Iatropedia

Άδωνις Γεωργιάδης: Έκκληση στους γιατρούς να μην ακολουθήσουν τον ΠΙΣ στην αποχή από τη συνταγογράφηση

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι γιατροί θα ανταποκριθούν στα αιτήματα του Υπουργείου Υγείας.

«Με την πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας, το χρόνιο πρόβλημα έλλειψης γιατρών σε άγονες περιοχές έχει σχεδόν λυθεί», υποστήριξε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

«Ξεκινήσαμε μία προσπάθεια να λύσουμε ένα χρονίζον θέμα σε διάφορα νοσοκομεία στη χώρα και να καλύψουμε τις εφημερίες τους. Με την πρωτοβουλία μας καλύφθηκαν και ήρθαν πολύ ιδιώτες γιατροί εθελοντικά», δήλωσε ο κ.Γεωργιάδης.

«Στην Ξάνθη, στην Δράμα, στην Κοζάνη και στην Σπάρτη κι αλλού ήρθαν πολλοί γιατροί, άρα αυτό που θέλαμε να πετύχουμε υπέρ των ασθενών και υπέρ του Δημοσίου έχει πετύχει», πρόσθεσε, ευχαριστώντας τους ιδιώτες γιατρούς που ανταποκρίθηκαν στην «κραυγή αγωνίας» του Υπουργείου.

Εκεί που τόνισε ότι υπάρχει ακόμη πρόβλημα είναι η Κως, όπου χρειάζεται να καλυφθούν ακόμη 9 θέσεις παθολόγων. Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα σήμερα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε την τοποθέτηση ενός στρατιωτικού γιατρού παθολόγου στο Γενικό Νοσοκομείο Κω.

Από την άλλη, δήλωσε ότι μεγάλο πρόβλημα είναι και η σκληρή αντίδραση των συνδικαλιστών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, οι οποίοι ανακοίνωσαν χθες ότι θα απέχουν από τη συνταγογράφηση.

«Εγώ δεν απείλησα κανέναν με επίταξη. Το να ‘κόψω’ τη συνταγογράφηση σε όσους γιατρούς δεν πάνε στα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι το ίδιο με αυτό που κάνει ο ΠΙΣ. Δεν είναι ευθέως ανάλογη η απάντηση. Άλλο να ‘κοπεί’ η συνταγογράφηση σε 5 – 10 συγκεκριμένους γιατρούς, και άλλο να σταματήσει η συνταγογράφηση σε όλη την Ελλάδα», υπογράμμισε.

«Εγώ προσωπικά κάνω μία έκκληση στους γιατρούς να μην ακολουθήσουν αυτή την προτροπή γιατί αυτή η προτροπή του ΠΙΣ θα έχει ως αποτέλεσμα την τρομακτική ταλαιπωρία των ασθενών».

Οι επιλογές των ασθενών αν ο γιατρός δεν συνταγογραφήσει τα φάρμακα είναι είτε να πληρώσει από την «τσέπη» του τα φάρμακα, είτε να πάει σε μια δημόσια δομή και να «παρακαλέσει» να του περάσουν τη συνταγή στην άυλη συνταγογράφηση.

«Θα φανεί το βράδυ αν έχω δίκιο ή όχι πιστεύω ειλικρινά τυπικά ότι αυτή η ακραία συνδικαλιστική έκκληση του ΠΙΣ δεν έχει πάρα μηδενική ανταπόκριση από τους γιατρούς», πρόσθεσε ο κ.Γεωργιάδης.

Ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι δεν μπορεί να αποσύρει τη διάταξη για την οποία αντιδρά ο ΠΙΣ, καθώς αποτελεί το τελευταίο μέτρο ενός συνόλου σε ένα νομοσχέδιο που στόχο έχει να επιλύσει το χρόνιο ζήτημα έλλειψης γιατρών. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι δεν θα εφαρμόσει την Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Δείτε όσα είπε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης:


Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI