4 Φεβρουαρίου- Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία κρούει τον κώδωνα
Το 2018 σχεδόν πέντε εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν να είχαν ανακαλυφθεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Μελέτες υποδεικνύουν ποια είναι τα εμπόδια και οι ριζωμένες αντιλήψεις που χρειάζονται να ξεπεραστούν για να βελτιωθεί η πρώιμη (έγκαιρη) διάγνωση.
Οι Έλληνες γιατροί μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου
Οι κ.κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος και Παναγιώτης Μπεχράκης έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνεχιζόμενη κατάσταση στην Ελλάδα όπου δεν τηρείται ο αντικαπνιστικός νόμος. Παράλληλα αναφέρθηκαν στην καύση όλων των ειδών ξύλων στα τζάκια, στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, στην κατάχρηση του αλκοόλ, στο αντιεμβολιαστικό κίνημα που εμποδίζει νέα παιδιά να γλυτώσουν από τον HPV, στην καθιστική ζωή, την παχυσαρκία που αφορά πολλά Ελληνόπουλα και τις προληπτικές εξετάσεις που πολλοί αμελούν!
Η Παγκόσμια Ημέρα
Την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019 η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου αναδεικνύει την ανάγκη για επείγουσα δράση για να αυξηθεί η διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμα στάδια, για πληθυσμιακό έλεγχο και για τη διάγνωσή του, ώστε να βελτιωθεί σημαντικά η επιβίωση των ασθενών. Συμμετέχοντας υπό το σύνθημα «είμαι και θέλω να..», η σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου, που καθοδηγείται από την Διεθνή Ένωση για τον Έλεγχο του Καρκίνου (UICC), έχει ως σκοπό να εμπνεύσει τη δράση των ατόμων, της υγειονομικής κοινότητας και των κυβερνήσεων ώστε να βελτιώσουν την ενημέρωση και την πρόσβαση του πληθυσμού για πρώιμη ανακάλυψη της νόσου, για την προώθηση του πληθυσμιακού ελέγχου και για τη διάγνωση του καρκίνου.
Το 2018 σημειώθηκαν περισσότερες από 18 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως, από τις οποίες σχεδόν 5 εκατομμύρια αφορούσαν τον μαστό, τον τράχηλο της μήτρας, το παχύ έντερο και τη στοματική κοιλότητα, δηλ. καρκίνους οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν ανακαλυφθεί πρώιμα και να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά, βελτιώνοντας την επιβίωση των ασθενών και την ποιότητα ζωής τους.
Η πρώιμη διάγνωση ο πληθυσμιακός έλεγχος και η διάγνωση βελτιώνουν σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης.
Γενικά η πλειοψηφία των καρκίνων δεν είναι εύκολο να διαγνωστεί σε αρχικά στάδια. Όταν, όμως, ένας καρκίνος ανακαλύπτεται πρώιμα και στην συνέχεια υποβάλλεται στην κατάλληλη θεραπεία, η πιθανότητα επιβίωσης των ασθενών για περισσότερο από 5 χρόνια είναι σημαντικά μεγαλύτερη, από ό,τι αν η διάγνωση γίνει σε προχωρημένο στάδιο, όταν ο όγκος έχει ήδη διασπαρεί.
Εμπόδια του συστήματος υγείας στην πρώιμη διάγνωση, τον πληθυσμιακό έλεγχο και τη διάγνωση.
Θεραπεία για όλους
Ως μέρος της βασικής πρωτοβουλίας «Θεραπεία για όλους» της Διεθνούς Ένωσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου και των περισσότερων από 1.100 οργανισμών μελών σε περισσότερες από 170 χώρες καλούμε τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις τους για μείωση του φορτίου του καρκίνου εθνικής δράσης. Με το να βελτιώσουν τις κατάλληλες – ανάλογα με τους πόρους που διαθέτουν – στρατηγικές για την πρόληψη, την πρώιμη διάγνωση και την θεραπεία , υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν κάθε χρόνο να σωθούν διεθνώς περίπου 3,7 εκατομμύρια ζωές
Για να βελτιώσουν την πρώιμη διάγνωση, τον πληθυσμιακό έλεγχο και τη διάγνωση, και σε συμφωνία με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η Διεθνής Ένωση για τον Έλεγχο του Καρκίνου (UICC) συστήνει πως όλες οι κυβερνήσεις θα πρέπει:
-να εφαρμόσουν μέτρα που θα μειώσουν το στίγμα και θα βελτιώσουν την δημόσια ενημέρωση για τα σημάδια και τα συμπτώματα του καρκίνου
-να εφαρμόσουν προγράμματα για πρώιμη (έγκαιρη) διάγνωση και πληθυσμιακό έλεγχο του πληθυσμού που να είναι οικονομικά αποδοτικά
-να ισχυροποιήσουν τα εθνικά συστήματα υγείας, τους μηχανισμούς παραπομπής για υποπτευόμενους καρκίνους, -να διευκολύνουν την παροχή διαγνωστικών και θεραπευτικών υπηρεσιών
-να αυξήσουν τις επενδύσεις σε διαγνωστικές υποδομές.
Επισημάνσεις για τη συνέντευξη τύπου με ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία με ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου απευθύνεται στους συμπολίτες μας και τους ζητά να δραστηριοποιηθούν ώστε να:
-υιοθετήσουν υγιεινές συμπεριφορές (σωστή διατροφή, διατήρηση βάρους σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα, τακτική σωματική άσκηση) .
-Σταματήσουν ανθυγιεινές συμπεριφορές (όπως το κάπνισμα, την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, την κατανάλωση τροφών υψηλής θερμιδικής αξίας – και ιδιαίτερα του κόκκινου κρέατος και των προϊόντων που περιέχουν υψηλό ποσοστό ζάχαρης, της καθιστικής ζωής).
-Ενημερώνονται τακτικά από έγκυρες πηγές για την αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων του καρκίνου
υπόκεινται σε τακτικό προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου, του τραχήλου της μήτρας, του δέρματος, του πνεύμονος (όπου υπάρχει η δυνατότητα) και του προστάτη.
-Απαιτήσουν από τα κόμματα που ανήκουν και από την κυβέρνηση, να ασχοληθούν ουσιαστικά με την πολυεπίπεδη αντιμετώπιση του καρκίνου. Η ευζωία είναι εξαιρετικά πολύτιμη για να αγνοείται όταν επηρεάζεται από τις πολιτικές που εφαρμόζονται.
-Πιέσουν για τη δημιουργία μονάδων και δικτύων παροχής παρηγορικής φροντίδας σε ασθενείς προχωρημένων σταδίων .
-Απαιτήσουν να αυξηθούν οι εντυπωσιακά μειωμένες τα τελευταία χρόνια δαπάνες για την υγεία
συμβάλλουν στην πράξη στην απομυθοποίηση και στον αποστιγματισμό της ασθένειας του καρκίνου
συμμετάσχουν εθελοντικά στον αντικαρκινικό αγώνα, γιατί ο καθένας μπορεί να προσδιοριστεί από το δικό του «Είμαι» και να περιγράψει το «θέλω να…» στη στράτευση του γι΄ αυτό τον καλό σκοπό.
Τα 10 Δ ( χωρίς ούτε ένα Δεν) για την πρόληψη του καρκίνου και για μια υγιεινή ζωή.
Διέκοψε το κάπνισμα
Διατήρησε το βάρος σου σε φυσιολογικά όρια
Διάλεξε σωστές τροφές
Δραστηριοποιήσου σωματικά
Διαζύγιο από την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών
Διαχώρισε την απόλαυση του ήλιου από τους κινδύνους της εντατικής έκθεσης σ’ αυτόν.
Διασφάλισε υγιεινό περιβάλλον εκεί που ζεις, εργάζεσαι και ψυχαγωγείσαι.
