Α. Χατζάκης: Έρχεται “κρίση αποτελεσματικότητας” του εμβολίου – Τι πρέπει να γίνει
Σοβαρή και έγκαιρη προετοιμασία από τους αξιωματούχους και της Υγείας και τους επικεφαλής των κρατών θα πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα, για να αντιμετωπιστεί η επερχόμενη “κρίση αποτελεσματικότητας” του εμβολίου κατά της νόσου Covid-19. Η χορήγηση τρίτης δόσης σε ειδικές, αλλά πολύ κρίσιμες ομάδες του πληθυσμού θα είναι απαραίτητη για την προστασία των ίδιων των πολιτών, αλλά και των συστημάτων Υγείας, τονίζει ο Kαθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης.
“Από δω και ύστερα, δηλαδή κατά τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα υπάρξει μια “κρίση αποτελεσματικότητας του εμβολίου”, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr και εξηγεί:
“Απ’ ότι είδαμε στο Ισραήλ, τα εμβόλια παραμένουν πολύ δραστικά σε ό,τι αφορά βαριές νοσηλείες και εισαγωγές σε ΜΕΘ. Όσο περνάει ο καιρός, όμως, δεν είναι τόσο δραστικά ως προς το να ελέγχουν την ασυμπτωματική λοίμωξη. Δηλαδή εκεί που βλέπαμε να ελέγχεται η ασυμπτωματική λοίμωξη με τα εμβόλια στο 85%, τώρα έχει πέσει στο 50% με 60%”, τονίζει ο Καθηγητής.
Οι επιστήμονες γνώριζαν από την αρχή, ότι μετά το πέρας 7 – 8 μηνών από τον εμβολιασμό αρχίζουν να φθίνουν τα αντισώματα και ως εκ τούτου, η ικανότητα του εμβολίου να θωρακίζει τον ανθρώπινο οργανισμό απέναντι στη λοίμωξη Covid-19. Προς το παρόν, βέβαια, αυτό δεν επηρεάζει την προστασία από βαριά νόσηση και θάνατο.
Ο Καθηγητής κ. Χατζάκης, εξηγεί: “Σύντομα θα πρέπει να μπει σε συζήτηση -και όχι να υπάρξουν επικοινωνιακές υστερίες- το θέμα της τρίτης δόσης. Κι αυτό απ’ ότι φαίνεται δεν χρειάζεται να είναι κάτι γενικό. Αλλά εστιασμένο σε ειδικές ομάδες που χάνουν πιο εύκολα τίτλους αντισωμάτων. Και κάποιοι, ακόμη και νωρίτερα από τους 7 με 8 μήνες (μεταμοσχευμένοι, ανοσοκατεσταλμένοι, ηλικιωμένοι κ.α). Αυτές θα είναι σίγουρα κάποιες ομάδες ασθενών, που άμεσα θα πρέπει να λάβουν τρίτη δόση”, σημειώνει.
Δείτε επίσης: Θεοδωρίδου: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους – Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές
Χατζάκης: Σωστή επικοινωνιακή διαχείριση για να προλάβουμε τους αρνητές των εμβολίων
Την ώρα που οι κυβερνήσεις ασθμαίνουν για να προσελκύσουν στον εμβολιασμό πολίτες ακόμη και για την πρώτη δόση εμβολίου, το θέμα του επανεμβολιασμού ατόμων που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, φαντάζει ακόμη πιο δύσκολο.
Ταυτόχρονα, “θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση και για επανεμβολιασμό των μεγάλων ηλικιών”, προσθέτει ο κ. Άγγελος Χατζάκης, σημειώνοντας παράλληλα, ότι το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό θα είναι μάλλον πιο μακρινό:
“Η δική μου εκτίμηση για τον πιθανό επανεμβολιασμό του γενικού πληθυσμού είναι ότι μπορεί να χρειαστεί μετά τον ένα χρόνο. Μετά τον Φεβρουάριο δηλαδή, αλλά κι αυτή είναι μια παρακινδυνευμένη εκτίμηση. Γιατί το εμβόλιο δεν έχει καν παρουσιάσει πρόβλημα ακόμα ως προς τη βαριά λοίμωξη, αφού δεν εισάγονται εύκολα οι εμβολιασμένοι στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ. Είναι πολύ αποτελεσματικό εκεί ακόμα. Όλο αυτό βέβαια, δεν είναι κάτι ελληνικό, αλλά μια παγκόσμια προσπάθεια. Όμως, θα πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας από τώρα”, τονίζει.
Η ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης θα χρειαστεί παράλληλη προετοιμασία και σε επικοινωνιακό επίπεδο, καθώς δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει περαιτέρω σενάρια από το μέτωπο των αντιεμβολιαστών, για τη δήθεν “αναποτελεσματικότητα των εμβολίων”.
“Από τη στιγμή που το ξέρουμε από τώρα αυτό που συμβαίνει, όταν αρχίσει να παρατηρείται θα πρέπει να έχουμε εργαστεί επικοινωνιακά για να μην αρχίσουν να λένε οι αντιεμβολιαστικές ομάδες, “να, το εμβόλιο απέτυχε και δεν δουλεύει”, υπογραμμίζει ο Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ.
Δείτε επίσης – Θεμιστοκλέους: «Τσαρλατάνοι!» Τι είπε για τους αντιεμβολιαστές γιατρούς
Χατζάκης: “Στόχευση αποκλειστικά στις ομάδες άνω των 60 ετών”
Ο Καθηγητής κ. Χατζάκης εκτιμά ότι η εμβολιαστική εκστρατεία στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο. Κρίνει, ωστόσο, πως δεν θα πρέπει να γίνονται “σπασμωδικές κινήσεις δεξιά-αριστερά” για την περαιτέρω αύξηση των εμβολιαστικών ποσοστών, αλλά επικέντρωση της προσπάθειας αποκλειστικά στις ομάδες άνω των 60 ετών.
Ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων και πιο ευάλωτων πολιτών, όπως λέει, θα μας δώσει μεγάλο περιθώριο ανοχής στα κρούσματα, ώστε να μην ξαναχρειαστεί να κλείσει η οικονομία, η κοινωνική ζωή και τα σχολεία.
“Για να μην κλείσουν τα σχολεία και η οικονομία, πρώτα απ’ όλα δεν πρέπει να κλείσει πάλι το σύστημα Υγείας. Προφυλάσσοντας τα νοσοκομεία κατά κάποιο τρόπο αυξάνει και ο ουδός ανοχής. Δηλαδή, αν παραδείγματος χάριν παλιά παίρναμε μέτρα -ας πούμε- στα 500 – 1.000 κρούσματα, τώρα θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα στα 2.000 – 3.000 κρούσματα, εφόσον δεν πιέζεται το σύστημα Υγείας. Δηλαδή η έννοια του κρούσματος τώρα με αυξημένο εμβολιασμό των ομάδων μεγάλης ηλικίας, θα πρέπει να είναι πιο ελαστική”, λέει ο Καθηγητής Άγγελος Χατζάκης.
“Ενημέρωση πόρτα-πόρτα στους ηλικιωμένους”
Η πίεση στα νοσοκομεία πρέπει να παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα για να μην καταρρεύσει το σύστημα Υγείας, όπως έγινε στην κορυφή των προηγούμενων επιδημικών κυμάτων, υποστηρίζει ο επιστήμονας.
“Το χειμώνα το ποσοστό αυτών που ημερησίως εισάγονταν στα νοσοκομεία σε σχέση με τα κρούσματα ήταν 15% με 20%. Αυτόν τον μήνα ξεκίνησε στην αρχή με 4% και τώρα έχει φτάσει στο 10%. Αυτό είναι όχι ευχάριστο, αλλά αναμενόμενο. Διότι στην αρχή είχαμε κρούσματα σε πολύ νέους, τώρα πηγαίνουμε και σε μεγαλύτερες ηλικίες”, αναφέρει συγκεκριμένα.
Το γεγονός ότι ακόμη οι ΜΕΘ δεν δέχονται επιβάρυνση, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι θα παραμείνει το ίδιο και μετά από δύο μήνες, συμπληρώνει ο επιστήμονας. Οι δε θάνατοι θα αυξηθούν ένα μήνα μετά, λέει. Γι’ αυτό και θα πρέπει να πεισθούν από τώρα, όσο το δυνατόν περισσότεροι ηλικιωμένοι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο.
Η Εκκλησία, αλλά και η ενημέρωση των ηλικιωμένων ακόμη και πόρτα-πόρτα, θα συμβάλλει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση των εμβολιαστικών ποσοστών.
“Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι σε θέση, ούτε να δηλώσουν, ούτε να μπουν σε βάσεις δεδομένων. Ζουν μόνοι τους και υπάρχουν πολλά θέματα σ’ αυτές τις ηλικίες. Άρα πρέπει να τους δοθεί κάθε βοήθεια. Και αφετέρου εκεί μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο η Εκκλησία. Κι έχουν γίνει κινήσεις σ’ αυτήν την κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει και να συνεχιστούν και να είναι κινήσεις ουσίας. Αν επιτευχθεί ο στόχος να πλησιάσουμε το 80% σ’ αυτές τις ηλικίες να έχουν εμβολιαστεί -γιατί δεν πρόκειται να γίνουν θαύματα- εάν συνυπολογίσουμε και ένα 5% με 10% που έχουν ήδη ανοσία από φυσική λοίμωξη, μπορούμε να φτάσουμε ένα ποσοστό προστασίας άνω του 85%. Έτσι μόνο θα πλησιάσουμε στην ομάδα που μας ενδιαφέρει περισσότερο, δηλαδή αυτούς που αρρωσταίνουν”, καταλήγει ο Άγγελος Χατζάκης.