Γεωργιάδης: 10 εκατ. για την χρηματοδότηση βιοδεικτών – «Θέλω να αποζημιώνονται όλοι οι βιοδείκτες»
![](https://www.iatropedia.gr/wp-content/uploads/2025/01/Photo-2-1-666x399.jpg)
Ο Υπουργός Υγείας τόνισε τη σημασία των βιοδεικτών στη σύγχρονη ογκολογία, ανακοινώνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης να αυξήσει τη χρηματοδότηση για την αποζημίωσή τους από 3,5 εκατομμύρια ευρώ σε 10 εκατομμύρια ευρώ. «Θέλω να αποζημιώνονται όλοι οι βιοδείκτες», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι η επένδυση στη χρήση βιοδεικτών θα επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων στο σύστημα υγείας, εκτιμώμενη σε 250 εκατομμύρια ευρώ.
Η ομιλία του Υπουργού Υγείας έλαβε χώρα σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με τίτλο «Εθνική Πολιτική για τον Καρκίνο: από τη θεωρία στην πράξη», η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στη συζήτηση συμμετείχαν ελληνικές και ξένες φαρμακευτικές επιχειρήσεις – μέλη του ΣΦΕΕ, φορείς που εργάζονται για τα θέματα του καρκίνου όπως, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, η Ένωση Ασθενών Ελλάδος, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Παθολόγων Ανατομίας, η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος και διακεκριμένοι καθηγητές του χώρου.
«Είχαμε ανακοινώσει πέρυσι ότι θα εντάξουμε νέους βιοδείκτες μέσα στο σύστημα αποζημίωσης. Έγινε όπως ξέρετε μια πολύ συστηματική δουλειά. Έχει ήδη φύγει η επιστολή μου στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για να έχουμε φέτος διακριτό προϋπολογισμό αποζημίωσης για τους βιοδείκτες. Αρχικά πάμε την χρηματοδότηση από 3,5 εκατομμύρια που είναι σήμερα, στα 10 εκατομμύρια. Η μελέτη είναι ότι θα χρειαστούμε άλλα περίπου 8 εκατομμύρια, τα οποία μένει να τα βρούμε. Τώρα εφαρμόζεται η διάταξή μου για το rebate σε ιατροτεχνολογικά προϊόντα, το οποίο θα δώσει περίπου 40 εκατομμύρια. Ένα μέρος του θα πάει εκεί, γιατί θέλω να αποζημιώνονται όλοι οι βιοδείκτες», τόνισε συγκεκριμένα ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Στην τοποθέτησή του, ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η «πρόοδος στην αντιμετώπιση του καρκίνου είναι συγκλονιστική», επισημαίνοντας ότι «ασθένειες που πριν από δέκα χρόνια θεωρούνταν θανατηφόρες, τώρα αντιμετωπίζονται και το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων αυτών έχει αυξηθεί πολύ», γεγονός που, όπως είπε, είναι «μια μεγάλη πρόοδος της ανθρωπότητας», αλλά ταυτόχρονα και «μια μεγάλη πρόκληση».
Αναφερόμενος στα οφέλη από την εφαρμογή των βιοδεικτών, οι οποίοι βοηθούν τους ογκολογικούς ασθενείς να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα με στοχευμένες θεραπείες πάνω στο είδος του καρκίνου από το οποίο πάσχουν, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι η πρόοδος της επιστήμης στην αντιμετώπιση των νεοπλασματικών ασθενών, του καρκίνου εν γένει είναι συγκλονιστική.
«Ασθένειες που πριν από 10 χρόνια θεωρούνταν απολύτως θανατηφόρες, τώρα αντιμετωπίζονται άμεσα, κάποιες θεραπεύονται και σίγουρα το προσδόκιμο της ζωής των ανθρώπων αυτών έχει αυξηθεί πολύ. Αυτό είναι πάρα πολύ καλό, είναι μια μεγάλη πρόοδος της ανθρωπότητας. Αυτό το πολύ μεγάλο καλό, δημιουργεί σε εμάς τους υπουργούς Υγείας μια πρόκληση. Πώς αυτές τις νέες, καινοτόμες θεραπείες, δηλαδή τη δημιουργία ενός μορίου, ενός φαρμάκου, μιας θεραπείας που βοηθάει εκεί που δεν είχες τίποτα άλλο, να τις χωρέσουμε σε μια περιορισμένη δαπάνη. Γνωρίζετε όλοι ότι έχουμε δώσει πολύ μεγάλη ενέργεια και έχουμε κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να μπορούμε να φτιάξουμε στα μέτρα των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων έναν τέτοιο χώρο», τόνισε.
