Αδυνάτισμα: Τα φάρμακα από μόνα τους δεν βάζουν οριστικό τέλος στην παχυσαρκία, λένε οι ειδικοί

  • Iatropedia newsroom
αδυνάτισμα
Απαραίτητη η διατροφική θεραπεία, λέει η αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας

Οι άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν κιλά δεν πρέπει να βασίζονται αποκλειστικά σε φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Παχυσαρκίας, στις 4 Μαρτίου, η αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας (Academy of Nutrition and Dietetics) ανέφερε ότι τα φάρμακα αδυνατίσματος από μόνα τους δεν μπορούν να βάλουν οριστικό τέλος στην παχυσαρκία, αλλά πρέπει να συνοδεύονται από διατροφική θεραπεία.

«Η Ακαδημία καλεί την ιατρική κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας, των παρόχων φαρμάκων για την παχυσαρκία και άλλων επαγγελματιών υγείας που ειδικεύονται στην παχυσαρκία, να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων και να μεγιστοποιήσουν τα ποσοστά επιτυχίας των ασθενών, παραπέμποντας τους ασθενείς τους και για ιατρική διατροφική θεραπεία από αδειούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο μαζί με τις συνταγές για φάρμακα κατά της παχυσαρκίας», δήλωσε ο Δρ Lauri Wright, πρόεδρος της Ακαδημίας.

Σε δήλωσή της στο Fox News Digital, η Wright τόνισε την ανάγκη να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπάρχουν σήμερα σε ό,τι αφορά τη θεραπεία της παχυσαρκίας.

«Πρέπει να επανεκτιμήσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε και προλαμβάνουμε την παχυσαρκία, αυξάνοντας την πρόσβαση σε θρεπτικά τρόφιμα και με τα ασφαλιστικά προγράμματα υγείας να αρχίσουν να καλύπτουν διατροφικές υπηρεσίες», ανέφερε.

«Η ιατρική διατροφική θεραπεία και η εντατική συμπεριφορική θεραπεία από αδειούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο έχουν αποδεδειγμένα αποτελέσματα και είναι αποδοτικά ως προς το κόστος», συμπλήρωσε.

Η σεμαγλουτίδη, η δραστική ουσία μιας κατηγορίας φαρμάκων που είναι γνωστά ως αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1 – συμπεριλαμβανομένων των Ozempic (που συνταγογραφείται για τη διαχείριση του διαβήτη), Wegovy (συνταγογραφείται για απώλεια βάρους), Rybelsus (για τον διαβήτη τύπου 2) και Saxenda (απώλεια βάρους) – έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια.

Ο αριθμός των ανθρώπων στις ΗΠΑ που χρησιμοποιούν αγωνιστές GLP-1 είτε για τον διαβήτη είτε για την παχυσαρκία έφτασε τα 40 εκατομμύρια το 2022, σύμφωνα με έρευνα.

Στη δήλωση της ακαδημίας, η Wright αναφέρθηκε στην παχυσαρκία ως «μια περίπλοκη, χρόνια και προοδευτική ασθένεια που συνδέεται με σοβαρές επιπλοκές και κίνδυνο θνησιμότητας».

Η Ακαδημία είπε ότι σχεδιάζει να κυκλοφορήσει μία λευκή βίβλο την άνοιξη, η οποία θα έχει λεπτομερείς συστάσεις για παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

6 συμβουλές για να νηστέψετε με ασφάλεια

Νοσοκομείο Παπανικολάου: Ασθενής έβρισε γιατρούς και νοσηλευτές και συνελήφθη!

ΚΕΘΕΑ: Ανησυχία για τους νέους που έχουν πιο εύκολη πρόσβαση στα ναρκωτικά μέσω διαδικτύου