Iatropedia

Γεωργιάδης: 100 γιατροί πιάστηκαν στη «φάκα» και αντιμετωπίζουν τσουχτερά πρόστιμα – Αναλυτικές περιπτώσεις

Τα μέτρα για τον έλεγχο της υπερσυνταγογράφησης παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στο Υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην περίπτωση 100 γιατρών που παρανομούσαν, αναδεικνύοντας το σοβαρό πρόβλημα της υπερσυνταγογράφησης και της καταχρηστικής εκμετάλλευσης του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην Ελλάδα.

Υπήρξε γιατρός, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 800.000 ευρώ επειδή συνταγογράφησε στη μητέρα του φάρμακα αξίας χιλιάδων ευρώ μέσα σε έναν μήνα και τα εκτέλεσε σε συγκεκριμένο φαρμακείο. Ο γιατρός αποκαλύφθηκε ενδεικτικό παράδειγμα της δράσης των ελεγκτικών μηχανισμών, όπως το σύστημα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, η πλασματική συνταγογράφηση κοστίζει στο Δημόσιο περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, και αν αυτό το φαινόμενο συνεχίζεται για μια δεκαετία, η ζημιά μπορεί να φτάσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Ο υπουργός έστειλε ένα μήνυμα στους γιατρούς: «Δεν έχει κανένα νόημα να εξαπατήσει κάποιος, τα ηλεκτρονικά ίχνη δεν σβήνουν, θα τους ακολουθούν μια ζωή και όσο τα συστήματα εξελίσσονται τόσο ταχύτερα θα τους βρίσκουμε. Όταν ολοκληρωθεί ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς, οι δυνατότητες ελέγχου που θα έχουμε θα είναι αδιανόητες», επισήμανε.

Το γεγονός ότι περίπου 100 γιατροί έχουν εντοπιστεί να εμπλέκονται σε παρόμοιες περιπτώσεις δείχνει τη μεγάλη έκταση του προβλήματος και την αναγκαιότητα αυστηρών ελέγχων και μέτρων για την προστασία των δημόσιων πόρων και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος υγείας, όπως είπε ο υπουργός, ενώ τόνισε με αυστηρότητα πως δεν θα μείνει καμία περίπτωση που δεν αποκαλυφθεί.

«Βρήκαμε ότι γιατροί έχουν γράψει τεράστιες ποσότητες φαρμάκων, από 250 έως 422 φάρμακα ανά ασθενή», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, σχολιάζοντας ότι αυτό είναι καθαρή ανοησία να το κάνουν οι γιατροί αυτό σήμερα, καθώς υπάρχουν ηλεκτρονικά συστήματα που μπορούμε να ελέγξουμε.

Τα νέα συστήματα της ΗΔΙΚΑ που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα δίνουν άμεσα δεδομένα για το ποια ΑΜΚΑ έχουν αυξημένη συνταγογράφηση, ποιοι γιατροί τα γράφουν, ποια φαρμακεία εκτελούν τα φάρμακα και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, οι οποίες θα βοηθήσουν το υπουργείο Υγείας να «πιάσει» αυτούς που προσπαθούν να κλέψουν το κράτος εις βάρος των ασθενών.

Τι έχουν δείξει τα πρώτα στοιχεία για 100 γιατρούς που έχουν υπερσυνταγογραφήσει

«Μπορούμε επίσης να δούμε από το 2014 τι έχουν κάνει οι γιατροί και δεν υπάρχει περίπτωση να ξεφύγει κάποιος γιατρός», τόνισε ο υπουργός Υγείας, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι «θα σας πιάσουμε όλους».

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε μερικά παραδείγματα από τους πρώτους 8 μήνες του 2024:

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε συγκεκριμένα περιστατικά συνταγογράφησης κατά τους πρώτους 8 μήνες του 2024:

Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη μπλοκάρει τη συνταγογράφηση αυτών των γιατρών, ενώ τα στοιχεία έχουν δοθεί στον ΕΟΠΥΥ για έλεγχο και νομική διαδικασία.

Η Θεανώ Καρποδίνη, διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει έλεγχος για πολίτες άνω των 60 που παίρνουν πάνω από 5 φάρμακα. Σύντομα θα χρησιμοποιηθεί σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για ενδελεχείς ελέγχους.

Η Νίκη Τσούμα, πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ, τόνισε τη συμβολή της τεχνολογίας στον έλεγχο, επισημαίνοντας ότι τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να παρακολουθούν και να καταγράφουν συναλλαγές για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Με την πλήρη ψηφιοποίηση της συνταγογράφησης, τα εργαλεία αυτά θα βοηθήσουν το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ να ελέγχουν παραβατικές συμπεριφορές.