Το μητρώο νεοπλασματικών ασθενών, έρχεται τον Φεβρουάριο
Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη λειτουργία του νέου εθνικού μητρώου νεοπλασματικών ασθενειών, το οποίο θα παρουσιαστεί επίσημα τον Φεβρουάριο στο 9ο ετήσιο συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ). «Δεν είναι πλέον σχέδιο, είναι λειτουργική πλατφόρμα», ανέφερε, εξηγώντας ότι μέσω αυτής θα επιτευχθεί η ολιστική παρακολούθηση των ασθενών και η εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
«Στην εκδήλωση που θα έχουμε στο 9ο ετήσιο συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, έχουμε οργανώσει μια επίσημη παρουσίαση της πλατφόρμας που θα τεθεί τον Φεβρουάριο σε επίσημη λειτουργία. Δεν είναι σχέδιο πλέον, είναι λειτουργική πλατφόρμα. Είναι το ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας ογκολογικών και αιματολογικών ασθενών. Είναι από τα πιο εμβληματικά έργα στην προσπάθεια της ψηφιακής μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού της χώρας στον χώρο της υγείας. Έχει ήδη ετοιμαστεί και μέσα από αυτό θα λειτουργούν το εθνικό μητρώο νεοπλασματικών ασθενειών και τα θεραπευτικά ογκολογικά και αιματολογικά πρωτόκολλα, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η ολιστική παρακολούθηση της πορείας των ογκολογικών και αιματολογικών ασθενών».
Η στρογγυλή τράπεζα συγκέντρωσε σημαντικούς φορείς από τον χώρο της υγείας, συμπεριλαμβανομένων ελληνικών και ξένων φαρμακευτικών επιχειρήσεων, επιστημονικών εταιρειών και ενώσεων ασθενών, που συζήτησαν τη στρατηγική για την αντιμετώπιση του καρκίνου στην Ελλάδα. Η δέσμευση για ενίσχυση της αποζημίωσης των βιοδεικτών αναμένεται να αποτελέσει κομβικό σημείο στον σχεδιασμό της εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο.
«Θέλω να γνωρίζετε ότι εγώ ποτέ δεν θα απέρριπτα για οικονομικούς λόγους ένα φάρμακο σε έναν ασθενή. Αντιθέτως η διάθεσή μου είναι ότι όσο και να κάνει ένα φάρμακο, αν κρίνουν οι γιατροί ότι ο ασθενής δεν έχει καμία άλλη θεραπεία παρά μόνο αυτό το φάρμακο, εγώ είμαι υποχρεωμένος να βρω τον τρόπο να το πάρει. Αυτός είναι ο στόχος μου. Κανένας ασθενής να μην μείνει χωρίς το φάρμακο που πραγματικά χρειάζεται. Αυτό όμως διαβάζεται και ανάποδα. Δεν γίνεται να παίρνουν οι ασθενείς όλα τα φάρμακα, πρέπει να μπορούμε να ξεχωρίσουμε ποιος ασθενής χρειάζεται ποια θεραπεία. Για αυτό εργαζόμαστε και πιστεύω ότι τα δύο εργαλεία που μόλις ανέφερα –οι βιοδείκτες και το ολοκληρωμένο ψηφιακό σύστημα- θα μας βοηθήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερα. Κλείνοντας, μπορώ να σας πω ότι αυτά που σας υποσχέθηκα πέρυσι, έχουν γίνει πράξη φέτος», κατέληξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ολόκληρη η τοποθέτηση του Υπουργού στο ακόλουθο link: