90 χρόνια Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία – Χρυσοχοΐδης: Οι τρεις φαρμακοβιομήχανοι που θαύμασα …
Σε μια μεγάλη επετειακή εκδήλωση με την παρουσία πολιτικών και πλήθους στελεχών της φαρμακευτικής αγοράς, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) γιόρτασε τα 90 χρόνια παρουσίας της στον ελλαδικό χώρο.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους επιφανή στελέχη της κυβέρνησης, υπουργοί και βουλευτές από όλα τα κόμματα.
Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετέφερε τον θερμό χαιρετισμό του πρωθυπουργού, διαβεβαιώνοντας παράλληλα τους έλληνες φαρμακοβιομήχανους πως αποτελεί στόχο της ελληνικής κυβέρνησης η εγκαθίδρυση μιας εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής.
“Ο στόχος μας είναι να εγκαθιδρύσουμε επιτέλους μια εθνική φαρμακευτική πολιτική, η οποία θα καταστήσει την Ελλάδα επαρκή στα κρίσιμα προϊόντα που έχει ανάγκη η Υγεία του ελληνικού λαού και των ελλήνων πολιτών και ταυτόχρονα να αποτελέσει τη βάση για εξαγωγές στην Ευρώπη και στον κόσμο”, σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε:
“Να μεγαλώσουμε πολύ! Είναι ακόμα πολύ μικρό το ποσοστό (σ.σ. των ελληνικών φαρμάκων) και έχουμε μεγάλες δυνατότητες να φτάσουμε την Ιρλανδία και χώρες που έχουν αποκτήσει -για λόγους όχι τυχαίους αλλά με βάση πολιτικές που εφάρμοσαν- να αποκτήσουμε μια τεράστια παραγωγική βάση και εξαγωγικές δυνατότητες”, τόνισε.
Μ. Χρυσοχοΐδης: Οι τρεις έλληνες επιχειρηματίες που θαύμασα…
Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναπόλησε τις πρώτες του επαφές με τον κόσμο των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων από τη θέση του νεαρού τότε υπουργού Εμπορίου και αργότερα Ανάπτυξης.
“Σήμερα εδώ συναντώ πάρα πολλούς φίλους και συνεργάτες από το παρελθόν, πάρα πολλούς συναδέλφους στην πολιτική, πάρα πολλούς συνοδοιπόρους και φίλους κατά τη διάρκεια της πολιτικής μου διαδρομής. Δεν σας κρύβω ότι διακατέχομαι από ένα αίσθημα νοσταλγίας διότι πριν από αρκετά χρόνια πολύ νεαρός, ανέλαβα το πόστο του υφυπουργού Εμπορίου και μετά Ανάπτυξης και εκεί ήταν το πρώτο “βάπτισμα του πυρός” που πήρα ως υπουργός σε κυβέρνηση. Ήμουν ένας περιφερειακός βουλευτής από τη βόρεια Ελλάδα και ξαφνικά κολυμπούσα στα βαθιά της Οικονομίας και της Επιχειρηματικότητας κι εκεί γνώρισα σπουδαίους ανθρώπους”.
Τρία πρόσωπα, όπως είπε, τον σημάδεψαν την εποχή εκείνη. Ο ιδρυτής και πρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ, Παύλος Γιαννακόπουλος, ο ιδρυτής της βιομηχανίας DEMO, Σταύρος Δέμος και ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) και αντιπρόεδρος της ELPEN, Θεόδωρος Τρύφων.
Για τον καθέναν από αυτούς, ο υπουργός Υγείας, είχε να θυμηθεί κάτι θετικό:
“Ο αείμνηστος Παύλος Γιαννακόπουλος, ήταν ένας μαχητικότατος άνθρωπος διεκδικούσε μέχρι και το τελευταίο λεπτό από αυτό που έπρεπε να πάρει, αλλά ξέρετε ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος είχε τόσο σεβασμό στο πρόσωπό μου κι όχι προσωπικά σε μένα, αλλά στον υπουργό”, ανέφερε και πρόσθεσε:
“Ο Σταύρος Δέμος, ήταν ένας πολύ σκληρός και διεκδικητικός άνθρωπος και διεκδικούσε το δίκιο του προσπαθώντας να με πείσει ότι έπρεπε η κοστολόγηση του φαρμάκου και των προϊόντων του να είναι δίκαιη, όπως το αντιλαμβανόταν αυτό”.
Τέλος, το τρίτο πρόσωπο, όπως είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, “είναι ένας άνθρωπος ο οποίος βρίσκεται εδώ ανάμεσά μας, νεαρός τότε, πολύ νεαρός, ο Θοδωρής Τρύφων. Συνεσταλμένος, ευγενής, διεκδικητικός αλλά πάντα είχε είχε τη λογική της ανοιχτής πόρτας. Ακόμη κι όταν εγώ εκνευριζόμουν αυτός επέμενε και έμενε στο τραπέζι για να συνεχίσουμε τη συζήτηση”.
Χρυσοχοΐδης: Να φτιάξουμε ξανά μια ισχυρή παραγωγική βάση στη Φαρμακοβιομηχανία
Το ελληνικό φάρμακο εκπροσωπείται από “σπουδαίες επιχειρήσεις”, τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε πως είμαστε περήφανοι γιατί η Ελλάδα δεν είναι ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση στην Ευρώπη στο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων.
“Διαθέτει μια σπουδαία παραγωγική βάση η Φαρμακοβιομηχανία. Το ζω τώρα με τις ελλείψεις φαρμάκων, πόσο προνομιακή είναι η θέση της χώρας στην Ευρώπη. Μεγάλες χώρες, όπως είναι η Γερμανία αναζητούν κάθε μέρα φαρμακευτικά προϊόντα και δεν υπάρχουν. Και υπάρχουν εδώ αυτές οι σπουδαίες επιχειρήσεις με την άποψη της ποιότητας των προϊόντων που παράγουν και τις νέες επενδύσεις που γίνονται”, σημείωσε.
Κλείνοντας υπογράμμισε πως αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, η ενίσχυση της παραγωγής φαρμάκων στη χώρα μας.
Απευθυνόμενος δε προς τα στελέχη των Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει όλα τα μέσα και την πολιτική της θέληση “με σχέδιο να οργανώσουμε περαιτέρω την επέκταση της φαρμακευτικής βιομηχανίας στη χώρα μας. Σας καλώ λοιπόν όλους να συμμετάσχετε σ’ αυτή την προσπάθεια, θα χρειαστούμε την διαβούλευση, τη συνεννόηση και τη συμμετοχή σας. Είμαστε εδώ για να πετύχουμε ένα νέο σχέδιο βασισμένο πάνω σε μια Εθνική Φαρμακευτική Πολιτική”, κατέληξε ο Υπουργός Υγείας.