Αδυνάτισμα: Το ποια θεραπεία σας ταιριάζει είναι και θέμα γονιδίων
Το αν θα επιτύχει κανείς τον στόχο του για το αδυνάτισμα χρησιμοποιώντας κάποιο από τα νέα φάρμακα απώλειας βάρους εξαρτάται, μεταξύ άλλων, και από τα γονίδιά του.
Σύμφωνα με νέα μελέτη, υπάρχουν συγκεκριμένα γονίδια που «δείχνουν» ποιοι ασθενείς με παχυσαρκία είναι πιθανότερο να χάσουν περισσότερα κιλά με το Wegovy της Novo Nordisk.
Με δεδομένο ότι το Wegovy είναι ένα ακριβό φάρμακο, τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό των ασθενών που είναι πιο πιθανό να αποκομίσουν το μεγαλύτερο όφελος από αυτό, σύμφωνα με έναν από τους ερευνητές, τον Δρ Andres Acosta της κλινικής Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.
Μερικοί άνθρωποι με παχυσαρκία έχουν ένα γενετικό προφίλ που συμβάλλει σε αυτό που ονομάζεται «πεινασμένο έντερο». Αισθάνονται δηλαδή χορτάτοι όταν τρώνε, αλλά πεινούν ξανά λίγο αργότερα επειδή το φαγητό φεύγει από το στομάχι τους πιο γρήγορα από ό,τι στους περισσότερους ανθρώπους, εξήγησε ο Acosta.
Στη μελέτη συμμετείχαν 84 ασθενείς στους οποίους συνταγογραφήθηκε το Wegovy για θεραπεία της παχυσαρκίας. Όσοι είχαν τις γενετικές παραλλαγές που συνδέονται με το «πεινασμένο έντερο» έχασαν κατά μέσο όρο 14,4% του συνολικού σωματικού τους βάρους μετά από εννέα μήνες λήψης του φαρμάκου και 19,5% μετά από ένα χρόνο, διαπίστωσε η μελέτη.
Συγκριτικά, οι συμμετέχοντες στη μελέτη που δεν είχαν αυτό το γενετικό προφίλ έχασαν το 10,3% του σωματικού τους βάρους μετά από εννέα μήνες και καθόλου επιπλέον βάρος στους 12 μήνες.
Σύμφωνα με τον Acosta, οι ερευνητές έχουν δει να ισχύει παρόμοιο μοτίβο και σε ασθενείς που έπαιρναν το φάρμακο για αδυνάτισμα λιραγλουτίδη, το οποίο κυκλοφορεί με τις ονομασίες Victoza και Saxenda από τη Novo Nordisk.
Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς που δεν έχουν τα γονίδια του «πεινασμένου εντέρου» μπορεί να χάνουν κάποια κιλά με το Wegovy, τα οποία όμως θα μπορούσαν να χάσουν και με πιο φθηνές φαρμακευτικές θεραπείες ή χειρουργική επέμβαση, επισημαίνει.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, για την αξιολόγηση της αξιοπιστίας του γενετικού προφίλ του «πεινασμένου εντέρου» θα πρέπει να γίνουν κι άλλες, μεγαλύτερες μελέτες σε διαφορετικούς πληθυσμούς.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κηπουρική: Πόσες θερμίδες καίμε και σε τι ωφελεί την υγεία
Φάρμακα: Ποια έχουν παρενέργειες στα μάτια, τι να γνωρίζετε
Αλτσχάιμερ: Δύο ασθενείς νίκησαν την ασθένεια, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο ζωής τους