Η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα έχουν καθοριστική σημασία για την έκβαση των ασθενών, αλλά στη χώρα μας αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, σύμφωνα με τους ομιλητές που συμμετείχαν στο 4ο Ετήσιο Συνέδριο της FairLife – Φροντίδα και πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα.
Κύριες αιτίες γι’ αυτό είναι η καθυστέρηση στην ένταξη του προσυμπτωματικού ελέγχου στο Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης, οι ανισότητες στην πρόσβαση σε θεραπείες και το στίγμα που συνοδεύει τη νόσο.
Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση απαιτούνται στοχευμένα βήματα, όπως:
- Η ενημέρωση από την πολιτεία για την πρόληψη
- Η ισότιμη πρόσβαση στη θεραπεία
- Η βελτίωση των υποδομών
- Η ενίσχυση της κοινωνικής ευαισθητοποίησης για προσυμπτωματικούς ελέγχους
- Η υποστήριξη των ασθενών με γνώσεις και εξατομικευμένη ολιστική φροντίδα
Το συνέδριο διεξήχθη την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024 στον πολυχώρο Atraktos στην Αθήνα. Είχε τίτλο «Ο καρκίνος του πνεύμονα σε πρώτο πλάνο: Νέες προοπτικές και προκλήσεις». Δια ζώσης και διαδικτυακά το παρακολούθησαν σχεδόν 4.000 σύνεδροι.
Όπως είπαν οι ομιλητές, επιβεβλημένη είναι η εφαρμογή εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα. Διενεργείται με τη χρήση αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης ακτινοβολίας (LDCT) σε άτομα υψηλού κινδύνου. Απαραίτητη είναι επίσης η σύνδεση των ασθενών με ιατρεία διακοπής καπνίσματος.
Η σχετική πρόταση με κατευθυντήριες οδηγίες έχει κατατεθεί από το 2023 στο Υπουργείο Υγείας, την Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.
Ζωτικής σημασίας οι εμβολιασμοί
Στο συνέδριο υπογραμμίστηκε ακόμα η ανάγκη ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως κεντρικού πυλώνα πρόληψης και ολιστικής φροντίδας.
Παράλληλα, αναφέρθηκαν ως ζωτικής σημασίας οι εμβολιασμοί για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Καθοριστική είναι επίσης η συνεργασία Πολιτείας και συλλόγων ασθενών για την αλλαγή κουλτούρας πρόληψης και οι δράσεις ευαισθητοποίησης για την προστασία των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.
Με τη συνεργασία φορέων, την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας, την προαγωγή κουλτούρας πρόληψης, την επένδυση στη νέα γενιά για βιώσιμες αλλαγές και την εξέλιξη της έρευνας, διαφαίνεται ένα μέλλον με έγκαιρη διάγνωση, προσβάσιμες θεραπείες και εξειδικευμένη φροντίδα για όλους.
Στο συνέδριο συμμετείχαν ως ομιλητές και σχολιαστές 65 εκπρόσωποι φορέων από την επιστημονική, ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα της Ελλάδας και του εξωτερικού, εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ελληνικής Πολιτείας, των ασθενών και της φαρμακοβιομηχανίας.
Στη διάρκειά του παρουσιάστηκαν επίσης οι εξελίξεις στη διαγνωστική διαδικασία και τον έλεγχο των βιοδεικτών, η ανάγκη διεπιστημονικής συνεργασίας για διαχείριση της νόσου και η αξία των κλινικών μελετών και της ολιστικής φροντίδας.