Νέα ευκαιρία για ζωή έχει μία 53χρονη γυναίκα από την Αλαμπάμα, στην οποία μεταμοσχεύθηκε νεφρός από χοίρο, αφού δεν ήταν κατάλληλη λήπτρια οργάνου από άνθρωπο.
Η μεταμόσχευση διεξήχθη τον περασμένο μήνα στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU Langone). Όπως ανακοίνωσε το νοσοκομείο, η Towana Looney ζει επί περισσότερο από ένα μήνα με το νέο της νεφρό και προς το παρόν όλα δείχνουν να κυλούν ομαλά.
Η πορεία της 53χρονης προς τη μεταμόσχευση νεφρού άρχισε το 1999, όταν στα 28 της χρόνια δώρισε τον έναν νεφρό της στη μητέρα της. Αρκετά χρόνια αργότερα, εκδήλωσε υπέρταση σε μία εγκυμοσύνη της που της προκάλεσε ανεπάρκεια στο νεφρό που της είχε απομείνει.
Λιγότερο από το 1% των ζώντων δοτών νεφρού αναπτύσσουν νεφρική ανεπάρκεια, επισημαίνουν οι γιατροί του NYU Langone. Όσοι όμως την εκδηλώσουν, έχουν προτεραιότητα στις ΗΠΑ για μεταμόσχευση νεφρού.
Η κυρία Looney άρχισε το 2016 την αιμοκάθαρση και στις αρχές του 2017 μπήκε στη λίστα για μεταμόσχευση. Δυστυχώς είχε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα επιβλαβών αντισωμάτων στο αίμα της, γεγονός που καθιστούσε πολύ πιθανή την απόρριψη τυχόν ανθρώπινου μοσχεύματος.
Έτσι, παρέμεινε σχεδόν οκτώ χρόνια στη λίστα αναμονής, χάνοντας σταδιακά προσβάσιμα αιμοφόρα αγγεία για να γίνεται η αιμοκάθαρση.
Δεδομένων των προβλημάτων, οι γιατροί ζήτησαν ειδική άδεια από τις υγειονομικές Αρχές για να την υποβάλλουν σε μεταμόσχευση νεφρού από γενετικά τροποποιημένο χοίρο. Ο νεφρός που της μεταμοσχεύθηκε έχει 10 γενετικές τροποποιήσεις, για να είναι κατάλληλος για ανθρώπους.
Αυτού του είδους οι μεταμοσχεύσεις βρίσκονται ακόμα στα σπάργανα. Ωστόσο η πορεία της υγείας της κυρίας Looney εξελίσσεται ομαλά, είπαν οι γιατροί της.
«Είναι αληθινή ευλογία. Αισθάνομαι ότι έχω νέα ευκαιρία στη ζωή», δήλωσε η 53χρονη. «Ανυπομονώ να ξαναρχίσω τα ταξίδια και να περνάω ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και τα εγγόνια μου».
Η τρίτη περίπτωση
Η κυρία Looney είναι ο τρίτος άνθρωπος στον κόσμο στον οποίο μεταμοσχεύθηκε γενετικά τροποποιημένος νεφρός από χοίρο. Είναι η μοναδική που βρίσκεται ακόμα εν ζωή και η πρώτη στην οποία το μεταμοσχευθέν όργανο είχε 10 γενετικές τροποποιήσεις.
Οι τροποποιήσεις ήταν απαραίτητες για να λειτουργεί φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η περίπτωσή της «αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα της προόδου που έχουμε κάνει στις αλλομεταμοσχεύσεις από το 2021 που εκτελέσαμε την πρώτη», δήλωσε ο επικεφαλής της μεταμοσχευτικής ομάδας Dr. Robert Montgomery, καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Ο Dr. Montgomery πρόσθεσε πως η πορεία της υγείας της λειτουργεί ως «φάρος ελπίδας» για τους ασθενείς που ζουν με νεφρική ανεπάρκεια και περιμένουν ένα μόσχευμα. Μόνο στις ΗΠΑ, οι ασθενείς αυτοί υπερβαίνουν τις 90.000, επί συνόλου 808.000 πασχόντων από τελικού σταδίου νεφρική νόσο. Δυστυχώς μόνον 27.000 ασθενείς υποβλήθηκαν το 2023 στη σωτήρια μεταμόσχευση με ανθρώπινα όργανα.
Φωτογραφία: iStock