δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου το 2ο Ετήσιο Συνέδριο της με συμμετοχή των μελών της από όλη την Ελλάδα.
Η εξαιρετική χρονική συγκυρία του Συνεδρίου μας με την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, μας δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσει η νέα χρονιά με αναφορές στα κύρια θέματα πολιτικών για τον καρκίνο και να αναδειχθεί η αξία των συλλογικών δράσεων. Ταυτόχρονα έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε έμφαση στις ενέργειες εκείνες με τις οποίες ατομικά ο καθένας μας έχει τη δυνατότητα να παρέμβει σε επίπεδο πρόληψης.
Συνεργασίες
Το Συνέδριο και η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου προσφέρουν επίσης το καταλληλότερο πλαίσιο για την παρουσίαση της πρώτης επίσημης συνεργασίας επιστημονικών εταιρειών και οργανώσεων ασθενών με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος-ΕΟΠΕ, της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας-ΕΕΑΟ και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου-ΕΛΛΟΚ.
Με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, οι συνυπογράφουσες οργανώσεις επισημοποιούν και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την ήδη μακρόχρονη συνεργασία τους για την ανταλλαγή απόψεων, τη συνέργεια σε κοινές δράσεις, τη βελτίωση των ιατρικών υπηρεσιών και της φροντίδας που προσφέρουν στους ασθενείς, τους επιβιώσαντες και τους οικείους τους στη μακρά διάρκεια της αντινεοπλασματικής θεραπείας.
Οδηγός επιβίωσης
Ο Οδηγός Επιβίωσης από τον Καρκίνο, προϊόν συνεργασίας των γιατρών και των ασθενών, που συντάχθηκε από κοινού από την ΕSMO-European Society of Medical Oncology και την ECPC-European Cancer Patient Coalition σε συνεργασία με την IPOS-International Psycho-Oncology Society, και θα παρουσιασθεί σε Ελληνική μετάφραση, αποτελεί σημαντικό εργαλείο επιβίωσης.
Πέραν των χρηστικών πληροφοριών που παρέχει στους ασθενείς, ο σκοπός δημιουργίας του είναι η ενημέρωση γιατρών, ασθενών και πολιτείας για την ανάγκη να έχει ο ογκολογικός ασθενής που τελειώνει τη θεραπεία του μια σύνοψη της διάγνωσης, της θεραπευτικής αγωγής που έλαβε, των προβλημάτων που αντιμετώπισε, και παρακολούθησης της υγείας του.
Ο ασθενής με τον προσωπικό του Ενημερωτικό Οδηγό Επιβίωσης θα μπορεί όποτε χρειασθεί ιατρική φροντίδα να ενημερώνει αξιόπιστα κάθε γιατρό που θα επισκέπτεται χωρίς λάθη και παραλείψεις. Ένας από τους στόχους της συνεργασίας μεταξύ ΕΟΠΕ, ΕΕΑΟ, ΕΛΛΟΚ είναι το φύλλο Ενημερωτικού Οδηγού Επιβίωσης να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος του εξιτηρίου ή άλλως η σύνταξη του να είναι υποχρεωτική από το θεράποντα ιατρό μετά το τέλος της αντινεοπλασματικής θεραπείας.
Μητρώα
Εκτός από τη δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου και οργάνωσης Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, που αποτελούν τους βασικούς πυλώνες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου, η θεματολογία του Συνεδρίου σκοπό έχει να αναδείξει και όλα τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν την ογκολογική περίθαλψη, με στόχο να προβληθούν δράσεις και ενέργειες που απαιτούνται από όλους τους φορείς στο χώρο του καρκίνου.
Μεταξύ αυτών θα υπάρξει αναφορά σε θέματα πολιτικών, όπως:
-Ενέργειες για να αποκτήσει η Ελλάδα εθνική πολιτική για τον καρκίνο.
Ελληνικά Κέντρα Ογκολογικής Αριστείας.
Ευρωπαϊκά Κέντρα Αναφοράς για τον Καρκίνο- Ευρωπαϊκή Κοινή Δράση για τους Σπανίους Καρκίνους.
-Οδηγός Επιβίωσης από τον Καρκίνο .
-Τι σημαίνει για την χώρα μας η δημιουργία Επιτροπής Αξιολόγησης της Ιατρικής Τεχνολογίας .
-Μπορεί να περιοριστεί το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης χωρίς να περιορισθούν οι θεραπευτικές επιλογές;
-Τι προβλέπει η πρόσφατη νομοθεσία ΠΦΥ για τους ογκολογικούς ασθενείς;
-Μετάβαση από τη νοσοκομειακή στην πρωτοβάθμια φροντίδα για τους ασθενείς με καρκίνο.
-Εξελίξεις στις νέες θεραπείες όπως η ανοσοθεραπεία και η εξατομικευμένη ιατρική και νέες μορφές διάγνωσης και αντιμετώπισης του καρκίνου:
Νέες θεραπείες: Ανοσοθεραπεία στον καρκίνο, Εξατομικευμένη Θεραπεία
Ο ρόλος των βιοδεικτών – Μπορούν όλοι οι ασθενείς να λάβουν νέες θεραπείες;
Είναι οι νέες θεραπείες (ανοσοθεραπεία, εξατομικευμένη ιατρική) πανάκεια για τον καρκίνο;
Αλλά και σημαντικά θέματα που αφορούν τους ασθενείς στην καθημερινή τους μάχη με τον καρκίνο, στον τομέα της πρόληψης και
Θρόμβωση στον καρκίνο: Πόσο πρέπει να ανησυχούν οι ασθενείς; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ογκολόγοι;
Η σημασία του τρόπου ζωής στη πρόληψη και υποτροπή του καρκίνου
Ο ρόλος του ακτινοφυσικού για την ασφάλεια του ασθενούς.
Άτυποι περιθάλποντες ασθενών με καρκίνο.
Μοντέλα αποτελεσματικής διοίκησης & επικοινωνίας Οργανώσεων Ασθενών.
Με ποιους τρόπους μπορούμε να επιτύχουμε καλή και αποτελεσματική επικοινωνία.
Μπορείτε να συμμετάσχετε στο 2ο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, υποβάλλοντας μία δήλωση συμμετοχής με τα στοιχεία σας, την οποία θα βρείτε εδώ. Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί Πιστοποιητικό Συμμετοχής.
Οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου της ΕΛΛΟΚ, θα μεταδίδονται ζωντανά διαδικτυακά (live streaming), προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία να το παρακολουθήσουν ακόμη και όσοι δεν καταφέρουν να παραστούν.
Το 2ο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, πραγματοποιείται με την Αιγίδα του
Υπουργείου Υγείας και των Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών:
Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ).
Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ).
Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής (ΕΕΠΑ).
Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας (ΕΕΧΟ).
Εταιρεία Μελέτης Καρκίνου Πεπτικού Συστήματος (ΕΜ- ΚΑΠΕΣ).