Iatropedia

Γεωργιάδης: Τέλος οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και η συνταγογράφηση σε γιατρούς που δεν βάζουν «πλάτη» – Νέα κίνητρα για τους «πρόθυμους»

Στο Νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία που ψηφίζεται στη Βουλή εντάχθηκαν οι ρυθμίσεις για τη στελέχωση με γιατρούς, των 15 νοσοκομείων με "άγονες" προκηρύξεις.

Με στέρηση του δικαιώματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και διακοπή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ κινδυνεύουν οι ιδιώτες γιατροί που δεν ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της κυβέρνησης να στελεχώσουν το ΕΣΥ, στα 15 νοσοκομεία που προκηρύσσουν διαγωνισμούς για την κάλυψη των κενών θέσεων και οι προκηρύξεις βγαίνουν «άγονες».

Σε διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία περιγράφονται ξεκάθαρα οι κυρώσεις για τους γιατρούς που δεν θα βάλουν «πλάτη», όπως τους ζήτησε χθες Τρίτη 22/07/2024 ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 65 του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία προβλέπεται ότι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί οφείλουν να καλύπτουν τα κενά σε Νοσοκομεία εφόσον τους ζητηθεί, σε περίπτωση άρνησής τους, ωστόσο, θα διακόπτεται η σύμβασή τους. Ταυτόχρονα προβλέπεται αφαίρεση του δικαιώματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στους ιδιώτες γιατρούς που θα αρνηθούν να συνδράμουν στις εφημερίες στο ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται,  στη διάταξη: «Οι ιδιώτες ιατροί που απασχολούνται με οιανδήποτε σχέση εργασίας σε Μονάδες Υγείας που είναι συμβεβλημένες με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) ή οι ίδιοι είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αναλαμβάνουν μέσω των ως άνω συμβάσεων την υποχρέωση να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, εφόσον τους ζητηθεί και μόνο για τον απολύτως απαραίτητο χρόνο.

 Η παροχή των υπηρεσιών αυτών γίνεται με μερική απασχόληση, εφόσον έχουν αποβεί άγονες οι προκηρύξεις κάλυψης των θέσεων, άκαρπη η εκδήλωση ενδιαφέροντος των ιδιωτών ιατρών για την κάλυψη των κενών θέσεων και αφού έχει ζητηθεί προηγούμενη εισήγηση του οικείου ιατρικού συλλόγου, η οποία υποβάλλεται υποχρεωτικά στην αρμόδια ΥΠΕ εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών εργασίμων ημερών. 
Η δυνατότητα αυτή μπορεί να επεκταθεί και στους ιδιώτες ιατρούς που έχουν ενταχθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.) και συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις που αποζημιώνει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μόνο εφόσον δεν επαρκούν οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιατροί για την κάλυψη των ως άνω ελλείψεων».

Αναφορικά με τον αποκλεισμό από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης διευκρινίζονται τα εξής:

  «Αν οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιδιώτες πάροχοι ή ιδιώτες ιατροί αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών, καταγγέλλεται η σύμβασή τους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Επιπλέον, στους ιδιώτες ιατρούς που αρνούνται την παροχή υπηρεσιών κατ’ εφαρμογή των ως άνω παραγράφων, είτε είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είτε όχι, αποκλείεται η πρόσβαση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.)».

Γενναία οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς που θα ενταχθούν στο ΕΣΥ

Το υπουργείο Υγείας διευκρινίζει πως η βοήθεια που θα χρειαστεί να προσφέρουν οι γιατροί στο σύστημα θα είναι μόνο για λίγους μήνες, εως ότου τα νέα μέτρα για τις προκηρύξεις αποδώσουν και προσελκύσουν γιατρούς να δουλέψουν στο ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, δίνονται γενναία οικονομικά κίνητρα για άγονες περιοχές και ειδικότητες με μικρό ενδιαφέρον. Πιο αναλυτικά, με το άρθρο 62 του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία κλείνει μια εκκρεμότητα προκειμένου να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία θα διευρύνει τα κριτήρια χαρακτηρισμού των άγονων περιοχών, αυξάνοντας παράλληλα και τις αποδοχές των γιατρών που στελεχώνουν τις τοπικές δομές του ΕΣΥ.

Το άρθρο τροποποιεί παλαιότερη διάταξη ώστε να μπορέσει να αυξηθεί κατά 300 ευρώ στις άγονες περιοχές Α’ και κατά 200 ευρώ στις άγονες περιοχές Β’ μηνιαίως το ποσό που χορηγείται στους γιατρούς που θα υπηρετήσουν σε νοσοκομεία των περιοχών αυτών. Η πρόταση του Υπουργείου Υγείας είναι τα ποσά αυτά να είναι διπλάσια για έξι «άγονες» ιατρικές ειδικότητες (εσωτερικής παθολογίας, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής ακτινολογίας, ιατρικής βιολογίας και εργαστηριακής ιατρικής).

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα και η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο.