Ελλάδα: 3.500 νέοι το χρόνο εμφανίζουν ψυχωσικά συμπτώματα λόγω κάποιου στρεσογόνου γεγονότος, όπως οι Πανελλαδικές εξετάσεις
Στρεσογόνα γεγονότα στην προσωπική ή την οικογενειακή ζωή δεν αποκλείεται να προκαλέσουν ψυχωσικά συμπτώματα, καθώς έχει αποδειχθεί ότι κάθε χρόνο 3.500 νέοι στη χώρα μας βρίσκονται αντιμέτωποι με κάποιο παρόμοιο επεισόδιο.
Συγκεκριμένα, περίπου 3.500 Ελληνόπουλα θα νοσήσουν για πρώτη φορά από κάποιας μορφής ψυχική διαταραχή του ψυχωσικού φάσματος, όπως Σχιζοφρένεια, Διπολική Συναισθηματική Διαταραχή, Σχιζοφρενικόμορφη διαταραχή ή Ψυχωσική Διαταραχή οφειλόμενη στην χρήση ψυχοδραστικών ουσιών.
Σύμφωνα με μελέτη του ΕΚΠΑ και του καθηγητή Ψυχιατρικής Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής & αναπληρωτή Δ/τη του ΕΠΙΨΥ, Νίκο Κ. Στεφανή το πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο εμφανίζεται συνήθως στην μετεφηβική ηλικία.
Χαρακτηρίζεται από την σταδιακή απώλεια της πραγματικότητας με συχνά συνοδά συμπτώματα την εμφάνιση ακραίων ιδεών συνομωσίας, παρακολούθησης, δίωξης, ενοχής, εξωπραγματικών ικανοτήτων, ακουστικών ψευδαισθήσεων, απορρύθμιση της διάθεσης προς κατάθλιψη ή μανία, αποδιοργάνωση της ομιλίας και συμπεριφοράς και δυσκολίες στην προσοχή συγκέντρωση και μνήμη.
Διαταράσσει την φυσιολογική ψυχοκοινωνική εξέλιξη των νέων ατόμων και, αν δεν αναγνωριστεί έγκαιρα και δεν αντιμετωπιστεί ολιστικά (πέραν της συμβατικής φαρμακευτικής αγωγής), οδηγεί σχεδόν νομοτελειακά σε υποτροπές, και συχνά στην χρονιότητα της ψυχικής νόσου με ανυπολόγιστες συνέπειες στην ψυχική υγεία των νέων αλλά και στην επαγγελματική και κοινωνική τους απομόνωση και έκπτωση.
Η σημασία των Μονάδων Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση
Στο πλαίσιο των εγκαινίων της νέας Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση «ΠΝΟΕΣ Ath», η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, επεσήμανε το πρόβλημα:
«Στην πατρίδα μας περίπου 3.500 νέοι παρουσιάζουν ετησίως ψυχωσικά συμπτώματα, που πυροδοτούνται από κάποιο στρεσογόνο γεγονός, όπως είναι οι Πανελλαδικές εξετάσεις, ο στρατός, μια ερωτική απογοήτευση, ένας θάνατος στην οικογένεια. Αυτοί οι νέοι πρέπει να διαγνωστούν εγκαίρως και να λάβουν την πρέπουσα θεραπευτική αντιμετώπιση, χωρίς στιγματισμούς», ανέφερε η υφυπουργός.
Για την υποστήριξη των περιπτώσεων αυτών το υπουργείο Υγείας δημιούργησε τις πρωτοποριακές Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, οι οποίες για πρώτη φορά λειτουργούν στη χώρα. Πρόκειται για 106 νέες δομές, που υλοποιούνται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, έχουν εκδοθεί οι άδειες ίδρυσης για τις 66 και έχουν ήδη εγκαινιαστεί οι 22, ενώ προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί και για άλλες 30 Δομές.
Η λειτουργία των Δομών αποτυπώνεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ψυχική υγεία, που έχει ορίζοντα 10ετίας και έχει εγκριθεί από την Βουλή.
Η νέα Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση «ΠΝΟΕΣ Ath», που εγκαινιάστηκε από την Υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη, στο Μαρούσι, και τον Δήμαρχο Αμαρουσίου Θεόδωρο Αμπατζόγλου, δημιουργήθηκε από την Εταιρία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) και περιλαμβάνεται στις 106 νέες Δομές Ψυχικής Υγείας.
Είναι η δεύτερη Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, που εγκαινιάζεται στην επικράτεια, μετά την αντίστοιχη Δομή στην Τρίπολη, και η πρώτη που τίθεται σε λειτουργία στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Ο χώρος όπου στεγάζεται παραχωρήθηκε από τον Οργανισμό Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αμαρουσίου.
Ποιοι νέοι είναι οι ωφελούμενοι από τις νέες υπηρεσίες
Η νέα Δομή παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε άτομα, ηλικίας από 17 έως 35 ετών που βιώνουν για πρώτη φορά ψυχωσικό επεισόδιο ή με υποψία ψυχωσικού επεισοδίου και στις οικογένειές τους. Στις δωρεάν παρεχόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνονται ψυχιατρική διάγνωση, φαρμακευτική αντιμετώπιση και κλινική παρακολούθηση, γνωσιακή ψυχοθεραπεία, οικογενειακή ψυχοθεραπεία και θεραπείες νοητικής ενδυνάμωσης, βελτίωση κοινωνικών δεξιοτήτων και υποστήριξη για την εργασιακή επανένταξη, καθώς και συμβουλευτική σε κοινωνικά και οικονομικά θέματα, όπως επιδόματα και προνοιακά βοηθήματα.
Η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα που αποτελείται από ψυχιάτρους, κλινικούς ψυχολόγους, νευροψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές ψυχικής υγείας και το απαιτούμενο διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό. Οι παραπομπές, για το κλείσιμο ραντεβού, γίνονται τηλεφωνικά στο 21100 14837 και μέσω της αποστολής e-mail στο pnoes.ath@epapsy.gr.
panossk