Iatropedia

80χρονη πέθανε μετά από κτύπημα τράγου – Μολύνθηκε με στρεπτόκοκκο Α

1030493020

Το βακτήριο της προκάλεσε σοβαρή διεισδυτική νόσο και σηπτικό σοκ. Κατέληξε στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λαμίας.

Την τελευταία της πνοή από βαριά λοίμωξη άφησε μία 80χρνη στη Λαμία, η οποία πριν από μία εβδομάδα είχε τραυματιστεί σοβαρά από τράγο.

Η γυναίκα νοσηλευόταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Λαμίας, όπου είχε μεταφερθεί τρεις ημέρες μετά τον τραυματισμό της.

Όπως αναφέρει το lamianow.gr ο τράγος της είχε προκαλέσει μεγάλη πληγή από τη μασχάλη έως χαμηλά στις πλευρές. Αρχικά η γυναίκα είχε νοσηλευθεί σε ιδιωτικό θεραπευτήριο. Παρουσίασε όμως βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού και σηπτικό σοκ, και χρειάσθηκε νοσηλεία στην εντατική.

Όπως διαπίστωσαν οι γιατροί η 80χρονη είχε μολυνθεί από πυογόνο στρεπτόκοκκο (στρεπτόκοκκος της ομάδας Α). Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), πρόκειται για ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο. Οι λοιμώξεις αυτές συνήθως είναι ήπιες. Ενδεικτικά μπορεί να προκαλέσει φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, οστρακιά (δερματικό εξάνθημα) κ.λπ.

Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο (iGAS – invasive Group A Streptococcus). Αυτή είναι πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να εκδηλώσει στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, όμως, όπως οι ηλικιωμένοι, είναι πιο ευάλωτοι στην ανάπτυξή της.

Η 80χρονη γυναίκα πάλεψε μία εβδομάδα να κρατηθεί στη ζωή στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λαμίας, αλλά παρά τις προσπάθειες των γιατρών και του προσωπικού κατέληξε.

Φωτογραφία: iStock