Iatropedia

Άδωνις Γεωργιάδης: Οδηγίες στον ΕΟΦ για μείωση δαπανών, αύξηση κλινικών μελετών και εγκρίσεων νέων φαρμάκων – Έρχονται προσλήψεις

Σημαντικές ήταν οι τοποθετήσεις του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη κατά την ομιλία του στην εκδήλωσης για την κοπή της πίτας του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΟΦ).

Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε την πρόθεσή του να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος στη φαρμακευτική δαπάνη και το clawback, ενώ παράλληλα προέτρεψε τη διοίκηση του ΕΟΦ να προχωρά ταχύτερα στις εγκρίσεις φαρμάκων, ώστε να μειωθεί η «υπερβολικά μεγάλη», όπως είπε, δαπάνη των  φαρμάκων που εισάγει το ΙΦΕΤ .

Επίσης προανήγγειλε προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των κενών του ΕΟΦ.

«Το 2024 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για την επιτυχία των στόχων που έχει θέσει η ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να ελέγξουμε τη φαρμακευτική δαπάνη και το clawback, το οποίο αρχίζει να δημιουργεί τοξικές παρενέργειες στη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς. Σε αυτό θα χρειαστούμε και τη βοήθεια του ΕΟΦ και των θυγατρικών του», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ο  υπουργός Υγείας εξήρε τη λειτουργία του Οργανισμού, ο οποίος όπως είπε, λειτουργεί αξιοκρατικά και έχει βοηθήσει και την υγεία των Ελλήνων ασθενών αλλά και την ελληνική οικονομία. «Η επιλογή του ΕΟΦ ως ευρωπαϊκού σημείου αναφοράς για το εμβόλιο δεν είναι μικρή επιτυχία. Είναι τεράστια επιτυχία και ανήκει σε όλους εσάς. Είναι επιτυχία για τη χώρα», τόνισε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο έργο του ΙΦΕΤ επισημαίνοντας πως θα πρέπει να πάρει από τον ΕΟΦ τις κατευθυντήριες οδηγίες για τη μείωση της δαπάνης του, «η οποία είναι υπερβολικά μεγάλη και πρέπει να μπει ένα φρένο. Δεν θα μπορέσει ο ΙΦΕΤ να το κάνει αυτό εάν δεν έχει τη συνεργασία του ΕΟΦ. Θέλω να παρακαλέσω τον ΕΟΦ να κάνει τις εγκρίσεις όσο γίνεται γρηγορότερα. Έχει κρίσιμη σημασία η ταχύτητα της εγκρίσεως των φαρμάκων που εισέρχονται στη θετική λίστα, ορισμένες εταιρίες που πουλάνε μέσω ΙΦΕΤ προέβαλαν ως επιχείρημα ότι δεν έχουν πάρει την έγκριση για να μπουν στη θετική λίστα και άρα αναγκάζονται να πουλάνε μέσω ΙΦΕΤ χωρίς clawback».

Γεωργιάδης: «Ταχύτητα σε κλινικές μελέτες και εγκρίσεις νέων φαρμάκων» – Έρχονται προσλήψεις στον ΕΟΦ

Ο Άδωνις Γεωργιάδης πρόσθεσε, επίσης, πως πρέπει να επιταχυνθούν οι εγκρίσεις των κλινικών μελετών, καθώς η κυβέρνηση θέλει να δώσει μεγαλύτερο έδαφος και χώρο στις κλινικές μελέτες που για πολλούς και πολλαπλούς λόγους συμφέρουν τη χώρα και τον Έλληνα ασθενή.

Επίσης, σημείωσε πως οι εγκρίσεις των νέων φαρμάκων της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, η οποία αναπτύσσεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, «μας δίνει περηφάνεια, παράγει πλούτο, θέσεις εργασίας αλλά χρειάζεται ασφαλώς και τη συνεργασία ιδιαίτερα του ΕΟΦ. Αυτό το οποίο, επαναλαμβάνω, χρειάζεται είναι να δώσουμε ταχύτητα στο σύστημα. Εάν το σύστημα αποκτήσει ταχύτητα η αγορά θα δουλεύει καλύτερα και με διαφάνεια. Άρα, πρέπει να δώσουμε στην αγορά ταχύτητα μαζί με τη διαφάνεια γιατί εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργίας της αγοράς. Μία από τις κύριες ευθύνες που έχει ο ΕΟΦ στην φαρμακευτική αγορά, είναι να εξασφαλίζει αυτή τη ταχύτητα και αυτή τη διαφάνεια».

Όσον αφορά στις προσλήψεις, το 2024, όπως είπε, θα είναι έτος προσλήψεων μονίμου προσωπικού και στον ΕΟΦ. Σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί ο αριθμός των μονίμων θέσεων που θα προκηρυχθούν. «Αναγνωρίζω ότι ο ΕΟΦ πράγματι έχει λιγότερο προσωπικό», σημείωσε.

«Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο»

Η φαρμακευτική αγορά αναπτύσσεται με τόσο μεγάλη ταχύτητα, οι νέες θεραπείες είναι τόσες πολλές και οι ανάγκες του κόσμου τόσο πολυποίκιλες, που προφανώς το οργανόγραμμα του ΕΟΦ απηχούσε μια προηγούμενη εποχή που όλα κυλούσαν σε ένα διαφορετικό ρυθμό, ανέφερε ο υπουργός Υγείας σε άλλο σημείο της ομιλίας του

«Τώρα οι καινοτόμες θεραπείες έρχονται η μία πίσω από την άλλη. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Και ευτυχώς η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει κάνει συγκλονιστικά βήματα προόδου. Και θέλω να σας ενθαρρύνω για ακόμα συγκλονιστικότερα. Το επενδυτικό clawback που θεσπίσαμε, το 2020, έχει πιάσει τόπο. Οι επενδύσεις έχουν διαδεχθεί η μία την άλλη και οι επενδύσεις δεν είναι μόνο τα κτίρια, επενδύσεις είναι και τα νέα φάρμακα», ανέφερε.

Το Υπουργείο Υγείας θα είναι σύμμαχος του ΕΟΦ σε κάθε προσπάθεια, σημείωσε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος πρόσθεσε πως οι ελλείψεις φαρμάκων είναι πρόβλημα πανευρωπαϊκό.

«Ελλείψεις στα φάρμακα ασφαλώς και υπήρχαν και υπάρχουν. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, είναι μια μεγάλη κουβέντα που γίνεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ιδιαίτερα μετά τον CΟVID, η Ευρώπη συνειδητοποίησε ότι η μεταφορά όλων των μονάδων παραγωγής πρώτων υλών φαρμάκων εκτός ευρωπαϊκού εδάφους δεν ήταν τελικά και τόσο καλή ιδέα. Όταν διαταράχθηκε η εφοδιαστική αλυσίδα, τότε το συνειδητοποίησε η Ευρώπη. Εμείς στην Ελλάδα είμαστε καλύτερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τις ελλείψεις και σε αυτό βοηθά σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία», τόνισε.

Τέλος σημείωσε πως υπήρξε ενδιαφέρον από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα έρθουν Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι στις αρχές Μαρτίου, για την ηλεκτρονική πλατφόρμα παρακολούθησης της διαθεσιμότητας φαρμάκων, το οποίο αποδεικνύει ότι ο τρόπος που το κάναμε στην Ελλάδα αποτελεί best practice για την Ευρώπη.

«Όλοι έχουμε έναν κοινό σκοπό εδώ. Πρώτα ο Έλληνας ασθενής και μετά η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, είναι και τα δύο ευθύνες μας και θα τα τιμήσουμε. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει, κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο», κατέληξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.