Iatropedia

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Νέες φοροελαφρύνσεις στις εφημερίες ΕΣΥ – 51 εκατ. ευρώ για 37 χιλιάδες δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ στο "Βελλίδειο" Συνεδριακό Κέντρο. Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024 (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI)

Την κεντρική του ομιλία κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) πραγματοποίησε το βράδυ του Σαββάτου, 7 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε νέα φορολογικά κίνητρα για τους γιατρούς του ΕΣΥ και συγκεκριμένα την ελαφρύτερη φορολόγηση των εφημεριών στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Παράλληλα, επανέλαβε τα μέτρα αύξησης των κινήτρων για την απασχόληση των γιατρών σε απομακρυσμένες περιοχές που ελήφθησαν πριν από λίγες μέρες με την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ).

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως η κυβέρνηση ανταποκρινόμενη  σε ένα πάγιο αίτημα των εργαζομένων της πρώτης γραμμής στην Υγεία, αποφάσισε στο εξής, η αμοιβή των εφημεριών στο ΕΣΥ να φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή το 22%, κάτι που θα αυξήσει μεσοσταθμικά τις αποδοχές τους 130 ευρώ και άνω.

Είναι γεγονός πως η δέσμευση αυτή, αποτελεί πάγιο αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών, καθώς μέχρι σήμερα η φορολογία των εφημεριών υπολογίζεται από κοινού με τις βασικές μηνιαίες αποδοχές, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά ακόμη και το 40%. 

Σημείωσε επίσης, ότι μόλις προχθές υπεγράφη ΚΥΑ που δίνει μεγάλη πρόσθετη οικονομική ενίσχυση, έως 7.200 ευρώ το χρόνο, σε γιατρούς που θα στελεχώσουν δομές υγείας σε άγονες περιοχές. «Αυτή είναι η δική μας έμπρακτη απάντηση στα πραγματικά προβλήματα του τόπου», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης.

51 εκατ. ευρώ για 37 χιλιάδες απογευματινά χειρουργεία

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, επισήμανε πως αναμένεται η τελική επιβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση 51 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία θα διοχετευθούν σε δωρεάν απογευματινά χειρουργεία ανακουφίζοντας 37 χιλιάδες πολίτες. «Αυτούς που περιμένουν τον περισσότερο χρόνο να κάνουν μια επέμβαση», διευκρίνισε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει ήδη η κυβέρνηση για την τόνωση του δημογραφικού προβλήματος του τόπου και την ενίσχυση της οικογένειας. Στο πλαίσιο αυτό, εξήγγειλε επίσης, την άμεση κατάργηση του φόρου 15% στην ασφάλιση υγείας για παιδιά έως 18 ετών και τον δωρεάν έλεγχο γονιμότητας σε γυναίκες από 30 έως 35 ετών, όπως επίσης και την απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. 

Κ. Μητσοτάκης: «Ότι, έχουμε πει το κάναμε πράξη»

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας έναν ετήσιο απολογισμό. Οι περσινές δεσμεύσεις του στη 87η ΔΕΘ, όπως είπε, τηρήθηκαν κατά γράμμα και μέσα σε έναν χρόνο έγιναν πράξη σημαντικές βελτιώσεις σε οικονομικό επίπεδο, με «μια συνετή πολιτική που παράγει πλεονάσματα», χτισμένη πάνω σε «υγιή θεμέλια», όπως τόνισε.

«Πριν από ένα χρόνο δεσμεύτηκα ότι -παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες- θα στηριχθεί το εισόδημα των γιατρών του ΕΣΥ. Και ανάμεσα στα άλλα αυξήσαμε το ποσό των εφημεριών τους κατά 20%«, πρόσθεσε.

Τέλος σημείωσε πως από το ίδιο βήμα δεσμεύτηκε πέρυσι για ένα διαφανές σύστημα Διοικήσεως στο Δημόσιο μέσω εξετάσεων του ΑΣΕΠ και τότε αντιμετώπισε την καχυποψία και την επιφυλακτικότητα, γιατί έπρεπε να εκλείψουν οι κομματικές τοποθετήσεις σε οργανισμούς και υπηρεσίες του δημοσίου πρώτης γραμμής, όπως τα νοσοκομεία, όπως είπε. «Ήταν αδιανόητο τα κόμματα συχνά να βλέπουν το κράτος ως «λάφυρο«. Αυτό λοιπόν έγινε πράξη από τη δική μας κυβέρνηση», κατέληξε ο πρωθυπουργός.