8 tips για να αποφύγετε την οστεοπόρωση
Για τους ενήλικες η μέση ανάγκη σε ασβέστιο είναι 1000 mg/ημέρα, ενώ για τις μεταεμμηνοπαυσιακές αυξάνονται στα 1200 mg/ημέρα.
Η καλύτερη πηγή ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί
Εκτός από το ασβέστιο, η βιταμίνη D είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία των οστών.
Χωρίς αυτή ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει το ασβέστιο
Να σημειωθεί εδώ ότι βιταμίνης D ή αλλιώς βιταμίνη του ήλιου παράγεται στον οργανισμό μας μετά συνθέτεται από την έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία
Πάντως βρίσκεται και σε ορισμένα τρόφιμα όπως
αυγά, ψάρια, συκώτι.
Ο γενικός κανόνας είναι η έκθεση στον ήλιο (2-3 φορές την εβδομάδα, για 15-30 λεπτά.
Δυστυχώς στην χώρα μας παρά το γεγονός ότι έχει αυξημένη ηλιοφάνεια βρέθηκε ότι οι Ελληνίδες έχουν χαμηλά ποσοστά βιταμίνης D γιατί αποφεύγουν την έκθεση τους στον ήλιο.
Παράγοντες κινδύνου
Οι παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση είναι:
Πολύ αλάτι η υπερ κατανάλωση αλκοόλ και η καφεΐνης πάνω από 3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως
Έλλειψη κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών
Στερητικές δίαιτες απώλειας βάρους
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: