Α. Ξανθός για προσωρινό ΑΜΚΑ προσφύγων – μεταναστών: «Άργησε 7 μήνες η κυβέρνηση»

  • Γιάννα Σουλάκη
ΑΜΚΑ
Κριτική ασκεί στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και του ΑΜΚΑ των προσφύγων - αιτούντων άσυλο, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Με δήλωση του ο βουλευτής  Ρεθύμνου, Ανδρέας Ξανθός, καταλογίζει στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «ανετοιμότητα, ανικανότητα και ιδεοληψία» στους χειρισμούς της στο θέμα των προσφύγων – μεταναστών και εκφράζει αμφιβολίες για το εάν οι διαδικασίες του νέου ΑΜΚΑ (Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης – ΠΑΑΥΠΑ) θα προχωρήσουν «γρήγορα και αποτελεσματικά», όπως λέει.

Ολόκληρη η δήλωση του Ανδρέα Ξανθού:

«Μετά από 7 μήνες χωρίς ιατροφαρμακευτική φροντίδα για τους πρόσφυγες – αιτούντες άσυλο που έφτασαν στη χώρα, μετά από τη διεθνή κατακραυγή ( βλ. πρόσφατο δημοσίευμα στο Lancet) και την καμπάνια της Διεθνούς Αμνηστίας για επαναφορά του ΑΜΚΑ, μετά τη σοβαρή επιδείνωση της υγείας των ίδιων των προσφύγων (το 35% είναι παιδιά) αλλά και τη σοβαρή διακινδύνευση της Δημόσιας Υγείας, η κυβέρνηση αποφάσισε επιτέλους να ενεργοποιηθεί επαναφέροντας περίπου αυτό που λοιδορούσε ως πολιτική «ξέφραγου αμπελιού» του ΣΥΡΙΖΑ : μια μορφή ΑΜΚΑ, τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης ( ΠΑΑΥΠΑ) .

Το «επιτελικό Κράτος» της ΝΔ αποδείχθηκε περίτρανα στη διαχείριση του προσφυγικού όχι μόνο ανέτοιμο και ανίκανο, αλλά και ιδεοληπτικό, ανεύθυνο και, κυρίως, επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία. Και φυσικά εξέθεσε ανεπανόρθωτα τη χώρα, αφού εγκαταλείφθηκε επίσημα η πολιτική της καθολικής κάλυψης υγείας και της ισότιμης υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων-μεταναστών, που αποτελεί πρόταγμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και υποχρέωση της Ελλάδας με βάση τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μένει τώρα να παρακολουθήσουμε στην πράξη κατά πόσο η διαδικασία χορήγησης της ΠΑΑΥΠΑ από την Υπηρεσία Ασύλου και την ΗΔΙΚΑ, θα είναι γρήγορη και αποτελεσματική. Γιατί οι ανάγκες πρόληψης, προαγωγής της υγείας, αξιοπρεπούς περίθαλψης ενός κατ’ εξοχήν ευάλωτου πληθυσμού όπως οι πρόσφυγες και προστασίας της Δημόσιας Υγείας, δεν μπορούν να περιμένουν…»