Το γαστρικό μπαλόνι υπάρχοει εδώ και δεκαετίες: τοποθετείται προσωρινά στο στομάχι και φουσκώνει με αέρα ή υγρό για να προκαλεί αίσθημα κορεσμού και να μειώνει την επιθυμία για φαγητό.
Με την πάροδο του χρόνου, όμως, τα γαστρικά μπαλόνια γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα η απώλεια βάρους να σταματά – ενδεχομένως επειδή το σώμα συνηθίζει στην αίσθηση που δημιουργεί το μπαλόνι.
Τώρα οι ειδικοί λένε ότι δημιούργησαν ένα γαστρικό μπαλόνι που μπορεί να φουσκώνει λίγο πριν από το φαγητό και να συστέλλεται μετά, προσομοιώνοντας την παρουσία και το άδειασμα της τροφής από το στομάχι.
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι, στην ουσία, να προσομοιώσουμε τα μηχανικά αποτελέσματα της κατανάλωσης ενός γεύματος», δήλωσε ο Giovanni Traverso, αναπληρωτής καθηγητής μηχανολογίας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, γαστρεντερολόγος στο νοσοκομείο Brigham and Women’s και κύριος συγγραφέας της μελέτης.
Ο Traverso σημείωσε ότι ορισμένα γαστρικά μπαλόνια μπορούν ήδη να αυξηθούν σε όγκο με την πάροδο του χρόνου, αλλά αυτό συχνά συνεπάγεται μια επεμβατική διαδικασία. Αντ’ αυτού η ομάδα αποφάσισε να δημιουργήσει ένα δυναμικό σύστημα, ώστε ο οργανισμός να μη «συνηθίζει» το μπαλόνι.
Ο Traverso και οι συνεργάτες του ανέπτυξαν ένα μπαλόνι που μπορεί να φουσκώσει μέσω μιας μικρής αντλίας που συνδέεται με ένα φορητό σύστημα ελέγχου.
Το μπαλόνι μπορεί να εισαχθεί στο στομάχι μέσω του στόματος χρησιμοποιώντας έναν μακρύ, εύκαμπτο σωλήνα και στη συνέχεια να συνδεθεί με την εξωτερική μονάδα μέσω μιας τομής στο κοιλιακό τοίχωμα.
Οι ερευνητές δοκίμασαν τη συσκευή σε τρεις χοίρους, συγκρίνοντας την ποσότητα της τροφής που απέμενε μετά το γεύμα των ζώων όταν δεν είχε τοποθετηθεί η συσκευή, με το γαστρικό μπαλόνι αλλά όχι φουσκωμένο και όταν το μπαλόνι ήταν φουσκωμένο.
Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι οι χοίροι παρουσίασαν μείωση της πρόσληψης τροφής κατά περισσότερο από 60% όταν το μπαλόνι διογκωνόταν πριν από το φαγητό, σε σύγκριση με τις άλλες δύο συνθήκες.
Ο Traverso δήλωσε ότι η ομάδα πρέπει τώρα να διεξάγει μελέτες για να διερευνήσει αν η συσκευή παρατείνει πράγματι την αποτελεσματικότητα του γαστρικού μπαλονιού.
Αν και τα ενέσιμα φάρμακα αδυνατίσματος, όπως και τα χάπια απώλειας βάρους έχουν γνωρίσει μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι σημαντικό να υπάρχει μια σειρά διαθέσιμων επιλογών.
«Αυτό που αναγνωρίζουμε είναι ότι υπάρχουν άτομα που θα μπορούσαν να επωφεληθούν, τα οποία είτε δεν θέλουν να προχωρήσουν σε πλήρη χειρουργική επέμβαση είτε [έχουν] δυσανεξία στα φάρμακα», ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποια σοβαρή ασθένεια στο συκώτι μπορεί να κρύβει ο ταραγμένος ύπνος
EMA: «Αθώο» γνωστό αντιβιοτικό για την πρόκληση αυτοκτονικού ιδεασμού
Άγνωστη ασθένεια προκάλεσε τον θάνατο 143 ανθρώπων σε έναν μήνα