Iatropedia

Ά. Γεωργιάδης: «Έρχονται 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης»

Λύση στο σημαντικό πρόβλημα των συσσωρευμένων μη εξυπηρετούμενων χειρουργείων στο ΕΣΥ αναμένεται να δώσει το υπουργείο Υγείας με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως ανακοίνωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Είναι γνωστό πως από το πρόσφατο «ξεσκαρτάρισμα» που έγινε με αφορμή την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, αποδείχθηκε πως υπάρχουν 90.000 «λιμνάζοντα» τακτικά χειρουργεία σε αναμονή στο δημόσιο σύστημα.

Το πρόβλημα αυτό θα λυθεί με τη διενέργεια 50.000 δωρεάν απογευματινών χειρουργών, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αυτό δήλωσε σήμερα, μιλώντας στο Open, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Αναφέρθηκε δε εκτενώς στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τα χειρουργεία του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και υπογράμμισε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας αλλά και όλη τη Ευρώπη, όπως λέει, με την έλλειψη αναισθησιολόγων.

Προτεραιότητα σε αυτά τα απογευματινά χειρουργεία, όπως είπε, θα έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει μεγάλο χρονικό διάστημα στη λίστα αναμονής.

Εντός της εβδομάδας θα υπάρξει συνέντευξη τύπου, όπως είπε, με τον υφυπουργό Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια της οποίας θα δοθούν στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες.

«Δεν μπορώ να δεχτώ πως υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν 2-3 χρόνια», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων, είπε πως είναι μεν στον «αέρα» δηλαδή ήδη λειτουργεί, όμως χρειάζεται χρόνο για να έρθει σε πλήρη ανάπτυξη.

«Η ενιαία λίστα χειρουργείων είναι στο αέρα αλλά έχει δρόμο για να φτάσει στην πλήρη ανάπτυξή της. Αλλά θέλω να έχει εικόνα ο συμπολίτης μου πριν επιλέξει σε ποιο νοσοκομείο θα πάει. Θα έχουμε τα στοιχεία στον αέρα και για κάθε κλινική του νοσοκομείου. Όλες οι λίστες θα γίνονται με διαφάνεια. Θα υπάρχει και έλεγχος στις κλινικές που καθυστερούν», πρόσθεσε.

Άδωνις Γεωργιάδης: » Δεν είμαι αισιόδοξος για τις προσλήψεις γιατρών στο Παίδων»

Ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους για τα προβλήματα με τα χειρουργεία στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε πως το πρόβλημα έχει προκύψει λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων, κάτι που αποτελεί πανευρωπαϊκό ζητούμενο, όπως είπ… «Δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, είναι πανευρωπαϊκό. Εκτός από τις μετακινήσεις που ήδη αποφασίσαμε από την Παρασκευή για να σταματήσει η αναστολή των τακτικών χειρουργείων, προκηρύσσουμε αύριο και τις τρεις προβλεπόμενες θέσεις αναισθησιολόγων πλήρους απασχόλησης, μονίμων. Το οργανόγραμμα του νοσοκομείο προβλέπει 11 αναισθησιολόγους, υπηρετούν 8 άρα 3 θέσεις μπορούμε να προκηρύξουμε».

Στη συνέχεια τόνισε πως δεν είναι βέβαιος ότι οι θέσεις που θα προκηρυχθούν τις επόμενες μέρες για την κάλυψη των κενών δεν θα βγουν για ακόμη μία φορά άγονες.

«Δεν είμαι αισιόδοξος πως η πρόσληψη θα γίνει αμέσως, το αντίθετο. Μια πρόσληψη ενός γιατρού έχει μια διαδικασία από τον νόμο αλλά πρέπει να έρθουν και οι γιατροί. Οι περισσότερες προκηρύξεις που κάνουμε είναι άγονες, ειδικά για τους αναισθησιολόγους, δεν έρχεται κανένας ενδιαφερόμενος», σημείωσε.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, επισήμανε επίσης πως το μεγαλύτερο πρόβλημα με την έλλειψη αναισθησιολόγων το αντιμετωπίζει η συμπρωτεύουσα. Γι’ αυτό άλλωστε έχει επισημάνει κατά το παρελθόν ο ίδιος, πως τα απογευματινά χειρουργεία δεν είναι εφικτό επί του παρόντος να ξεκινήσουν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

«Το μεγαλύτερο έλλειμμα των αναισθησιολόγων στην Ελλάδα σήμερα με πολύ μεγάλη διαφορά το έχει η πόλη της Θεσσαλονίκης. Η κατάσταση στο Αγλαΐα Κυριακού είναι εξαιρετικά καλύτερη από ότι στο Ιπποκράτειο. Εκεί για να κάνουμε τις εφημερίες, έχουμε επιτάξει αναισθησιολόγους από τον ιδιωτικό τομέα και τους φέρνουμε με το ζόρι στο ΕΣΥ για να κάνουν εφημερίες. Η Αθήνα είναι σε καλή κατάσταση σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη. Έχουμε κάνει 7 φορές προκήρυξη για θέση αναισθησιολόγων και ελάχιστοι έχουν ανταποκριθεί».

«Στον ιδιωτικό τομέα έχει καλύτερες αμοιβές»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, παραδέχτηκε ωστόσο, ότι το πρόβλημα οφείλεται εν πολλοίς και στους χαμηλούς μισθούς που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Ο μισθός είναι περίπου 2.500 ευρώ, είπε και σχολίασε πως «πράγματι, οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ καλύτερες.  Σε μια πενταετία από τώρα θα έχουμε πολλούς αναισθησιολόγους από τις σχολές. Από το αν θα μείνουν στην Ελλάδα είναι άλλη συζήτηση γιατί αυτή την ώρα η έλλειψη τους είναι πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη. Μια ιδιωτική κλινική ή ένα δημόσιο νοσοκομείο στη Γερμανία μπορεί να δίνει 12.000 ευρώ το μήνα. Στη Ρουμανία παίρνουν 7.000 ευρώ. Ένας από τους βασικούς λόγους που ξεκινάμε την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων ως ένα πρώτο μέτρο είναι γιατί πιστεύουμε πως η περισσότερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις θα κάνει τη θέση του γιατρού στο ΕΣΥ περισσότερο ελκυστική και τελικά με περισσότερες αμοιβές».