Iatropedia

Γεωργιάδης: «To ΕΣΥ έχει προβλήματα, αλλά δεν υπάρχει σχέδιο για τη διάλυσή του» – Όλες οι εξαγγελίες

Συνέντευξη στο Υπουργείο Υγείας, στην οδό Αριστοτέλους, παραχώρησε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Στην εξειδίκευση των μέτρων για τη Δημόσια Υγεία, που ανακοινώθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προχώρησε με συνέντευξη τύπου, μαζί με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ο υπουργός  Άδωνις Γεωργιάδης.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας για τα επόμενα τρία χρόνια, οι οποίες συζητήθηκαν εκτενώς κατά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε λόγο για υπερβολικές διαμαρτυρίες και στρέβλωση της εικόνας του ΕΣΥ από μεμονωμένους συνδικαλιστές:

«Είναι αδύνατο το ΕΣΥ, με 80.000 επαφές καθημερινά με τους πολίτες, να μη σημειώνει αστοχίες. Στόχος μας είναι να τις ελαχιστοποιήσουμε. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε να δημιουργείται η εντύπωση πως το ΕΣΥ έχει εγκαταλειφθεί. Ναι, υπάρχουν ελλείψεις, όμως η ένταση με την οποία παρουσιάζονται είναι υπερβολική. Η κυβέρνηση μας, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δείχνει μέγιστη φροντίδα για το ΕΣΥ, ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις», τόνισε.

«Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ διαφεντεύει τα μισά νοσοκομεία», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, παίρνοντας τον λόγο στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα δύο κύρια προβλήματα του ΕΣΥ:

«Τα ζητήματα αφορούν είτε στη διαρροή ιατρικού προσωπικού στο εξωτερικό είτε στις διαχρονικές παθογένειες που σχετίζονται με την έλλειψη οργάνωσης. Το κράτος οργανώνει το σύστημα, και θα δείτε αυτό να υλοποιείται. Προχωράμε σε παρεμβάσεις που δεν έχουν γίνει εδώ και 40 χρόνια».

Σχετικά με τον προσωπικό γιατρό και την τηλεϊατρική, ανέφερε: «Το θέμα του προσωπικού γιατρού τίθεται σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, με στόχο την προσθήκη άνω των 2.500 νέων προσωπικών ιατρών. Παράλληλα, θα ιδρύσουμε 7 πανεπιστημιακά κέντρα υγείας, τα οποία θα αναλάβουν και την τηλεϊατρική, με έμφαση στα νησιά».

Παίρνοντας τον λόγο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας έχει προκηρύξει θέσεις, αλλά οι προσλήψεις καθυστερούν από τον ΑΣΕΠ. Ωστόσο, όπως ανέφερε, «μεγάλα νοσοκομεία, όπως ο “Ευαγγελισμός” έχουν περισσότερους γιατρούς από ό,τι είχαν πριν από μερικά χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, ο “Ευαγγελισμός” έχει 165 παραπάνω γιατρούς και το “Ιπποκράτειο” Θεσσαλονίκης 190».

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έγινε αύξηση στις αποδοχές των γιατρών περίπου 19%, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Από το 2025 θα υπάρξουν και δομικές αλλαγές στα νοσοκομεία, τα οποία θα πληρώνονται με βάση το τι παράγουν, ανέφερε επίσης.

Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους παρουσίασε το συνολικό έργο της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας από τις 7 Ιουλίου 2019 μέχρι σήμερα.