Iatropedia

2ο Συνέδριο Health Technology Assessment: Ανάγκη προσδιορισμού των εθνικών φραγμών στην αξιολόγηση της καινοτομίας στην Υγεία

Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου κορυφαίοι Έλληνες και διεθνείς ομιλητές θέτουν το θέμα της εφαρμογής ενός συστήματος Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας (HTA) στο επίκεντρο του διαλόγου στο συνέδριο με θέμα: “HTA Conference: Οικοδόμηση Εμπιστοσύνης και Προσδιορισμός των Εθνικών Φραγμών”, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Σε μια περίοδο που το θεσμικό πλαίσιο τιμολόγησης και αποζημίωσης φαρμάκων βρίσκεται σε κρίση, η ορθή εφαρμογή του HTA μπορεί να συντελέσει καθοριστικά στη διευκόλυνση των διαδικασιών αυτών, εξοικονομώντας παράλληλα πόρους για το σύστημα υγείας.

Οι ασθενείς, οι επαγγελματίες υγείας και οι δημόσιοι οργανισμοί υγείας ζητούν την ενίσχυση του συντονισμού για το ΗΤΑ σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να υπάρχει εναρμόνιση των προσπαθειών και προώθηση πιο τεκμηριωμένων πολιτικών για την υγεία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιδιώκει επίσης την ενίσχυση της συνεργασίας ΗΤΑ σε επίπεδο ΕΕ. Μια τρίτη κοινή δράση – EUnetHTA 3, που εκτείνεται από το 2016 μέχρι το 2020 – έχει ήδη ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου 2016 με στόχο την επιστημονική και τεχνική συνεργασία και την ανάπτυξη κοινών μεθοδολογιών. Εν μέσω όλων αυτών η Ελλάδα θα πρέπει να έχει εναρμονιστεί με τις οδηγίες της ΕΕ και μέχρι το τέλος του 2017 να έχει δημιουργήσει ξεχωριστό όργανο για την αξιολόγηση της τεχνολογίας της υγείας.

Ειδικά φέτος, οι εργασίες θα επικεντρωθούν στη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών, τον προσδιορισμό κοινής βάσης για τη διεξαγωγή κοινών επιστημονικών αξιολογήσεων, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την άρση των εθνικών φραγμών ώστε να επιτύχουμε τον κοινό στόχο που είναι η δημιουργία και στην Ελλάδα πλατφόρμας αξιολόγησης τενοχνολογιών της υγείας.

Το συνέδριο θα ανοίξει με ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, ενώ κεντρική ομιλία επικεντρωμένη στις τελευταίες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και στις βέλτιστες πρακτικές από την εμπειρία των άλλων χωρών, για την καλύτερη διαμόρφωση και υιοθέτηση ενός λειτουργικού μοντέλου HTA θα απευθύνει ο Dr. Wim Goettsch, Γενικός Δ/ντης και Πρόεδρος ΔΣ του EUnetHTA.  Σημαντική είναι και η συμμετοχή της εκπροσώπου από τον AIFA, Entela Xoxi, Registries Coordinator,  η οποία θα μιλήσει για το ρόλο των Registries.

Τέλος, η παρουσία διακεκριμένων ομιλητών εκ μέρους των ελληνικών υγειονομικών και ρυθμιστικών αρχών, τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), το Pharma Innovation Forum, καθώς και διακεκριμένων ακαδημαϊκών, θα συμβάλουν σε  μια πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συζήτηση γύρω από την προοπτική της εφαρμογής πλατφόρμας Αξιολόγησης Τεχνολογίας της Υγείας στη χώρα μας.

Οι Θεματικές Ενότητες του Συνεδρίου:
-Περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις: Ανάδειξη των Προοπτικών του ΗΤΑ από τους βασικούς φορείς.
-Συνεργασία για το ΗΤΑ με τις Ρυθμιστικές Αρχές: Οικοδόμηση Εμπιστοσύνης και Προσδιορισμός Εθνικών Φραγμών.
-Ανταλλαγή Απόψεων για το ΗΤΑ από την πλευρά της Βιομηχανίας, της Ομάδας Εργασίας για το ΗΤΑ και των Ασθενών.
-Επιτροπή Διαπραγμάτευσης: Προώθηση της συνεργασίας και προσδιορισμός κοινής βάσης λειτουργίας.