Άδωνις Γεωργιάδης: Ο ΕΟΠΥΥ διακόπτει τη σύμβαση σε 50 γιατρούς λόγω υπερσυνταγογράφησης

  • Γιάννα Σουλάκη
Γεωργιάδης
Τα διαγνωστικά πρωτόκολλα μπήκαν σε εφαρμογή και οι γιατροί πλέον ελέγχονται για υπερσυνταγογράφηση, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ά. Γεωργιάδης.

Μέσω ειδικού νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα, οι γιατροί ελέγχονται πλέον για υπερσυνταγογράφηση, τόνισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας για περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και έλεγχο της συνταγογράφησης.

Μιλώντας το πρωί στον Ρ/Σ REAL FM, αποκάλυψε μάλιστα πως 50 από αυτούς τους γιατρούς που εντοπίστηκαν να παραβιάζουν τα νέα διαγνωστικά πρωτόκολλα, τα οποία εφαρμόζονται πλέον όπως είπε, θα «τιμωρηθούν» με διακοπή της σύμβασης τους με τον ΕΟΠΥΥ.

«Έχουμε βάλει τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, τα οποία για πρώτη φορά εφαρμόζονται και έχουμε επαναφέρει τους κόφτες στη συνταγογράφηση. Βάλαμε ειδικό νόμο για να μπορούμε να ελέγξουμε την υπερσυνταγογράφηση των γιατρών και έχουμε στείλει
ήδη τους πρώτους 50 γιατρούς προς διακοπή σύμβασης στον ΕΟΠΥΥ. Όλα αυτά έχουν γίνει μέσα σε 5 μήνες», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ερωτώμενος για άλλα θέματα της επικαιρότητας απάντησε, πως τα απογευματινά χειρουργεία πάνε πολύ καλά και πως τον πρώτο μήνα της λειτουργίας τους έγιναν 300 χειρουργεία και τον δεύτερο μήνα 1.ο00.

«Προχωράνε πάρα πολύ καλά. Ο πρώτος μήνας ήταν 300, ο δεύτερος 1.000. Από την πρώτη μέρα που το ανακοίνωσα είπα ότι η μεταρρύθμιση θα κριθεί σε ένα χρόνο. Η αύξηση όμως των απογευματινών χειρουργείων από τα 300 στα 1.000 είναι πραγματικά εντυπωσιακή», τόνισε.

Lonarid: Η ίδια η εταιρεία ζήτησε να βγει από τη λίστα αποζημίωσης λόγω χαμηλής τιμής

Ο υπουργός Υγείας, κ. Γεωργιάδης, ρωτήθηκε και για την απένταξη των δύο παυσίπονων / αναλγητικών φαρμάκων LONARID και LONALGAL από την λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων, λέγοντας πως ήταν απόφαση της ίδιας της εταιρείας που το παράγει στην Ελλάδα.

«Σύμφωνα με απόφαση της Ειδικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, προτάθηκε το Lonarid να περάσει στην αρνητική λίστα, κάτι το οποίο έκανα δεκτό. Με κατηγορεί ο κύριος Πολάκης και κάποια sites ότι οι καρκινοπαθείς πρέπει να το πληρώνουν από την τσέπη τους και ότι αυτή είναι άλλη μια ανάλγητη απόφαση του Γεωργιάδη. Να σας πω τα πραγματικά περιστατικά. Το Lonarid είναι ένα φάρμακο που η προηγούμενη εταιρία που το παρήγαγε, η Boehringer Ingelheim είχε σταματήσει να το παράγει εδώ και δυο χρόνια στην Ελλάδα και δεν υπήρχε καθόλου. Για αυτό και πολλοί νόμιζαν ότι το Lonarid έχει καταργηθεί. Η νέα εταιρία η οποία το αγόρασε, η Lavipharm, έκανε αίτηση να μπει στην αρνητική λίστα γιατί μόνο με αυτό τον όρο θα μπορούσε να το παράγει διότι ειδάλλως είναι επί ζημία το φάρμακο και δεν θα το παρήγαγε ούτε αυτή. Η επιτροπή έκρινε ότι υπάρχουν αρκετά αναλγητικά στη λίστα και το Lonarid δεν είναι το μοναδικό φάρμακο, οπότε μπορεί να βγει στην αρνητική λίστα. Από την ώρα που πήραμε αυτή την απόφαση το Lonarid θα υπάρχει, σε λίγες μέρες, ξανά στα φαρμακεία. Άρα, η ερώτηση είναι τι είναι καλύτερο; Ο ασθενής να το βρίσκει και τελικά να το πληρώνει στην αρνητική λίστα, δηλαδή από την τσέπη του ή να λέμε ότι το έχουμε στη θετική λίστα και τελικά να μην το βρίσκει κανένας; Το Lonarid λοιπόν που δεν υπήρχε επί σειρά ετών πλέον θα υπάρχει, αυτό έκανε η συγκεκριμένη απόφασή μου».

Για το δημοσίευμα του «902.gr» και την εφημερία του «Γ.Γεννηματάς»

Αναφερόμενος στο θέμα με τη φωτογραφία που δημοσίευσε ο «902.gr» και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», και γενικότερα στις εφημερίες των νοσοκομείων του ΕΣΥ που θυμίζουν συνθήκες πολέμου, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως οι εφημερίες των νοσοκομείων είναι παρόμοιες σε όλο τον κόσμο και προανήγγειλε ότι θα εφαρμόσει πιλοτικά μια νέα καινοτομία στα νοσοκομεία της χώρας μας, για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

«Επειδή γύρισα πολλά νοσοκομεία στο εξωτερικό, οι εικόνες σε εφημερίες είναι παρόμοιες παντού. Η μόνη χώρα που είδα να μην είναι έτσι η εφημερία, είναι στο Ισραήλ. Πλέον δεν έχουν αυτή την εικόνα γιατί έχουν βάλει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο κάνει αυτόματα το triage. Σκέφτομαι να εφαρμόσω πιλοτικά σε κάποιο νοσοκομείο στην Ελλάδα ένα παρόμοιο σύστημα για να δούμε πως δουλεύει. Θα έχω την υποστήριξη της ιατρικής κοινότητας ή θα λένε ότι καταργούμε τους γιατρούς; Δεν είμαι σίγουρος. Θα το δοκιμάσω πάντως».

Δείτε επίσης: Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς»: Εφημερίες ‘πολέμου’ καταγγέλλουν οι γιατροί (φωτο)

Όσον αφορά τη φωτογραφία που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, είπε πως όλοι οι ασθενείς που εμφανίζονται σε αυτήν εξυπηρετήθηκαν κανονικά.

«Η φωτογραφία απεικονίζει μία συγκεκριμένη στιγμή. Εάν με ρωτάτε, υπάρχουν στιγμές στην εφημερία στα μεγάλα νοσοκομεία που γίνεται χαμός; Ναι, και όχι μία στιγμή, πολλές στιγμές. Αυτή η φωτογραφία είναι κάτι διαφορετικό απ’ ότι γινόταν στις εφημερίες εδώ και πολλά χρόνια; Η απάντηση που πήρα από το νοσοκομείο είναι όχι. Αντιθέτως, όλοι οι ασθενείς που βλέπετε σε αυτή τη φωτογραφία πήγαν σε κανονικό θάλαμο χωρίς ράντζο και μάλιστα σε λίγες ώρες. Ένα νοσοκομείο σε εφημερία δέχεται 1.000 περιστατικά. Μπορείς να δεχθείς ταυτόχρονα σε λίγες ώρες 1.000 περιστατικά και να μην υπάρχει κάποια εικόνα συνωστισμού;», κατέληξε.