Μόλις 12 ιδιώτες γιατροί (στην πλειοψηφία τους παθολόγοι) δέχθηκαν να συνδράμουν στο πρόβλημα της δυσκολίας κατάρτισης εφημεριών σε 15 υποστελεχωμένα δημόσια Νοσοκομεία, όπως ανέφερε το πρωί ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.
Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε, συνεχίζονται οι επαφές της πολιτικής ηγεσίας με τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, όπως τον Πανελλήνιο Ιατρικό σύλλογο, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, τον Ιατρικό Σύλλογο Κω, Δράμας, Ξάνθης και Σπάρτης. Πραγματοποιήθηκε, επίσης, μεγάλη σύσκεψη στη Σύρο με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, ξεκινάει η συζήτηση και επί της τροπολογίας, που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να παρέμβει πιο δυναμικά, υποχρεώνοντας τους ιδιώτες να στελεχώσουν τα νοσοκομεία που έχουν πρόβλημα.
«Βάζουμε πολλά περισσότερα οικονομικά κίνητρα για τις άγονες περιοχές, διευρύνουμε τις άγονες περιοχές, δίνουμε το δικαίωμα ιδιωτικού έργου στους γιατρούς και λαμβάνουμε μία σειρά διαρθρωτικών μέτρων. Αυτά τα διαρθρωτικά μέτρα, πιστεύουμε ότι θα αποδώσουν και οι επόμενες προσκλήσεις δεν θα είναι το ίδιο άγονες με τις προηγούμενες. Όμως, οι προσκλήσεις δεν είναι «πατάς ένα κουμπί και εκτελούνται». Έχουν ένα διάνυσμα χρόνου για να εκτελεστούν. Άρα, τι λέμε στους γιατρούς; Δεν σας θέλουμε για πάντα, σας θέλουμε για δύο, τρεις, πέντε μήνες να κάνετε δύο εφημερίες το μήνα, μέχρι να λειτουργήσει το νέο σύστημα», ανέφερε συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης.
Γεωργιάδης: «Βάλτε πλάτη για 4 με 5 μήνες»
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε επίσης, στα κίνητρα που έχουν δοθεί στους ιδιώτες γιατρούς να στελεχώσουν το ΕΣΥ, δηλαδή στο επίδομα 2.200 ευρώ πλέον του μισθού τους, αλλά και στην υψηλότερη αποζημίωση για τις εφημερίες,
«Βάζουμε πολλά περισσότερα οικονομικά κίνητρα για τις άγονες περιοχές, διευρύνουμε τις άγονες περιοχές, δίνουμε το δικαίωμα ιδιωτικού έργου στους γιατρούς και λαμβάνουμε μία σειρά διαρθρωτικών μέτρων. Αυτά τα διαρθρωτικά μέτρα, πιστεύουμε ότι θα αποδώσουν και οι επόμενες προσκλήσεις δεν θα είναι το ίδιο άγονες με τις προηγούμενες. Όμως, οι προσκλήσεις δεν είναι «πατάς ένα κουμπί και εκτελούνται». Έχουν ένα διάνυσμα χρόνου για να εκτελεστούν. Άρα, τι λέμε στους γιατρούς; Δεν σας θέλουμε για πάντα, σας θέλουμε για δύο, τρεις, πέντε μήνες να κάνετε δύο εφημερίες το μήνα, μέχρι να λειτουργήσει το νέο σύστημα», σημείωσε και έκανε ξανά έκκληση στους γιατρούς να ανταποκριθούν:
«Μιλάω στους γιατρούς με ειλικρίνεια και τους λέω: βάλτε λίγο πλάτη για τέσσερις-πέντε μήνες και θα βγουν οι καινούριες προσκλήσεις με τα καινούρια μέτρα, προϊόντος του χρόνου θα βρούμε γιατρούς. Δεν χρειάζεται να τσακωνόμαστε μονίμως για τα αυτονόητα. Θα ήμουν επίορκος Υπουργός Υγείας, εάν ξέροντας ότι δεν έχουμε γιατρό σε αυτά τα νοσοκομεία, δεν εξαντλούσα και το τελευταίο μέτρο που έχω για να λειτουργήσει το νοσοκομείο. Δε με νοιάζει να γίνω συμπαθής. Εμένα με νοιάζει ο άνθρωπος που θα χτυπήσει την πόρτα του νοσοκομείου και θα βρεθεί εκείνη τη στιγμή σε μια πολύ μεγάλη ανάγκη, να μπορεί να βρει τον γιατρό του», τόνισε.