Iatropedia

Άδωνις Γεωργιάδης για τις αυξήσεις στα φάρμακα: «Δεν θα υπάρξει επιβάρυνση των ασθενών»

Male pharmacist choosing a medicine from the drawer, side view.

Ο υπουργός Υγείας τονίζει ότι οι αυξήσεις στα φάρμακα έγιναν μετά από μακροχρόνια και διαφανή διαδικασία του ΕΟΦ, που χωρίστηκε σε δύο στάδια.

Από σήμερα ισχύουν οι αυξήσεις τιμών που δόθηκαν σε διάφορα φθηνά φάρμακα, σύμφωνα με τις διαδικασίες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Σχολιάζοντας τις νέες αυξήσεις, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε τους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτές τις αλλαγές, αλλά και τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν στους ασθενείς.

«Κατά κανόνα πρόκειται για προσαρμογές τιμών στο μέσο όρο των 2 χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, για φάρμακα που είχαν καθηλωθεί οι τιμές τους τη τελευταία 10ετία, λόγω μειώσεων που εφαρμόστηκαν στη περίοδο της κρίσης. Οι προσαρμογές εφαρμόστηκαν με αυστηρά κριτήρια και αφορούσαν μοναδικά φάρμακα, αναντικατάστατα, που βρίσκονται σε μακροχρόνιες ελλείψεις και η προμήθειά τους γίνεται μέσω ΙΦΕΤ σε σημαντικά υψηλότερες τιμές», γράφει ο Υπουργός σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter).

«Επιπλέον, οι προσαρμογές αφορούσαν κυρίως οικονομικές θεραπείες, όπου το κόστος υποκατάστασής τους ήταν πολύ υψηλότερο από τις αυξήσεις που δόθηκαν. Με τις εν λόγω προσαρμογές τιμών, διασφαλίζεται η άμεση πρόσβαση των ασθενών σε οικονομικές θεραπείες, με χαμηλό κόστος συμμετοχής, η μείωση του κόστους θεραπείας και η προστασία της δημόσιας υγείας», προσθέτει.

Ο κ.Γεωργιάδης έφερε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα αυξήσεων όπως:

Ξεκαθαρίζει ότι τα δημοσιεύματα που μιλούν για οικονομική επιβάρυνση των ασθενών με 30 εκατομμύρια ευρώ δεν ισχύουν. «Τα φάρμακα αυτά, λόγω της κάτω από το κόστος της τιμής τους, ήταν είτε σε χρόνια έλλειψη, είτε σε πλήρη απόσυρση. Θυμηθείτε πόσες φορές ψάξατε οι ίδιοι για διάφορα φάρμακα και δεν τα βρίσκατε ή πόσα δημοσιεύματα διαβάσατε σχετικά με τις ελλείψεις των φθηνών φαρμάκων. Αυτό το πρόβλημα λύσαμε σήμερα».

Οι εταιρίες που τα παράγουν στην Ελλάδα αύξησαν ήδη την παραγωγή τους λόγω των νέων τιμών και οι εταιρίες εισαγωγής, ενώ τα είχαν αποσύρει, τα ξαναφέρνουν στα φαρμακεία, λέει ο κ.Γεωργιάδης.

Υπογραμμίζει ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση των ασθενών, διότι τα φάρμακα αυτά οι ασθενείς τα αντικαθιστούσαν αναγκαστικά με άλλα πολύ ακριβότερα φάρμακα και άρα τελικά πλήρωναν περισσότερα χρήματα. «Δηλαδή οι υπολογισμοί που αναφέρουν τα δημοσιεύματα υπολογίζουν μεν την παλαιά και τη νέα τιμή, αλλά δεν υπολογίζουν το κόστος για τον ασθενή, της αντικατάστασης τους με άλλα ακριβότερα φάρμακα».

Τέλος, ευχαριστεί τον ΕΟΦ που ολοκλήρωσε αυτή την διαδικασία με διαφάνεια, αφού τελικά δεν υπήρξε ούτε μία καταγγελία από καμία εταιρεία, είτε για αδικία εις βάρος της, είτε για εύνοια κάποιας άλλης.

Δείτε την ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη:

Φωτογραφία iStock