Ο κ. Ξανθός περιέγραψε το γενικό πλαίσιο των συνθηκών στην περίοδο αυτή της οικονομικής κρίσης, επισήμανε ότι το ΕΣΥ έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα αλλά συνεχίζει να λειτουργεί με αξιοπρέπεια και εξήρε τον ρόλο της Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας. Πρόσθεσε ότι η ηγεσία του ΥΥΚΑ έχει πάντα «ανοιχτά αφτιά» στις Επιστημονικές Εταιρίες ώστε να λαμβάνει σοβαρά τις προτάσεις τους και να βρίσκεται σε συνεχή διάλογο μαζί τους. Τέλος, αναφέρθηκε ειδικά στην ΕΚΕ λέγοντας ότι είναι γνωστό το έργο της, για το οποίο μάλιστα έχει ενημερωθεί ήδη από το νέο πρόεδρο για τις δραστηριότητές της. Και τόνισε ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος και οι πόρτες του στο υπουργείο θα είναι πάντα ανοιχτές.
Πρόεδρος ΕΚΕ
Είχε προηγηθεί η εισήγηση του προέδρου της ΕΚΕ, αναπληρωτή καθηγητή Κωνσταντίνου Τσιούφη, που παρουσία του κ. Ξανθού, παρουσίασε τους μελλοντικούς στόχους της Εταιρίας. Ο βασικότερος εξ αυτών είναι ότι την επόμενη 10ετία, μέσα από επιμόρφωση των γιατρών και προγράμματα πρόληψης που αφορούν τους πολίτες, θα προσπαθήσει να μην αποτελούν τα καρδιαγγειακά την πρώτη αιτία θανάτου.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης μίλησε από την πλευρά του με θερμά λόγια για τις προσπάθειες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας. Επισήμανε ότι τόσο το προηγούμενη προεδρείο, όσο και το σημερινό, έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο και φέρνοντας ως παραδείγματα ότι έχουν δώσει απινιδωτές, έχουν πραγματοποιήσει ενημέρωση και σεμινάρια σε διάφορες περιοχές της χώρας, ευχαρίστησε για την προσφορά τους στην κοινωνία.
Το φετινό Επετειακό 38ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο (Ξενοδοχείο HILTON Αθηνών, 19-21 Οκτωβρίου) της ΕΚΕ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 Χρόνων Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας που ουσιαστικά σημαίνει 70 χρόνια άσκησης της Καρδιολογίας στη χώρα μας, είναι αφιερωμένο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και του αιφνίδιου θανάτου.
Επιστημονικό πρόγραμμα
Στο επιστημονικό πρόγραμμα συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες της Ευρώπης και της Αμερικής αλλά και Έλληνες επιστήμονες της διασποράς. Στη σύνταξη του προγράμματος πολύτιμη ήταν η συνεισφορά νέων Καρδιολόγων, που με τις καινοτόμες ιδέες τους ανανέωσαν τη θεματολογία και τη δομή του, με στόχο να γίνει περισσότερο διαδραστικό εκμεταλλευόμενοι και τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας.
Οι συνεδρίες με εκπροσώπους της Πολιτείας και της βιομηχανίας, καθώς και ειδικές συνεδρίες εντοπισμένες σε θέματα νέων καρδιολόγων και ελεύθερων επαγγελματιών και ειδικευόμενων στην Καρδιολογία, όπως το ευρωπαϊκό πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα e-learning, αποτελούν μία από τις καινοτομίες του επιστημονικού προγράμματος και είναι βέβαιο ότι θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των 2.500 και πλέον συνέδρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.