Iatropedia

Αδυνάτισμα: Ozempic και Wegovy φαίνεται να κόβουν τη διάθεση για γλυκό [μελέτη]

Asian teenager girl refuses to eat cheese cake. Say NO to unhealthy food, healthy eating and lose weight concept

Τα νέου τύπου φάρμακα για την απώλεια βάρους Ozempic και Wegovy φαίνεται να βελτιώνουν την ευαισθησία των ανθρώπων στις γεύσεις, μειώνοντας ενδεχομένως την επιθυμία τους για γλυκά

Η δραστική ουσία των νέων φαρμάκων για την απώλεια βάρους Ozempic και Wegovy, η σεμαγλουτίδη, φαίνεται πως επηρεάζει, πέραν όλων των άλλων, και την επιθυμία για γλυκό, βελτιώνοντας την ευαισθησία στις γεύσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ερευνητές, που παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στη Βοστώνη, η σεμαγλουτίδη, φαίνεται να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο η γλώσσα και ο εγκέφαλος ανταποκρίνονται στις γλυκές γεύσεις.

«Τα άτομα με παχυσαρκία συχνά αντιλαμβάνονται τις γεύσεις λιγότερο «έντονα» και έχουν εγγενώς αυξημένη επιθυμία για γλυκές και πλούσιες σε θερμίδες τροφές», ανέφερε η ερευνήτρια Mojca Jensterle Sever, ενδοκρινολόγος στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας.

Πώς έγινε η μελέτη

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέθεσαν τυχαία σε παχύσαρκες γυναίκες είτε ενέσεις σεμαγλουτίδης είτε εικονικού φαρμάκου.

Για τέσσερις μήνες, μετρούσαν τη γευστική ευαισθησία των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας ειδικές ταινίες που περιείχαν διαφορετικές συγκεντρώσεις γεύσεων.

Χρησιμοποίησαν επίσης μαγνητικές τομογραφίες για να μετρήσουν την απόκριση του εγκεφάλου σε ένα γλυκό διάλυμα που έσταζε στη γλώσσα τους, τόσο πριν όσο και μετά από την κατανάλωση ενός τυπικού γεύματος.

Οι ερευνητές πήραν επίσης δείγματα ιστού για να αξιολογήσουν τη γονιδιακή δραστηριότητα στη γλώσσα κάθε συμμετέχουσας.

Οι γυναίκες που έπαιρναν σεμαγλουτίδη παρουσίασαν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονταν τις γεύσεις και στον τρόπο με τον οποίο ανταποκρινόταν ο εγκέφαλός τους στα γλυκά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι διαπιστώσεις ήταν ανάλογες που εκείνες που είχαν παρατηρηθεί και σε μελέτες που έγιναν σε ζώα.

Την ίδια ώρα, όμως, σημειώνουν ότι θα πρέπει να γίνουν κι άλλες μελέτες, καθώς η συγκεκριμένη πραγματοποιήθηκε σε εργαστηριακό περιβάλλον και η αντίληψη της γεύσης μπορεί να διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ζέστη: Τα καλύτερα και τα χειρότερα τρόφιμα, σύμφωνα με τους ειδικούς

Αυτά τα Ozempic ποιος θα τα πάρει; 6.000 κουτιά θα κυκλοφορήσουν στα φαρμακεία σε υψηλή τιμή

Αδυνάτισμα και εγκυμοσύνη: Καμπανάκι για τα «μωρά του Ozempic» κρούουν οι ειδικοί