Άδωνις Γεωργιάδης: «Δεν υπήρξε πτώση ασανσέρ στο Παίδων – Η συντήρηση είχε γίνει 9 Ιανουαρίου»

  • Γιάννα Σουλάκη
Γεωργιάδης
Κανονικά είχε γίνει η συντήρηση του ασανσέρ στο Παίδων "Αγία Σοφία", σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Η τελευταία συντήρηση όλων των ανελκυστήρων στα Νοσοκομεία Παίδων είχε γίνει στις αρχές Ιανουαρίου του 2025 και δεν υπήρχαν ευρήματα για βλάβες. Αυτό υποστηρίζει η Διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», πληροφορία που μετέφερε το πρωί και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υπογράμμισε πως δεν υπήρξε «πτώση» ασανσέρ, όπως καταγγέλθηκε από τους συνδικαλιστές γιατρούς. 

«Δεν υπήρχε πτώση του ασανσέρ, υπήρξε βλάβη. Σταμάτησε και εξήλθε η επιβαίνουσα με ασφάλεια. Δεν υπήρξε κανένα σοβαρό περιστατικό στο Παίδων. (…). Η τελευταία συντήρηση έγινε την 9η Ιανουαρίου του ’25 δηλαδή πριν από μερικές μέρες. Αντί να σταματήσει στην ευθεία του ορόφου το ασανσέρ σταμάτησε σε λίγο πιο κάτω, η πόρτα άνοιξε κανονικά και η επιβαίνουσα βγήκε κανονικά», ανέφερε συγκεκριμένα ο ίδιος.

Μιλώντας το πρωί στο Talk Radio, ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε πως το συγκεκριμένο συμβάν έχει καταγραφεί στην πλατφόρμα του ΟΔΙΠΥ, του Οργανισμού που είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο της ασφάλειας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στα Νοσοκομεία.

«Το συμβάν έχει καταγραφεί σε μία πλατφόρμα που έχουμε φτιάξει στον ΟΔΙΠΥ για να ελέγχουμε την ποιότητα στα νοσοκομεία και να βλέπουμε πού υπάρχουν προβλήματα βρήκαν από κει συνδικαλιστές και το ανέβασαν. Δεν υπήρξε καμία πτώση ασανσέρ. Τέτοιου είδους βλάβες στη δική μου ζωή έχουν συμβεί δεκάδες. Το χθεσινό συμβάν στο αγία σοφία δεν έχει καμία σχέση με το συμβάν στον Ερυθρό Σταυρό. Στον Ερυθρό Σταυρό πράγμα τι έπεσε το ασανσέρ. Και ευτυχώς ήταν λίγο πριν το έδαφος και δεν είχαμε δυστύχημα», κατέληξε ο ίδιος.

Δείτε επίσης:

Τι υποστηρίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο ανελκυστήρας παρουσίασε σοβαρή δυσλειτουργία, την ώρα που επέβαινε σε αυτόν μια εφημερεύουσα ειδικευόμενη γιατρός. Το συμβάν έλαβε χώρα κατά τις πρώτες πρωινές ώρες (2 πμ) της Τετάρτης (15/01/2025) όταν η γιατρός μπήκε στο ασανσέρ από τον 7ο όροφο του νοσοκομείου (όπου και τα δωμάτια εφημερευόντων) επειδή είχε κληθεί για περιστατικό.

Ο ανελκυστήρας έκανε «βουτιά» και σταμάτησε απότομα μεταξύ 3 ου και 2 ου ορόφου.

«Ευτυχώς η συνάδελφος δεν τραυματίστηκε», αναφέρουν στην καταγγελία τους οι νοσοκομειακοί γιατροί της παράταξης ΑΡΣΙ (Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών), στην οποία ανήκει ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου που έκανε σχετική ανάρτηση στα social media.

«Επίσης δεν εγκλωβίστηκε καθώς η θύρα του ανελκυστήρα άνοιξε και η γιατρός βγήκε όπως – όπως. Σημειώνεται πως ο ανελκυστήρας αυτός χρησιμοποιείται καθημερινά από το προσωπικό του νοσοκομείου αλλά συχνά και για την μεταφορά ασθενών, ακόμα και νεογνών σε θερμοκοιτίδες, βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων παιδιών κλπ», καταλήγουν οι γιατροί στην ανακοίνωσή τους.

Γιαννάκος: Δεν ξέρω αν υπήρχε πτώση ή αν χάλασε

Μιλώντας σήμερα στον AΝΤ1 ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ανέφερε ότι ενημερώθηκε για το περιστατικό στο Παίδων «Αγία Σοφία» αργά τη νύχτα και όπως τόνισε, ακόμα δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για το τι ακριβώς συνέβη και αν η πτώση του ασανσέρ στο «Αγία Σοφία» φέρει κοινά στοιχεία με αυτήν του «Ερυθρού Σταυρού».

Δείτε επίσης: Ερυθρός Σταυρός: Τι διαπιστώθηκε από την πραγματογνωμοσύνη για την πτώση του ασανσέρ

Παράλληλα υποστήριξε πως πρέπει να ξεχωρίσουμε τα δύο περιστατικά. «Στον Ερυθρό Σταυρό είχαμε πτώση ασανσέρ. Δεν ξέρω αν στο νοσοκομείο Παίδων είχαμε πτώση ασανσέρ ή αν το ασανσέρ χάλασε. Στον Ερυθρό παραλίγο να πεθάνουν 4 άνθρωποι, στο «Αγία Σοφία» είχαμε πτώση από τόσο μεγάλο ύψος; Επειδή εγώ είδα το ασανσέρ στον Ερυθρό Σταυρό, αν είχαμε ίδια πτώση, σίγουρα θα είχαμε τραυματισμό και στο «Αγία Σοφία»».

Παράλληλα σημείωσε οτι τα νοσοκομεία θα πρέπει να τηρούν κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές όσον αφορά τη συντήρηση των ανελκυστήρων: «Έχουμε συμβάντα τα οποία έχουμε καταγγείλει κατά καιρούς, όπως πτώσεις σοβάδων, όπως να τρέχουν νερά από τα ταβάνια, να χαλάνε ασανσέρ, αλλά να παραμένουν χαλασμένα για μέρες γιατί δεν υπάρχουν λεφτά για να συντηρηθούν. Στα ασανσέρ υπάρχει ένα πρωτόκολλο. Θα πρέπει να τα συντηρούν κάθε δύο μήνες και να έχουν πιστοποίηση από εταιρεία ότι είναι κατάλληλο για χρήση. Θα πρέπει οι διοικήσεις των νοσοκομείων να προσέξουν αυτό το ζήτημα για να μην έχουμε ποτέ ξανά τέτοιο συμβάν όπως και στον Ερυθρό Σταυρό. Πρέπει να ελεγχθούν όλα τα ασανσέρ των νοσοκομείων γιατί δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη».