Iatropedia

Αδ. Γεωργιάδης: Με το ζόρι στο ΕΣΥ οι ιδιώτες γιατροί – Μόνο 11 στους 140 δέχτηκαν να βοηθήσουν

Άδωνις Γεωργιάδης. Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Έκτακτα μέτρα από το Υπουργείο Υγείας για τη στελέχωση των περιφερειακών νοσοκομείων. Σήμερα οι αποφάσεις.

Έκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, για να λυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης πολλών νοσοκομείων της περιφέρειας, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Στη σκέψη της ηγεσίας του Υπουργείου είναι να αξιοποιήσει  τον νομό Πλεύρη, που υποχρεώνει σε έκτακτες καταστάσεις τους ιδιώτες γιατρούς να εργάζονται στο ΕΣΥ. Πρόκειται δηλαδή για ένα είδος επίταξης, που θα γίνει για να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν εδώ και χρόνια.

Όπως είπε ο υπουργός μιλώντας στο συνέδριο 15th Pharma & Health Conference, οι διοικητές κάλεσαν  ήδη τους  ιδιώτες ιατρούς «να έρθουν χωρίς πίεση» για να βοηθήσουν στα  νοσοκομεία που είχαν άγονες προκηρύξεις θέσεων.

Ωστόσο στο σύνολο της χώρας εκ των 140 ιατρών που δέχτηκαν την σχετική πρόσκληση, οι 105 απάντησαν αρνητικά. Άλλοι 14 απάντησαν «ίσως» και μόνο 11 την αποδέχθηκαν.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε ειδικότερα στα 14 νοσοκομεία με άγονες προκηρύξεις θέσεων σε κρίσιμες ειδικότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Νοσοκομείο της Κω, όπου προκηρύχθηκαν ταυτοχρόνως τέσσερις θέσεις παθολόγων και άλλες τέσσερις παιδιάτρων σε 14 προκηρύξεις. Οι θέσεις έμειναν κενές.

Διαβάστε ακόμα Αδ. Γεωργιάδης: Αποβολή από το σύστημα συνταγογράφησης για τους ιδιώτες ιατρούς που δεν συνδράμουν δημόσια νοσοκομεία

Στο νησί υπάρχουν 9 ιδιώτες ιατροί. Η διοίκηση του νοσοκομείου με υπουργική παρότρυνση τους πρότεινε εφημερίες με μπλοκάκι. Ωστόσο η κίνηση αυτή δεν είχε θετικό αποτέλεσμα και οι θέσεις παρέμειναν κενές.

«Πρέπει να δοθεί τέλος στο αδιέξοδο»

«Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν μπορεί να δείξει αδιαφορία στην υπολειτουργία των επαρχιακών νοσοκομείων», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης. Βέβαια, σχολίασε, «η επίταξη είναι μια βάρβαρη λέξη». Ωστόσο οι ιδιώτες γιατροί δεν μπορούν να λένε ότι δεν τους νοιάζει εάν λειτουργεί το νοσοκομείο και πως αυτό είναι πρόβλημα του Υπουργείου, πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμα Γεωργιάδης: Έρχεται επίδομα επιβίωσης άνω των 2.000 ευρώ και δωρεάν σπίτι σε γιατρούς που θα επιλέξουν νησιά

«Προτιμώ την καλόπιστη συνεννόηση. Το κράτος μπορεί να βρει λύσεις, αλλά προτιμώ χωρίς βία», επισήμανε ο υπουργός. Τόνισε, όμως, ότι πρέπει επιτέλους να δοθεί τέλος στο αδιέξοδο.

Φωτογραφία: Eurokinissi