Δημιούργησε την απαραίτητη προστασία με εμβολιασμούς
Διαμόρφωσε και διατήρησε ένα πρόγραμμα προληπτικών ελέγχων
Δείξε αλληλεγγύη στους συνανθρώπους σου
Ορισμένες επεξηγήσεις για συγκεκριμένα θέματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης
Κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών
Από το Διεθνή Οργανισμό για την Έρευνα του Καρκίνου ( IARC) της Π.Ο.Υ το οινόπνευμα (η αλκοόλη) είναι ταξινομημένο ως καρκινογόνο κατηγορίας 1 ( κατηγορία με τα αποδεδειγμένα καρκινογόνα για τον άνθρωπο).
Δεν υπάρχει ασφαλές όριο στην ποσότητα που μπορεί κάποιος να καταναλώσει αλκοολούχα ποτά σε σχέση με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Όσο περισσότερο οινοπνευματώδη ποτά καταναλώνονται στη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου που σχετίζεται με το αλκοόλ.
Σύμφωνα με μελέτη του 2015 από την Αυστραλία, 3.208 καρκίνοι (2,8% όλων των μορφών καρκίνου) που εμφανίζονται σε ενήλικες αυτής της χώρας θα μπορούσαν να αποδοθούν στην κατανάλωση οινοπνεύματος.
Η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί καρκίνο του μαστού (μετά την εμμηνόπαυση και πιθανόν προεμμηνοπαυσιακά), της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγος και λάρυγγος, του οισοφάγου, του ήπατος και του εντέρου και πιθανόν του στομάχου.
Ως εκ τούτου, η μείωση της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών, ιδιαίτερα η μακροπρόθεσμη, αποτελεί σημαντικό στόχο για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Το οινόπνευμα ήταν ένας παραμελημένος καρκινογόνος παράγοντας.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη μείωση της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών από τη νέα γενιά.
Οι νέοι που πίνουν τακτικά και πολύ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιβλαβούς κατανάλωσης αλκοόλ στο μέλλον, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου που σχετίζεται με το αλκοόλ. Παχυσαρκία, διατροφή και σωματική άσκηση
Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF) που ασχολείται συστηματικά με τα παγκόσμια δεδομένα σχετικά με τη διατροφή, το βάρος και τη σωματική δραστηριότητα σε σχέση με τον κίνδυνο καρκίνου αναφέρει ότι υπάρχουν πειστικές ενδείξεις ότι το αυξημένο βάρος και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου, του παγκρέατος, του εντέρου, του μαστού (μετά την εμμηνόπαυση), του ενδομητρίου, των νεφρών και του ήπατος. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνων του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, των ωοθηκών, του προστάτη, της χοληδόχου κύστης και του στομάχου.
Αντίθετα η σωματική δραστηριότητα αποδεδειγμένα προστατεύει από τον καρκίνο του εντέρου και πιθανώς προστατεύει από τους καρκίνους του μαστού (μετά την εμμηνόπαυση) και του ενδομητρίου.
Οι διαιτητικοί παράγοντες πιθανώς προστατεύουν από καρκίνους του εντέρου. Επιπλέον, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) θεωρεί πως υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης 13 τύπων καρκίνου.
Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας , την προώθηση της σωστής διατροφής και της περισσότερης σωματικής άσκησης προτείνονται ( με βάση τη διεθνή εμπειρία) τα ακόλουθα μέτρα:
-Εφαρμογή μίας συνολικής εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη της παχυσαρκίας, με προτεραιότητα τους νέους και τις ομάδες υψηλού κινδύνου ( διατροφικής φτώχειας).
-Διευκόλυνση της διαθεσιμότητας και της πρόσβασης σε υγιεινές τροφές.
-Απαγόρευση διαφημίσεων για την εμπορία ανθυγιεινών τροφών.
-Προτεραιότητα όχι στον πρωταθλητισμό, αλλά στην ευκολότερη πρόσβαση στην άσκηση του πληθυσμού .
-Καθημερινή άσκηση των νέων στα σχολεία σ’ όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.