Iatropedia

Άδωνις Γεωργιάδης: Το υπουργείο Υγείας δεν έχει προσχέδιο νόμου για αλλαγές στην αιμοδοσία

Η αιμοδοσία αποτελεί θέμα συζητήσεων που θα συνεχιστούν όλο το καλοκαίρι, δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Το υπουργείο Υγείας δεν έχει σχέδιο νόμου για το αίμα, το οποίο να δίνει πράσινο φως σε ιδιωτικά κέντρα συλλογής πλάσματος αίματος και στην αποζημίωση αιμοδοτών, ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

«Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για αυτό το θέμα. Διακινείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις εφημερίδες ένα προσχέδιο νόμου που δεν είναι του υπουργείου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ωστόσο πρόσθεσε πως το όλο θέμα αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων που θα συνεχιστούν όλο το καλοκαίρι. «Ξεκαθαρίζω ότι δεν αποκλείω να λάβουμε αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ακόμα δεν τις έχουμε λάβει», τόνισε.

Το προσχέδιο νόμου που φέρεται να έχει καταρτιστεί από το υπουργείο Υγείας προκαλεί αντιδράσεις, διότι εκτιμάται ότι δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του τις αρχές της αιμοδοσίας που βασίζονται στην προσφορά και στον εθελοντισμό. Εκτιμάται επίσης ότι θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του αίματος.

«Οι αντιδράσεις προέρχονται από τους μονίμως αντιδρούντες», είπε ο κ. Γεωργιάδης. «Η δήθεν δυσαρέσκεια της Κομισιόν που γράφτηκε σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας, είναι σχεδόν αστειότητα καθόσον θα ήταν αδιανόητο η Κομισιόν να εκφράζει αντιρρήσεις για κάτι που το επιτρέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Πρόσθεσε ακόμα πως «ήδη πέντε ευρωπαϊκές χώρες έχουν κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και ναι, δεν αποκλείεται να πάει και η Ελλάδα προς τα εκεί». Και συνέχισε: «Θα έχουμε το χρόνο μέσα στο καλοκαίρι να συζητήσουμε με όλους τους ενδιαφερομένους και να δούμε αν η Ελλάδα επιθυμεί ή όχι να κάνει κάτι που κάνει ήδη η Γερμανία, η Αυστρία και άλλες χώρες».

Η αποζημίωση των αιμοδοτών

Όσον αφορά την εμπορευματοποίηση της αιμοδοσίας με ενδεχόμενη αποζημίωση των αιμοδοτών, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως είναι απόρροια της έλλειψης πλάσματος σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η αποζημίωση των αιμοδοτών είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ. Πλέον χρησιμοποιείται και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Η τάση είναι όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση παρά το αντίθετο», είπε. «Για ποιο λόγο; Διότι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα πλάσματος σε παγκόσμιο επίπεδο. Άρα, η εθελοντική διαδικασία δεν επαρκεί για την ανθρωπότητα. Είναι τόσο απλό. Από την ώρα που δεν επαρκεί η εθελοντική διαδικασία, οι διάφορες χώρες σκέφτονται και άλλες λύσεις».

Ο κ. Γεωργιάδης έσπευσε όμως να διευκρινίσει πως «δεν θέλω να προκαταλάβω τη δημόσια συζήτηση ούτε προς τη μια, ούτε προς την άλλη κατεύθυνση.  Θα το εξετάσουμε,  είναι η σωστή απάντηση».

Το ενδεχόμενο της αποζημίωσης των εθελοντών εγείρει ισχυρές διαφωνίες από υγειονομικούς, επιστήμονες αλλά και συλλόγους.

Πληρώνουμε 200.000 φιάλες τον χρόνο

Ερωτηθείς για το εάν το υπουργείο Υγείας είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει συγκεκριμένη πολιτική όσον αφορά την διάθεση του πλάσματος αίματος, επισήμανε πως «δεν έχουμε καμία υποχρέωση από κανέναν. Οφείλω όμως να πω σε αυτούς που εγείρουν γενικώς το θέμα, υποστηρίζοντας ότι το αίμα πρέπει να συλλέγεται μόνο επί εθελοντικής βάσεως, πως η Ελλάδα εισάγει αίμα και πληρώνει για την εισαγωγή αυτή.

»Δεν είναι λοιπόν μόνο ζήτημα εθελοντικής βάσεως, είναι και ζήτημα αγοραπωλησίας αφού εισάγουμε και πληρώνουμε.  Άρα, οι όλες σχετικές ετικέτες που βάζουν, έχουν την ίδια αξία όλων των σχετικών αριστερίστικων ιδεών. Επιτέλους, ας βγουν στον πραγματικό κόσμο».

Ο πραγματικός  κόσμος είναι ότι η Ελλάδα εισάγει 200.000 φιάλες αίμα το χρόνο και «αυτό είναι απαράδεκτο», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. Και κατέληξε: «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να μην χρειάζεται να το κάνουμε αυτό. Εάν κάποιος έχει αντίρρηση ή κάποια άλλη πρόταση να την καταθέσει στον δημόσιο διάλογο όπως πρέπει. Ούτε με κραυγές, ούτε με κατηγορίες».

Φωτογραφία: Eurokinissi