Μετά την απόφαση των Διαγνωστικών Κέντρων να μην δέχονται τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ και οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν το 85% του κόστους των διαγνωστικών εξετάσεων, λαμβάνοντας στη συνέχεια τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δήλωσε κατηγορηματικά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση, ότι η διαδικασία αυτή είναι έκνομη, εφ’ όσον υπάρχουν ενεργές συμβάσεις των εργαστηρίων με τον ασφαλιστικό φορέα.
«Αυτή η λύση ότι μπορούμε να ανοίξουμε τα εργαστήρια και ο ασθενής από την τσέπη του να πληρώνει, δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη για την αποζημίωση των ασθενών. Είναι παράνομη αυτή τη διαδικασία. Η σύμβαση που έχει υπογράψει ο ΕΟΠΥΥ με τα διαγνωστικά, δεν προβλέπει επιβάρυνση του ασθενή, παρά μόνο για τη συμμετοχή του 15% . Κάτι τέτοιο θα σημαίνει de facto άρση των συμβάσεων» τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός και πρόσθεσε ότι: «Η γραμμή αυτής της σκληρής και κατά μέτωπον αντιπαράθεσης δεν υπάρχει ως ιστορικό προηγούμενο μιας τέτοιας σκληρής κινητοποίησης«, τόνισε και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του κοινοβουλίου να τοποθετηθούν απέναντι σ’αυτό που συμβαίνει.
Α. Ξανθός: «Τα μεγάλα Διαγνωστικά Εργαστήρια επιχειρούν αναδιανομή της πίτας»
Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι τα διαγνωστικά εργαστήρια έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται, όμως δεν είναι χθεσινό πρόβλημα, αλλά πρόβλημα των 7 τελευταίων ετών. Επανέλαβε, επίσης, τις «βελτιωμένες προτάσεις», όπως είπε, που κατέθεσε στους εκπροσώπους των Διαγνωστικών Εργαστηρίων οι οποίες «προστατεύουν και επιβαρύνουν λιγότερο το πάνω από το 70% των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων από τις επιβαρύνσεις» και τόνισε ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει σε περαιτέρω ενίσχυση του προϋπολογισμού για το 2018, καθώς διαλύθηκε η Βουλή, λόγω εκλογών.
Παραξενεύτηκε δε με τη σημερινή απόφαση των εκπροσώπων των διαγνωστικών, όπως είπε, καθώς χθες διαφάνηκε ότι υπήρξε διάθεση συμβιβασμού και υπαναχώρησης: «Αυτή ήταν η αίσθηση μας, με την μοναδική εξαίρεση του εκπροσώπου των μεγάλων Διαγνωστικών Κέντρων, όπου άρχισε να ναρκοθετεί αυτή την λύση και έριξε τροχιοδεικτική βολή και τους υπόλοιπους».
«Διακρίνω μια προσπάθεια να προωθηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα για αναδιανομή της πίτας στα διαγνωστικά κέντρα, από τα μεγάλα διαγνωστικά εργαστήρια, που συμβάλλουν με προκλητή ζήτηση στην αύξηση της δαπάνης. Επιδιώκουν να μην υπάρχουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και η επόμενη κυβέρνηση να κάνει νέες συμβάσεις υπέρ των δικών τους συμφερόντων», είπε χαρακτηριστικά.
«Εκτός ραντεβού» οι εξετάσεις των ασθενών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, σε πρωινά και απογευματινά τμήματα
Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες και η πλειοψηφία των πολιτών καταφεύγουν στα ιδιωτικά εργαστήρια.
Δείτε το VIDEO
Ο Α. Ξανθός ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Θα προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε την πρόσβαση των ασθενών στις δημόσιες δομές, έχουμε ήδη ξεκινήσει μια συνεννόηση με τις Υγειονομικές Περιφέρειες και με τις Διοικήσεις των νοσοκομείων να διευκολύνουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται εξετάσεις εκτός ραντεβού, είτε στα νοσοκομεία, είτε στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, δηλαδή στα κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, ενισχύοντας τους αυτές τις ημέρες.
Στην Αθήνα πάνω από 20 δομές που ανήκουν στην Α’ Υγειονομική Περιφέρεια, μπορούν σε καθημερινή βάση να κάνουν αιμοληψίες και στη συνέχεια οι εξετάσεις που δεν μπορούν να διενεργηθούν στην Περιφερειακή Δομή, να διενεργούνται στο κεντρικό διαγνωστικό εργαστήριο.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα νοσοκομεία και τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της περιοχής τους, ενώ θα υπάρξουν οδηγίες προς τους διοικητές των νοσοκομείων και δομών, να διευκολύνουν και με τα απογευματινά εργαστήρια: «Θα αυξηθεί η χωρητικότητά τους χωρίς να υπάρχει όριο εξετάσεων που μπορούν να διενεργηθούν, με βάση αυτές που διενεργούνται στο πρωινό ωράριο – γιατί υπάρχει αυτός ο περιορισμός αυτή τη στιγμή – θα άρουμε αυτόν τον περιορισμό, θα διευκολύνουμε, λοιπόν, και στο απογευματινό ωράριο να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, ελπίζοντας ότι τις υπόλοιπες μέρες πολύ σύντομα να εκτονωθεί αυτή η κατάσταση».
Ο Υπουργός Υγείας κάλεσε τους γιατρούς αναγνωρίζοντας το δίκαιο αίτημα τους, να αναλογιστούν την κρισιμότητα της συγκυρίας και να λήξουν την απεργία:
«Εμείς δεν θέλουμε να καταγγείλουμε τις συμβάσεις, είναι προφανές, γιατί το δημόσιο σύστημα υγείας δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει με πληρότητα και σε μικρό χρονικό διάστημα, έγκαιρα, όλες τις ανάγκες για τις διαγνωστικές εξετάσεις των πολιτών, άρα χρειαζόμαστε συμβεβλημένα εργαστήρια».
Τηλεφωνική παρέμβαση από τον Γιώργο Πατούλη:
Στην εκπομπή παρενέβη και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος δήλωσε ότι το ζήτημα με τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια προϋπήρχε εδώ και 2-3 μήνες σε επίπεδο συζήτησης με το Υπουργείο Υγείας:
«Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν τροπολογίες και νομοθετικές ρυθμίσεις πριν από κλείσιμο της Βουλής και πέρασαν ένα σωρό σοβαρά και ανούσια ζητήματα, ενώ για το θέμα αυτό το τόσο σημαντικό των διαγνωστικών δεν αντιμετωπίστηκε. Να μας πει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να μας απαντήσει, γιατί δεν φρόντισε να το λύσει. Εφόσον ήταν γνωστά τα ζητήματα, γιατί δεν έκαναν νωρίτερα κάποιες κινήσεις».
Ο Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι το πρόβλημα με το clawback ίσχυε από το 2013 γιατί το Υπουργείο Υγείας έφτασε παραμονές εκλογών να μην το έχει αντιμετωπίσει:
«Στον χώρο της υγείας δεν δίνονται τα χρήματα που πρέπει να δίνονται στην Υγείας εδώ και χρόνια. Όταν ξεκίνησε το πρόβλημα με το clawback με τις μνημονιακές δεσμεύσεις ήταν για 3 χρόνια η τρόϊκα, ενώ συνεχίστηκαν για 4 ακόμη χρόνια. Το μεγάλο ζήτημα δεν βρίσκεται μόνο στα διαγνωστικά κέντρα, αλλά συνολικά στο χώρο της Υγείας».
Τι αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων
Από την Πέμπτη 13/06 οι ασθενείς θα καλούνται να καταβάλλουν από την τσέπη τους το 85% της ασφαλιστικής τιμής της εξέτασης και στη συνέχεια με προσκόμιση της απόδειξης θα διεκδικούν τα χρήματα τους από τον ΕΟΠΥΥ. Οπως τονίστηκε, όμως, δεν θα χρειαστεί να καταβάλλουν το 15% της συμμετοχής τους, το οποίο πλήρωναν μέχρι σήμερα.
Από τον παραπάνω κανόνα εξαιρούνται οι χρονίως πάσχοντες και τα οξέα περιστατικά, (καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς κ.α.), που δεν θα καταβάλλουν χρήματα για τις εξετάσεις τους, αν και εφ’ όσον ο θεράπων γιατρός επισημαίνει πάνω στο παραπεμπτικό, ότι «ο ασθενής χρήζει άμεσης ανάγκης για να υποβληθεί στη συγκεκριμένη διαγνωστική εξέταση».