Αλτσχάιμερ: Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για την θεραπεία της νόσου

  • Iatropedia newsroom
Αλτσχάιμερ
Ο FDA ενέκρινε την ένεση Kisunla (donanemab) για τη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε σήμερα ένα ενέσιμο φάρμακο της εταιρείας Eli Lilly, καθιστώντας το τη δεύτερη θεραπεία για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ για ασθενείς στις ΗΠΑ.

Μετά από μελέτες και ελέγχους της αμερικανικής υπηρεσίας, διαπιστώθηκε ότι τα οφέλη του φαρμάκου donanemab, που θα πωλείται με την επωνυμία Kisunla, υπερτερούν των κινδύνων του. Το πρώτο φάρμακο, το Leqembi εγκρίθηκε πριν από ένα χρόνο.

Λαμβάνεται με ενδοφλέβια έγχυση κάθε τέσσερις εβδομάδες και το μονοκλωνικό αντίσωμα (donanemab) δρα στοχεύοντας τις εναποθέσεις αμυλοειδούς πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, έναν βασικό δείκτη της παρουσίας του Αλτσχάιμερ.

Η έρευνα για το νέο φάρμακο διενεργήθηκε σε περίπου 1700 ασθενείς, από 59 ως 86 ετών, με το 57 τοις εκατό των ασθενών να είναι γυναίκες.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το νέο φάρμακο επιβράδυνε τη γνωστική και λειτουργική εξασθένηση έως και 35% μετά από 18 μήνες, σε σύγκριση με ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Επίσης, μείωσε τον κίνδυνο των συμμετεχόντων να προχωρήσουν στο επόμενο κλινικό στάδιο της νόσου έως και 39%.

Ωστόσο, ο FDA προειδοποιεί και για τις παρενέργειες του φαρμάκου, οι οποίες περιλαμβάνουν πιθανό οίδημα ή αιμορραγία στον εγκέφαλο. Κατά την έρευνα σε ασθενείς τα περιστατικά ήταν ήπιας μορφής, αν και τρεις θάνατοι αποδόθηκαν στο φάρμακο. Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι παρόμοιες με αυτές που αναφέρθηκαν στο φάρμακο Leqembi.

Φωτογραφία iStock