Αυξάνεται στα 200 εκατ. ευρώ το επενδυτικό clawback: Τι προβλέπει η ΚΥΑ

  • Γιάννα Σουλάκη
ΣΦΕΕ
Με νέα κοινή υπουργική απόφαση αυξάνεται στα 200 εκατ. ευρώ η επιδότηση του επενδυτικού clawback για τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Με την κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), η οποία υπογράφηκε από τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Υγείας και Οικονομικών κ.κ. Θεοδωρικάκο, Γεωργιάδη και Πετραλιά, αυξάνεται στα 200 εκατ. ευρώ η επιδότηση του επενδυτικού clawback για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας και την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση από τα τρία Υπουργεία, αναμένεται να καλυφθούν και τα 40 αιτήματα που κατατέθηκαν από φαρμακευτικές εταιρείες και αφορούν σε συμψηφισμό επιστροφών με δαπάνες κλινικών μελετών, δαπάνες για Έρευνα & Ανάπτυξη ή επενδυτικές δαπάνες.

Ουσιαστικά πρόκειται για 40 επενδυτικά σχέδια, συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ, τα οποία κατατέθηκαν την περασμένη άνοιξη από τις φαρμακευτικές εταιρείας, προκειμένου να αξιοποιηθεί ο νόμος για το ονομαζόμενος «επενδυτικό clawback».

Από τα 40 αυτά επενδυτικά προγράμματα, τα 13 αφορούσαν παραγωγικές επενδύσεις και τα 27 επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη.