Αδ. Γεωργιάδης: Αποβολή από το σύστημα συνταγογράφησης για τους ιδιώτες ιατρούς που δεν συνδράμουν δημόσια νοσοκομεία

  • Iatropedia newsroom
Άδωνις Γεωργιάδης, Βουλή
Μέσα στην εβδομάδα η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την παροχή επιπρόσθετων κινήτρων σε ιατρούς προκειμένου να στελεχώσουν θέσεις σε άγονες περιοχές

Αυστηρή προειδοποίηση προς τους ιδιώτες γιατρούς να στηρίξουν τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής τους που αντιμετωπίζουν ελλείψεις ιατρικού προσωπικού απηύθυνε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας πως, σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να έχουν σοβαρές κυρώσεις.

«Είμαι πολύ κοντά για πιο δραστικά μέτρα ως προς το πώς οι ιατροί ενός νομού θα στελεχώνουν το τοπικό νοσοκομείο και αναφέρομαι σε ιδιώτες ιατρούς. Η Λακωνία για παράδειγμα έχει ιδιώτες παθολόγους ιατρούς. Είναι παντελώς αδιανόητο για εμένα ένας ιδιώτης παθολόγος να αδιαφορεί για το πώς λειτουργεί το νοσοκομείο δίπλα του που έχει έλλειψη παθολόγων. Ένας ιατρός όταν κάνει χρήση του συστήματος συνταγογράφησης του κράτους γίνεται κρίκος του συνολικού συστήματος υγείας του κράτους. Δεν θέλω να πω περισσότερα αυτή την στιγμή γιατί πριν φτάσω στην τελική μου απόφαση θέλω να δω μήπως υπάρξει αυτόβουλη απόφαση των ιδιωτών ιατρών. Κάνω έκκληση στον ιατρικό σύλλογο Λακωνίας να έρθει να με βρει και να βρούμε λύση. Εάν δεν υπάρξει καμία διάθεση και καμία συνεργασία από κανένα, σας διαβεβαιώ ότι η περίπτωση να βλέπω νοσοκομεία χωρίς ιατρούς και να βγαίνουν οι διαγωνισμοί συνεχώς άγονοι και έξω από το νοσοκομείο να ανθεί η ιδιωτική αγορά ιατρών θα μας βρουν απολύτως απέναντι και ο νοών νοείτω. Το κράτος έχει πολλούς τρόπους να δράσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Κάνω μία υστάτη έκκληση στους οικείους ιατρικούς συλλόγους των νοσοκομείων εκείνων που έχουν διαρκώς άδειες κρίσιμες ιατρικές θέσεις και τίθεται σε κίνδυνο το πρόγραμμα των εφημεριών και που ταυτόχρονα διαθέτουν στις ειδικότητες αυτές πληθώρα ιδιωτών ιατρών πλησίον του νοσοκομείου, να έρθουν και να μας προτείνουν δια των οικείων ιατρικών συλλόγων, λύσεις σε εθελοντική βάση επ’ αμοιβή που θα βοηθήσουν τα νοσοκομεία να λειτουργούν έως ότου μπορέσουμε να παράξουμε περισσότερους γιατρούς και να καλύψουμε αυτές τις θέσεις. Ειδάλλως θέλω να είμαι πολύ σαφής, το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει. Γιατί η ιδιωτική υγεία είναι απαραίτητη ως συμπλήρωμα του δημοσίου συστήματος, αλλά ο βασικός πυλώνας παροχής υπηρεσιών υγείας στην ελληνική δημοκρατία ήταν είναι και θα είναι το δημόσιο εθνικό σύστημα υγείας. Όποιος ασχολείται με την υγεία στην Ελλάδα πρέπει να προσέχει ως κόρη οφθαλμού το ΕΣΥ από όποια θέση και να είναι», κατέληξε ο Υπουργός Υγείας.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε, επίσης, πώς εντός της εβδομάδας θα υπογραφεί και η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την παροχή επιπρόσθετων κινήτρων σε ιατρούς προκειμένου να στελεχώσουν θέσεις σε άγονες περιοχές, ενώ αποκάλυψε πως τα νοσοκομεία οι διαγωνισμοί των οποίων για την πρόσληψη ιατρών βγαίνουν συνεχώς άγονοι, θα εντάσσονται αυτομάτως στο καθεστώς που ισχύει για τις άγονες περιοχές, ακόμη κι αν δεν ανήκουν σε αυτές.

Ο κ. Γεωργιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτας Γρηγοράκου για το νοσοκομείο Μολάων Λακωνίας, είπε χαρακτηριστικά: «Μέσα στην εβδομάδα θα υπογράψω ΚΥΑ με το υπουργείο Οικονομικών για το νέο πλαίσιο άγονων περιοχών. Μια από τις προβλέψεις που βάζουμε είναι ότι αν σε κάποια περιοχή έχουμε νοσοκομείο που διαρκώς οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες, η περιοχή θα μπαίνει στις άγονες περιοχές και θα παίρνει τα ωφελήματα για τις άγονες περιοχές τα οποία μάλιστα θα είναι αυξημένα σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Τεστ ούρων υπόσχεται έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη

Φάρμακα: Στην Ελλάδα πετάμε 40 εκατομμύρια κουτιά τον χρόνο – Πού μπορούμε να χαρίσουμε ό,τι δεν χρειαζόμαστε

Τι προκαλεί στα μαλλιά μας το νερό της θάλασσας; Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε